EuroNCAP, Ortomobillerin Highway Assist Özelliklerini Teste Tabi Tuttu
Günümüz araçları, otoyollarda belirli bir hızda ilerleme, araçlarını diğer otomobillerden belirli bir uzaklıkta tutma gibi işlevleri kendileri yapabilir bir hal aldılar. Bunu sağlayan teknoloji genel olarak Highway Assist olarak adlandırılır. Uzun süre direksiyonun arkasında aynı duruşu korumak zorunda kalacak olan sürücüler üzerindeki baskıyı hafifletmek için çok sayıda başka alt sistemi bir araya getiren bir sistemdir. Ancak ne olursa olsun, sürücünün dikkati her zaman gereklidir. Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı (EuroNCAP), frenleme, direksiyon ve hızlanma dahil olmak üzere bazı sürüş girdilerini otomatikleştiren on farklı sürücü yardım sistemini sıralamak için İngiltere sigorta grubu Thatcham Research ile işbirliği yaptı. Otoban Yardımı yetkinliklerini ve güvenlik yedeğini belirlemek amacıyla on araba teste tabi tutuldu.
Volkswagen, BMW, Ford, Renault ve diğerlerinin sistemlerini içeren sistem içerisinden Autopilot (Tesla Model 3’te test edildiği üzere) hem sistemin performansı hem de acil durumlara yanıt verme yeteneği açısından en yüksek puanı aldı. Fakat buna rağmen genel sıralamada yalnızca altıncı sırada yer aldı.
Autopilot Dikkatleri Üzerinde Tutmuyor
Araştırmacılar, Autopilot’un sürücüleri eldeki asıl göreve, yani sürüşe odaklanmaya yetecek kadar dikkat ekici olmadığını keşfettiler. Tesla, test edilen sistemler içerisinde sürücü katılımı açısından en düşük puan olan 36 puan aldı. Ondan bir sonraki en düşük puanlı sistem ise 69 puan ile Renault Clio oldu. Bulgular içerisinde Autopilot “birlikte sürüşü sınırlayan” bir sistem olarak etiketlendi. Test edilen diğer tüm sistemler ise “birlikte sürüşü teşvik eden” sistemler olarak gösterildi.
Bunların yanı sıra, Tesla’nın araç yardımı için puanı 87, güvenlik yedeklemesi için puanı ise 95 idi. Bulgular gösteriyor ki Autopilot sistemi, sürüş sırasında devreye girmeniz gerekmediği sürece çok iyi bir sistem. Günümüzde üretilen hiçbir sistem yüzde yüz kendi başına çalışamayacağı için, yolun bir şekilde gözetilmesi çok önemli bir nokta. Bu nedenle, sürücü odaklılık bu sıralamaların çok önemli bir parçasıydı.
Mercedes Benz GLE EuroNCAP Sıralamasında Birinci Geldi
Tüm değerlendirmelerde puanı 131 olarak çıkan Tesla, genel değerlendirmede sadece “orta” bir puan kazandı. Her üç kategoride de en yüksek puanı alan sistem, Mercedes-Benz GLE’nin Aktif Direksiyon Yardımlı Aktif Mesafe Yardımı Distronic sistemiydi. Merc, sürücülerini meşgul etme konusunda 85 puan aldı. GLE, BMW 3 Serisi ve Audi Q8’deki sistemlerin tümü değerlendirmede “çok iyi” derecelendirmeler alırken, Renault Clio ve Peugeot 2008’dekiler yalnızca en düşük genel “giriş” derecesini aldı.
Özellikle Tesla Autopilot’un adı da sürücülerin yanlış bir güvene kapılmalarına sebep oluyor.
Euro NCAP yönetim kurulu üyesi ve araştırma direktörü, “Ne yazık ki, bugün kendi kendine giden bir araba satın alabileceklerine inanan sürücüler var. Bu, tüm durumlarla başa çıkmaya hazır olmayan araçlara çok fazla kontrol verildiğini gösteren tehlikeli bir yanılgıdır” dedi.
Euro NCAP / Thatcham Research araştırmasını buradan görüntüleyebilirsiniz.
mercedes sistemi araştırmalarıma göre de iyi duruyordu