Ana Sayfa Danışman Araba Yangınları Nasıl Önlenir? Yangın Söndürücü Nasıl Kullanılır?

Araba Yangınları Nasıl Önlenir? Yangın Söndürücü Nasıl Kullanılır?

0
2007

Araba yangınları nasıl önlenir? Yangın söndürücü nasıl kullanılır? Bu yazıda bunlar ve bunlar gibi sorulara cevap bulacağız.

Yangın Söndürücü Nasıl Kullanılır?

Bir yangın söndürücü, yangın durumunda hayati güvenlik ekipmanlarından biridir. Yangın kazaları tahmin edilemez olduğundan arabada bir yangın söndürücü bulundurmayı düşünebilirsiniz. Aynı zamanda, zor durumlarda bir araba yangın söndürücünün nasıl çalıştırılacağını da bilmelisiniz. İlk olarak, arabadaki yangın söndürücünün yerini iyi bilmelisiniz. Normalde, tüm toz yangın söndürücüler aynı şekilde çalışır. Araba yangınlarında yangın söndürücüyü kapatan pimi/anahtarı çekmeli, yangına nişan almalı ve kolları birbirine bastırmalısınız. Ancak, araba yangınlarında yangın söndürücüyü yalnızca güvenliyse kullanmanız gerektiğini unutmayın.

Arabanızın Yandığını Gösteren Uyarı İşaretleri

Olası bir araba yangınının uyarı işaretlerini belirlemek, kaçınma önlemleri almak için çok önemlidir. Aracın yandığını gösterebileceğinden, aracı sürerken aşağıdaki uyarı işaretlerine dikkat edin:

Atmış sigortalar: Aşırı ısınma veya elektrik bağlantılarıyla ilgili bir sorun nedeniyle sigortalar atıyor. Arabayı sürerken atmış sigortalar bulursanız, motor bölmesinde veya arabanın altında bir yangın olabilir.

Yüksek egzoz sesi: Aracın altında veya arkasında yangın varsa egzoz yüksek sesle çarpmaya başlar.

Motor sıcaklığı: Kaput altında veya motor bölmesinde yangın çıkması durumunda motor sıcaklığında ani bir yükselme olacaktır.

Düşük sıvı seviyeleri: Bir yangın durumunda yakıt, yağ ve sıvı seviyeleri hızla düşebilir. Yakıt göstergesinde ve yağ göstergesinde ani dalgalanmalara dikkat edin.

Lastik arızası: Arabanın altındaki yangın nedeniyle lastikler patlayabilir.

Yanık kokusu: Araba yanıyorsa, yanan lastik veya plastik kokusunu hissedebilirsiniz.

Araç Yangınlarına Neden Olan Faktörler Nelerdir ?

Bir araba, tonlarca mekanik ve elektrik bileşeni olan karmaşık bir makine parçasıdır. Bir arabada yangına neden olabilecek birkaç faktör vardır. Bir araba yangınına neden olan faktörler aşağıdadır:

Mekanik arıza: Bir araba, sürtünme nedeniyle ısı üreten mekanik bileşenlerle donatılmıştır. Bu tür mekanik bileşenlerin herhangi birinin arızalanması yangına neden olabilir.

Elektrik arızası: Bir araba, karmaşık elektrik kablolarından ve ışıklar, elektronik yakıt enjeksiyon sistemi, pil vb. gibi diğer elektrikli bileşenlerden oluşur. Elektrikli bileşenlerin arızalanması veya bozulması yangına neden olabilir.

Standartların altında bileşenlerin kullanılması: Bir arabada düşük kaliteli malzemelerin/bileşenlerin kullanılması yangına neden olabilir. Bir arabanın mekanik bileşenleri yüksek düzeyde strese maruz kalır ve kalite işarete uygun değilse arızalanabilir ve yangına neden olabilir.

Hatalı/gevşek kablolama: Gevşek bir kablo veya hatalı bir kablo bağlantısı, yangına neden olabilecek bir kısa devreye neden olabilir. Açıkta kalan teller de kıvılcımlara eğilimlidir ve alev almak için bir kıvılcım yeterlidir.

Yağ dökülmesi: Motor yağı değiştirilirken motor bölmesine yağ dökülürse, motor sıcaklığı arttığında alev alabilir. Bu nedenle, motor bölmesinde her zaman yağ sızıntısı olmadığından emin olun.

