Ana Sayfa Haberler BMW Isetta Modelinin Üretim Süreci Nasıl Geçti? 

BMW Isetta Modelinin Üretim Süreci Nasıl Geçti? 

0
3883

 

Çoğu internet sitesinde olağanüstü otomobiller listesi adı altında bulabileceğiniz bir minik otomobil olan BMW Isetta 1953 yılında dönemin ilgi çeken arabalarından biri olmuştur.

İlginç ve gülünç bir otomobil olan ancak bir dönemin kurtarıcısı ve BMW firmasının geleceğinin devamını sağlayan bir otomobil rolü üstlendiğini biliyor muydunuz? Üretilmesi zorunlu olan bu minik otomobilin karşı karşıya kaldığı bu zorunluluğun perde arkasında neler varmış birlikte inceleyelim.

BMW Isetta Tasarımı İtalyanlara Ait

1953 yılında üretimi gerçekleştirilen BMW Isetta’nın tasarımı İtalyan tasarımcı Iso Rivolta tarafından tasarlandı. O dönem için Balon Otomobil olarak da anılan Isetta tasarım itibariyle önden açılan bir kapıya sahipti. Ayrıca daha önce böylesine küçük bir otomobilde görülmemiş yan yana iki kişinin oturabileceği genişlikte bir alan sunuyor.

Dışarıdan mümkün değil diyebileceğiniz ancak içine iki kişinin rahatlıkla sığabileceği bir otomobil olduğunu tekrar vurgulayalım.

BMW Isetta motor olarak da üretim amacıyla doğru orantılı olarak tek silindirli bir motora sahipti. Tek silindirli olması da yakıt tüketimi olarak çok düşük rakamları işaret ediyordu.

BMW’yi İflastan Kurtaran Otomobil

1950’li yılların hangi yıllar olduğunu kestirmek zor değil. O dönemler 2.Dünya savaşı sonrası Dünya da çalkantılı soğuk savaş dönemi ve çeşitli siyasal olaylar nedeniyle Almanya da bulunan otomobil firmalarından biri olan BMW’de bu durumdan etkilenmişti.

BMW savaş sonrası yaşadığı zorluktan sonra lüks otomobil üretmekte zorlanmıştı. Bunun nedeni bu otomobilleri üretmenin çok masraflı olmasıydı. Halkta o dönemler lüks otomobil tercihini uzun süre ertelediği için firma batmanın eşiğine gelmişti. Bu durum BMW’yi yeni bir arayış içine girmeye itti. Bu arayış BMW Group Classic’te uzman olan Axel Klinger-Köhnlein’in de söylediği gibi “Bizim ilk önceliğimiz çabuk para kazanmamızı sağlayacak otomobil üretmek olmalıydı” cümlesinden sonra ivme kazanacaktı.

BMW Aradığını 1954 Torino Otomobil Fuarı’nda Bulundu

Yüksek maliyetli olmayan ve para kazandırma hızı yüksek olan bir otomobil arayışında olan BMW aradığını 1954 yılında Torino otomobil fuarında buldu. O dönem için buzdolabı üreten ve üretim bandında küçük otomobilleri de barındıran bir üretici olan Iso Rivolta bu fuara o dönem tasarladığı minik otomobili Iso Isetta ile giriş yapmıştı.

BMW bu küçük otomobili görür görmez aradığının bu olduğunu anladı ve Iso Rivolta ile anlaşarak İso Asettanın tüm lisans haklarını satın aldı.

Isetta Üretim Hayatına Almanya’da Devam Etti

BMW’nin tüm lisans haklarını satın almasıyla ülkesine götürdüğü Isetta artık BMW Isetta olarak anılmak istiyordu. Bu nedenle motorda, aktarma organlarında çeşitli değişimler yaparak asıl halini almasını sağladı.

Üretim bandına yeniden girmek için R25 modelli motosiklette kullanılan motor monte edilerek eski sahip olduğu motora göre daha iyi performans sunması için değişime uğradı. Bunun sonucunda BMW Isetta artık 12 beygirlik bir motora sahipti.

