Güncel yakıt fiyatları nasıl? Benzin kaç para, LPG ne kadar…
Güncel Yakıt Fiyatları
Benzin litresi kaç para oldu? Mazot kaç para oldu? LPG fiyatı ne kadar? Dizel ve benzinli farkı ne? Akaryakıta göre motor performansları. Benzin, dizel ve LPG üçgeninde çevrecilik. 2019 güncel yakıt fiyatları…
Mazot kaç para kadar oldu?
Akaryakıtta son dönemde görülen artışlarla birlikte özellikle benzin ve mazot fiyatları yüksek seviyelerde geziniyor. Yakıt fiyatları, şehre ve firmaya göre değişebiliyor. Ancak genel bir ortlama ile seçim sonrası akaryakıta yapılan zamla rakamlar şöyle:
İstanbul Mazot’un satış fiyatı Nisan 2019 itibariyle 6.40 TL civarında. Ankara’da mazot fiyatı 6.41 TL gibi. İzmir’de mazotun litre fiyatı ise 6.43 civarında.
Benzin litre kaç para?
Kurşunsuz 95 Oktan benzinin fiyatı Nisan 2019’da İzmir’de 6,94 TL. Aynı benzinin fiyatı Ankara’da ise 6.97 TL üst seviyesinde görülüyor. İstanbul’da benzinin litre fiyatı 6.90 TL.
LPG fiyatı ne kadar?
Diğer otomobil yakıtlarına oranla daha uygun olan LPG, Ankara’da Nisan 2019 itibariyle 3.88 TL üzerinden satılıyor. İstanbul Avrupa yakasında 3.88 TL üzerinden satılan LPG’nin litre fiyatı Anadolu yakasında ise 3.85 TL. Ege’nin incisi İzmir’de LPG’nin litre fiyatı 3.84 TL
Yakıt Fiyatları Neden Şehirlerde Farklılık Gösterir?
Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet nedeniyle şirketlere ve kentlere göre farklılık gösterebiliyor.
En az yakan arabaları listeledik!
Dizel ve benzinli farkı ne?
Dizel ve benzinli araçlar arasında en büyük fark hiç kuşkusuz akaryakıt veriminden kaynaklanıyor. Dizel araçlar benzinlilere oranla yakıt tüketiminde daha cimriler. Ama diğer yandan, bu cimriliğin de bazı sonuçları oluyor. Benzinlilere oranla dizel arabaların fiyatı daha yüksek mesela. Aynı sınıfta yer alan benzinli araca oranla da daha az güç üretiyorlar. Bazı modelelrde otomobilin hızlanmasında da gecikmeler yaşanabiliyor. Motor yapısı farklı olduğu için de daha sık ve önleyici bakım gerektiriyor. Çevre açısından düşünüldüğünde saldıkları emisyonun da benzinlilere oranla daha yüksek olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Avrupa’da pek çok ülkede dizel araba yasak.
Benzin, dizel ve LPG üçgeninde çevrecilik
Aslında elektrikli araçları bir kenara bırakırsak yakıt tüketimi ile ilgili olarak tüm araçların çevreye zararlı olduğu söylenebilir. Zira, yakıtın yanmasıyla çalışan bu araçların saldıkları gazlar var. Yine de üç yakıt tipi arasında hangisi iyi diye sorgularsak, hiç kuşkusuz LPG açık ara öne çıkıyor. Benzin ve mazota oranla salgıladığı emisyon çok düşük olan LPG, bu alanda çevreye uyumluluk konusunda da verimli. Ha! elektrikli araçlar çok mu çevreci oda biraz kesin değil çünkü onların da bataryaları çevreye büyük zarar verme potansiyeline sahip. Şimdilik dünya genelinde çok sayıda elektrikli ya da hibrit araba yok ama öyle olduğunda ve üretim sirkülasyonu katlandığında bu atık bataryalar da başa ciddi bela olacak gibi…
Fabrika çıkışlı LPG araç listesine buradan bakın!
Sıralamada LPG’nin ardından benzin geliyor. Yapısal içeriği nedeniyle LPG’den fazla emisyona sahip olsa da mazotun yanında emisyon değeri daha düşük. Kurşunsuz olanların çevrecilik konusunda daha avantajlı ve doğru bir seçim olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Mazot ise bu grubun en sonunda yer alıyor. Emisyon hacmi oldukça yüksek olan dizelin çevreye çok duyarlı bir yakıt olmadığını açıkça söyleyebiliriz.