Ana Sayfa Genel En Göze Çarpan 4 Otonom Araç Kazası 

En Göze Çarpan 4 Otonom Araç Kazası 

0
3414

İlk tanıtıldığı günden bu güne sürücüsüz araçların trafiğe çıkması hep tartışılagelen bir konu olmuştur. Bununla birlikte trafikte birçok otonom araç kazası meydana gelmiştir. Sürücüsüz bir aracın kaza yapmasında mekaniksel, elektriksel, donanımsal veya yazılımsal sorunlar gibi birden çok faktör neden olabilmektedir. Peki bu kazalardan en göze çarpan 4 tanesi hangileridir? Gelin hep birlikte inceleyelim.

1 Google’in Waymo’su Kaza Yaptı

Mart 2016’da, kendi kendine giden bir Google arabası olan Waymo, yoluna çıkan bir engelin arkasından çıkmaya çalışırken bir otobüsün yan tarafına çarptı. Arkadan bir otobüs yaklaşıyordu ve Google arabasını, şeridinin sağında dönmeye hazırlanan şeridinde geçmeyi hedefliyordu. Google otomobil yazılımı, kendisiyle bir sonraki şeritteki arabalar arasındaki boşluk çok dar olduğu için otobüsün geçmeye çalışmayacağına inanıyordu. Otobüsün Google’ın beklediğinden daha küçük boşluklardan geçerek kazaya yol açtığı ortaya çıktı.

2 Uber Kazası

Waymo kazasından bir yıl sonra, Uber sürücüsüz bir araç, başka bir aracın neden olduğu küçük bir çarpışma sırasında aşırı tepki gösterdi ve devrilme ile sonuçlandı. Aracın dinamik modelleri, muhtemelen böyle bir senaryo için test edilmemiş ve aşırı tepki vermişti. Bu çarpışma, kontrol sistemine entegre edilmiş sağlamlık ve mümkün olduğunca çok öngörülebilir olayı kapsayan keşif testi ihtiyacını gösteriyor.

3 GM Bolt Kazası

2017’nin sonlarında ise, bir GM Cruise Chevy Bolt, şerit değiştirme manevrasını iptal ettikten sonra bir motosikletçiyi devirdi. Bolt manevrayı başlattıktan sonra, bitişik şeritte fren yapan bir araç nedeniyle girmeyi umduğu boşluk hızla kapandı. Motosikletçi de Bolt’un yanında ilerledi ve dönüş manevrasını bloke etti. Bolt bir ikilem durumunda kaldı; motosikletle çarpışmak veya bitişik şeritte her iki araca çarpmak. Davanın ayrıntıları gizlendiği için bu durumda aracın bir karar verip vermediği belli değil. Sürücüsüz arabalarda karar sistemlerinin gerçekleştirilmesi hala büyük bir zorluktur.

4 Ölümle sonuçlanan Uber Kazası

2018’in başlarındaki bir Uber kazası ise bir yaya ölümüne yol açtı. Tempe, Arizona’da faaliyet gösteren Uber, kapsamlı bir test programına sahipti. Olay, geceleyin meydana geldi. Kurban, Elaine Herzberg, 49 yaşında genç bir kadındı. Ön soruşturma, olaya yol açan çok sayıda başarısızlık olduğunu ortaya çıkardı. İlk olarak, güvenlik sürücüsü üzerinde gerçek zamanlı kontroller yoktu. İkincisi, yazılım algılama sisteminde önemli bir karışıklık vardı. Çarpışmaya kadar altı saniyede kurban önce bilinmeyen bir nesne olarak sınıflandırıldı, ardından bir araç olarak yanlış sınıflandırıldı ve sonra bir bisiklet olarak yanlış sınıflandırıldı.

Son olarak, çarpışmadan 1,3 saniye önce, Volvo acil durum fren sistemi yayayı algıladı ve çarpma hızını azaltmak için ani fren uygulayarak Elaine Herzberg’in hayatını kurtarabilirdi. Fakat test sırasında aynı anda birden fazla çarpışma önleme sisteminin çalışması güvenli değildir ve bu nedenle Uber otonom modda iken ani fren yapmasını sağlayacak Volvo sistemini devre dışı bırakmıştı. Sonuçta, otonom araç yayaya zamanında tepki veremedi ve dikkatsiz sürücü de zamanında fark edemediği için kaza ölümle sonuçlandı.

Tüm bunlarla baktığımızda, sürücüsüz araçların trafikte yaygın kullanılması için önümüzde daha çok yol var gibi gözüküyor. Ancak otonom araçlar kazalardan bile öğrenerek teknolojiyi bir adım ileri taşıyor.

İkinci el Elektrikli Araba fiyatları

HENÜZ YORUM YOK