Sıvı sızıntıları: Soğutma sıvısı, şanzıman sıvısı, hidrolik direksiyon sıvısı vb. gibi diğer hayati sıvıların sızıntısı arabanızda yangına neden olabilir. Her zaman, aracı yola çıkarmadan önce herhangi bir sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

Gevşek/eksik yağ doldurma kapağı: Gevşek veya eksik bir yağ doldurma kapağı, yağın motorun her tarafına dökülmesine neden olabilir. Motor yağı, yüksek sıcaklıktan dolayı alev alabilir ve aracı sürerken ölümcül olabilir.

Yıpranmış/gevşek hortumlar: Hortumlar bir arabanın hayati bileşenleridir. Aşınmış/kırılmış/gevşek hortumlar, motora sıvı taşıdıkları için motora çok fazla zarar verebilir. Arızalı yakıt hortumu, radyatör hortumu vb. yakıt veya soğutma sıvısı sızıntısı nedeniyle yangına neden olabilir.

Araba Yangınları Nasıl Önlenir?

Önlemek, araba yandığında tepki vermekten her zaman daha iyidir. Araba yangınları nasıl önlenir başlığı altında yangınları önlemek için aşağıdaki noktaları izleyin:

  • Aracınızın bakımını düzenli aralıklarla veya üreticinin önerdiği aralıkta yapın. Tüm sıvıları optimum seviyelerde tutun ve tüm bileşenlerin mükemmel çalışır durumda olduğundan emin olun.
  • Yakıt hatlarını herhangi bir aşınma veya sızıntıya karşı düzenli olarak kontrol ettirin. Oldukça yanıcı bir sıvı olduğu için yakıt sızıntısı çok tehlikelidir.
  • Arabanız için bir yangın söndürücü alın ve sürücü koltuğunun yakınında bulundurun.
  • Arabanın içinde sigara içmeyin. Küçük bir kıvılcım bile yangına neden olabilir, çünkü arabanın içi plastik ve kolayca alev alabilen diğer malzemeler içerir.
  • Aracın altında lastik veya plastik yanığı kokusu alırsanız hemen motoru kapatın.
  • Frenlerin kaputundan duman çıktığını fark ederseniz hemen aracı durdurun.
  • Aracı yanıcı gazların veya sıvıların yanına park etmekten kaçının. Arabayı park ettiğinizde motor sıcak olacaktır ve yanıcı maddelerin yanına park etmekten kaçınmak daha iyidir.
  • Araca yakıt doldururken motoru kapatın. Yakıtın buharları motor tarafından üretilen ısı ile temas ederek alev alabilir.
  • Aracın içinde yanıcı maddeler taşımayın veya bırakmayın. Kapalı bir arabanın içindeki sıcaklık oldukça yükselebilir ve yanıcı maddeler alev alabilir.
  • Aracı her zaman güvenli bir yere park edin ve özellikle yaz aylarında gölgeli bir alana park edin.
  • Aracın orijinal kablo tesisatını kurcalayabilecek satış sonrası aksesuarları kullanmaktan kaçının.

Yangın Hasarlarında Araç Sigortası

Arabanız yangın nedeniyle hasar görürse, araba sigortası talebinde bulunabilir misiniz? Bu sorunun cevabı hem Hayır hem de Evet.

Aracınız için üçüncü şahıs mali mesuliyet motor sigortanız varsa ve Kapsamlı bir araba sigortası poliçesi satın aldıysanız Evet. Bir üçüncü şahıs sorumluluk sigortası planı, Kendi Hasarınızı kapsamazken hayır. Ancak kapsamlı bir araba sigortası poliçesi, üçüncü şahıs sorumluluğu ve Kendi Hasarını kapsayan kapsamlı bir teminat sağlar.

Kapsamlı bir kasko poliçesi, kaza sonucu oluşan hasarlar, yangın ve patlama nedeniyle oluşan hasarlar ve insan yapımı/doğal afetler nedeniyle oluşan hasarları kapsayan aracınızın hasarını teminat altına alır. Bu nedenle, bir yangın kazası nedeniyle aracınız hasar görürse tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Aracınız yangın nedeniyle hasar görürse, durumu derhal sigorta şirketine bildirin ve hasar sürecini başlatın.

Yanmış arabanın fotoğraflarına tıklayın ve ayrıca olası tüm açılardan videolar çekin, böylece hasarlar için somut bir kanıtınız olur. Gerekirse, diğer belgelerle birlikte bilgi raporu kopyasını da göndermeniz gerekir. Bir yangın ve hırsızlık araba sigortası talebine başvurmak zor olabilir. Ancak çevrimiçi olarak araba sigortası satın aldıysanız, bir tazminat talebinde bulunmanın genel süreci basittir.

İkinci El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK