Son on yıldır hatta yirmi yıldır, tüm teknoloji haberleri elektrikli otomobil kullanımının artacağını söylüyor. Benzinin fiyatı, dünya genelindeki yakıt krizleri, çevre kirliliği bu öngörünün sebepleri arasında sıralanıyor. Peki, hala neden Türkiye’de yollarda sadece üç beş tane elektrikli araç görüyoruz? Bu sorunun cevabı iç politika, elektrikli araçlar için şarj istasyonunun yetersizliği, elektrikli arabaların fiyatları, vergiler, performans ve bilgi eksikliğiyle ilgili.
Avrupa’da ve Japonya’da elektrikli araçlar ya da hybrit yakıt teknolojisine sahip araçlar oldukça fazla görülüyor. Hatta bazı Avrupa ülkelerinde elektrikle çalışan araçların trafiğe hakim sayıda olduğunu bile söyleyebiliriz. Bu ülkelerin ortak noktaları ise, çevre politikalarına verdikleri önem, toplumsal bilinç düzeyinin yüksek olması, devlet eliyle elektrikli araç kullanımının teşvik edilmesi, otomobil fiyatlarının erişilebilir olması, elektrikli araç şarj istasyonu ağının yeterince gelişmiş olması dikkat çekiyor.
Ülkemizde elektrikli araçların trafikte daha fazla görülebilmesi için önce toplumsal bilinç çalışmaları yapmak gerekli. Toplum, elektrikli araç nedir, nasıl çalışır, hybrit yakıt teknolojisi nedir, Hybrit araçlar nasıl kullanılır gibi konularda ve en çok da çevre konusunda bilinçlendiğinde elektrikli araçlara olan talep artacaktır. Bu pazar isteğini gören markalar da Türk tüketiciye özel elektrikli araba modellerini piyasaya sunacaktır.
Şarj istasyonu ağı kurulumu ve elektrikli araç satış rakamları birbirine paralel gelişecek iki konu. Yani elektrikli araçlara talep yoksa şarj istasyonu kurulmuyor, şarj istasyonu yoksa elektrikli araçlara talep olmuyor. Bu nedenle devletin bu konuda ilgili sektörlerin aktörleriyle yapacağı çalışmalar süreci hızlandırma konusunda büyük önem taşıyor.
Bir diğer konu da elektrikli araç fiyatları. Markaların hybrit yakıt teknolojisine sahip araçlarının fiyatları da tüketiciyi özendirmeli. Hem vergi yükü hem de söz konusu araçların yüksek fiyatları tüketiciyi benzinli ve dizel motorlu araçlara yönlendiriyor.
Tüm bu saydığımız etkenler doyurucu bir noktaya ulaşsa bile elektrikli araçlar için hala tamamen çözülemeyen bir performans sorunu var. Güçlü performanstan vazgeçemeyenler için hala hybrit yakıt teknolojisiyle istenen hız değerlerine ulaşmak zor. Ancak bu alanda yapılan çalışmalar, söz konusu eksikliğinde zamanla giderileceğini gösteriyor.
Benzin ve dizel`den alınan vergilerde düşüş yaşanacak bu sebepten teşvik yapılamaması da sebep sayılabilir mi?