Bir spor otomobil firması olarak böylesine mütevazı bir araçla bu kadar ilgilenmeleri BMW’nin bu otomobili tek kurtuluş yolu olarak gördüğünü gözler önüne seriyor.

3 Tekerlek Yerine 4 Tekerlekli Versiyona Geçildi

BMW Isetta’nın İtalyanlardan alındığı tasarım modeli 3 tekerlekli bir otomobildi. Ancak BMW bu modelde oynama yaparak tekerlek sayısını yükseltti. Böylece yer ile temas noktası dörde çıkan otomobil gövde tasarımında geçirdiği değişimler ile aynı noktada buluşarak güvenlik anlamında iyi bir seviyeye gelmiş oldu.

BMW Isetta tasarım olarak önden açılan bir kapıya sahipti. Bu nedenle üstten açılan branda tavana gerek duyulmuştu. Bunun nedeni araçta acil durumlar için ikinci bir çıkış kapısının bulunmasının gerekli olmasıydı.

Sonrasında daha yüksek performanslı bir gelişim isteyen otomobil firması 300cc motor ile birlikte 13 beygir güç üretimi sağlayan yeni 300 versiyonunu piyasaya sürdü. Maksimum hız ise 85km/s olarak kayıtlara geçti.

Şehir İçinde Kolay Kullanım Sağlıyor

Sürücüler tarafından en çok şehir içinde kullanım kolaylığı sağlaması ve ekonomik yakıt tüketimi nedeniyle tercih edilen Isetta halk içinde yayılan “balon araba” lakabı ile de ilgi odağı oldu.

2,28m uzunluk 350kg ağırlık sunan bu otomobil Manevra kabiliyeti yüksek bir kullanım sunarak kendisini piyasada bulunan diğer otomobillerden ayırıyordu.

1950’li yıllarda dönemin en sıkıntılı olduğu zamanlarda aranan ekonomik araç Isetta ile gün yüzüne çıkmıştı.

2 Yıl Sonra BMW Isetta 600 Piyasaya Sürüldü 

BMW üretim bandına ilk çıkardığı modelden sonra gelen olumlu tepkiler üzerine 1957 yılında üretimini gerçekleştirdiği BMW Isetta 600’ü piyasaya sürdü.

Ekonomik otomobil yelpazesini genişletmek isteyen BMW bu alanda Isettanın dışında üretecek bir otomobil tasarlayamadığı için üretime Isetta modeli üzerinden devam etmeye karar verdi. Satışlar her ne kadar iyi olsa da yelpazeyi genişleterek daha fazla kazanmak istiyorlardı.

Yeni üretilen Isetta 600 modelinde dört koltuk, bulunduğu için gövde daha uzun tasarlanmıştı. Büyük gövde ve şasi ile birlikte motor yapısında da büyümeye giden BMW dört vitesli şanzımana sahip otomobilde dakika da 4500 devir çeviren  19.5  Beygir gücünde en yüksek hızı 100km/s ulaşan bir motor kullandı. Eski Isettaya ek olarak arka koltuklara giriş için yan kapı kullanıldı.

Satış Listesinde İstenilen Geri Dönüş Sağlandı

BMW ilk yıl ürettiği 10.000 Isetta ile sokaklarda iyi bir reklam yaparak talebin olumlu yönde artmasını sağladı. Bunun sonucunda üretim hayatı boyunca toplamda 161.728 Isetta satarak tek silindirli otomobil satışları arasında üstün bir başarı grafiği çiziyor. 8 yılın sonunda 1962 yılında üretim hayatına son veren BMW Isetta modeli o dönem için iyileşmiş yaşam kalitesi içinde hayatına devam ettiren insanların yeni ve daha kaliteli otomobiller istemesiyle adını tarihin tozlu sayfalarında bıraktı.

İkinci El Otomobil İlanları

 

HENÜZ YORUM YOK