“Çakar” sözcüğü, yanıp sönen renkli ışık anlamına geliyor. İlk kez deniz fenerleri için kullanılan bu terim, zamanla deniz araçlarına ve kara araçlarına da eklenmiş. Seyir halindeki aracın bir acelesi olduğu ve ona yol verilmesi ya da dikkat edilmesi anlamını taşıyan çakarlı sistem, ülkemizde hemen her konuda olduğu gibi epeyce süistimal ediliyor. Son yıllarda oto tamir atölyelerinde kolayca aracına çakar taktıran sürücülerin sayısı hiç de az değil. Hatta çakarlı araçları bir trend olarak görenler bile var. Durum böyle olunca trafik sıkışıyor, gerçekten aciliyeti olan araçlarla olmayanlar birbirine karışıyor. İşte bu noktada bazı önlemlerin almasının zamanı gelmişti ki Bakanlık, iki gün önce çakarlı araç üstünlüğü sona eriyor şeklinde bi,r açıklama yaptı.
Özellikle İstanbul trafiğinde çakarlı araçların geçiş üstünlüğü pek çok şehir sürücüyü bezdirmişti. Zaten saatlerce kısacık mesafeyi alamamak, günün yorgunluğu üzerindeyken tarfikte mücade etmek yeterince zorken bir de çakarlı araçlara yol veren araçların neden olduğu trafik, epey can sıkıcı olabiliyordu. İşte tam da bu noktada bakanlık düğmeye bastı ve artık polis araçları dışında çakarlı araçların geçiş üstünlüğü yok. Gelelim detaylara…
Polis araçları haricinde ve yazılı yetki ile konvoy halinde ielrleyen resmi araçlar haricinde çakarlı aracın geçiş üstünlüğü olmayacak.
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, polis araçlarının ve konvoy araçlarının dışında hiç bir resmi araç, artık çakarlı da olsa geçiş üstünlüğüne sahip değil.
Görev kağıdı olmadan hiç bir çakarlı araç, trafikte geçiş üstünlüğü alamayacak. Böylece trafiğin özellikle de büyük şehirlerde bir nebze olsun ferahlatılması amaçlanıyor.
Çakar adı verilen sistem, trafikte bir aracın resmi görevde olduğu ve geçiş üstünlüğüne sahip olduğu mesajını veriyor. Bu şekilde çakar takmak için resmi izin gerekiyor. Ancak bir dönem çakarlı araç sayısında epey artış oldu. Bu araçların da büyük bir ksımının resmi hizmete ait olmadığı tespit edilince gereksiz çakar kullanımı için ceza uygulaması başlatılmıştı. Hatta en son gereksiz çakar takma cezası 192 TL idi.
Aslında hiç bir geçiş üstünlüğü olmadığı halde aracına çakar taktırarak trafiğin tıkanmasına ve belki de gerçekten hayati önem taşıyan yolcuların hastaneye yetişmesine engel olan araçlar için bu uygulama oldukça yerinde görünüyor.
boşver ya herkez bildiğini okuyor ne yasağı ne cezası
Süper oldu,Bakanlığın ellerine sağlık
Dünya’da araçlarına yol verilmesi gereken 3 kurum vardır: 1- Ambulans 2-Polis aracı 3- İtfaiye. Bunun dışındaki sivil araçlar sadece polis arac/araçlarının eskortluğunda geçiş önceliğinden yararlanabilirler.
HADİ ORADAN DERLER ,BİRDE DURDURUP GÖREV KAĞIDIMI SORACAĞIZ .KONU ŞU ŞEKİLDE HALLEDİLİR
SABİT ÜST LAMBA HARİÇ HİÇ KİMSE BU ŞEKİLDE IŞIK DONANIMI YAPAMAZ İTHAL EDEMEZ MONTE EDEMEZ