Geçtiğimiz günlerde Dünyanın İlk Elektrikli Uçan Yarış Arabası olan Airspeeder Mk3 tanıtıldı. Geçtiğimiz yıl ise, PAL-V adlı bir şirket, gerçek bir uçan araba olan PAL-V Liberty’nin trafiğe çıkmaya uygun sertifikası almak için kilometre taşına ulaştığını açıklamıştı. Önümüzdeki yıl havacılık sertifikasını da alacağını umuyoruz. Ancak PAL-V Liberty, nihayetinde ulaşım için tasarlanmış bir uçan araba olsa da, başka bir şirketi kendi uçan arabalarının yaratımı için hırslandırmıştır.
Güney Avustralya, Adelaide merkezli bir EV şirketi olan Alauda, dünyanın ilk tam boyutlu elektrikli uçan yarış arabası Airspeeder Mk3’ü tanıttı. Elektrikli Uçan Yarış Arabası Airspeeder Mk3, 2021’de Airspeeder uzaktan kumandalı yarış serilerinde yarışacak. Bu uzaktan kumandalı yarışmalar olacak. Gelecek yıl insanlı bir yarış serisine öncülük etmek amacıyla teknik bir test ortamı sunacak. Bu insanlı yarış aracı Airspeeder Mk4 olarak tanıtılacak.
120km / saate kadar hızlarda uçabilen Elektrikli Uçan Yarış Arabası Airspeeder Mk3, elektrikli dikey kalkış ve iniş aracı (eVTOL) olarak tanımlanıyor. 96 kW’lık (129 beygir gücünde) bir elektrikli güç aktarma organı ile donatılmıştır. Kısmen karbon fiber çerçeve sayesinde 220 pound’un biraz üzerinde ağırlığa sahiptir.
Sözde “octocopter X” kontrol kurulumu, Mk3’ün bir F1 sürücüsünün yapacağı gibi keskin dönüşler yapmasına izin verir, ancak tabii ki Mk3 de yukarı ve aşağı hareket edebilir. Havada uçmak, güvenlik için yeni hususları beraberinde getirir, ancak Mk3’ün LiDAR dizisi ve radar çarpışmasından kaçınma sistemleri, uçan araç çevresinde bir ‘sanal güç alanı’ oluşturmak için birlikte çalışır. Bu da diğer uçan araçların yakın bir yerde güvenle yarışımasını sağlar.
Elektrikli Uçan Yarış Arabası Airspeeder Mk3, F1 yarışlarına başka bir bağlantı olan hızlı pit stoplar gerçekleştirmek için tasarlanmıştır. Bu durum, yarış sırasında biten pillerin hızlı bir şekilde değiştirilmesine izin verecektir.
Bu Yıl Bir Yarış Serisine Katılacak
Airspeeder ve Alauda Aeronautics’in Kurucusu Matthew Pearson, “Dünyanın ilk tam boyutlu elektrikli uçan yarış arabasının ortaya çıkarılması, yeni bir mobilite devriminin şafağında bir dönüm noktasıdır,” dedi. “Dünyanın ilk elektrikli uçan araba yarışları bu yıl gerçekleşecek ve dünyadaki en heyecan verici ve futurist motor sporları olacak.”
Çok az sayıda ana akım otomobil üreticisinin Alauda’nın Airspeeder Mk3’ü ile rekabet edebilecek hazır aracı vardır. Daha çok Palisade gibi SUV’larla tanınan Hyundai, uçan arabasını 2028 yılına kadar hazırlamayı umuyor, ancak yarış için tasarlanmadı..
Alauda, Boeing, Rolls-Royce ve McLaren gibi şirketlerin uzmanlığından yararlanarak bu yıl on adet aynı Mk3 yarış aracı geliştirme yolunda ilerliyor. İlk Airspeeder yarışı, motor sporlarında şüphesiz bir dönüm noktası olacaktır.