Hızlı Şarj İstasyonları Şehirler Arasında Kurulacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Şarj Hizmeti Yönetmeliği taslağını kamuoyunun görüşüne açacak.
Otoyol ve otobanlarda kurulması planlanan elektrikli araç şart lokasyonlarının ortalama yüzde 75’nin “hızlı şarj ünitesi” olması planlanıyor.
Enerji Piyasaları Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından derlenen bilgi çerçevesinde; elektrikli araç şarj lokasyonları ile ilgili bilgiler derlenerek bir uygulama yardımıyla kamuoyunun bilgisine sunulacak.
Derlenen bilgilere göre; İstasyonları EPDK’nin hazırladığı mobil uygulama üzerinden görebilmesi ve elektrikli araç kullanıcılarının şarj hizmeti sunacak istasyonlardan kaliteli ve sürekli hizmet alması sağlanacak.
Ayrıca; hizmet veren tüm şarj lokasyonlarının uygunluk durumu, konumu, ünite gücü ve anlık fiyat durumlarına uygulama üzerinden ulaşılabilecek.
1 ELEKTRİKLİ ARAÇ HIZLI ŞARJ İSTASYONLARI İÇİN REZERVASYON YAPTIRILABİLECEK
Elektrikli Araç Sahipleri, otoyol ya da şehirlerarasında bulunan elektrikli araç şarj istasyonlarından uygulama üzerinden randevu alabilecekler. Yolculuk öncesinde ya da sırasında rezervasyon için gerekli bilgi ve yönlendirmeleri görerek seçebilecek ve rezervasyon yaptırabilecekler.
2 HIZLI ŞARJ İSTASYONLARI KURULACAK
Tüm elektrikli araç kullanıcılarının kullanımına açık olacak olan şarj istasyonlarının, en az yüzde 75’inin hızlı şarj ünitesi bulunacak. Otoyol ve otobanlarda bulunan istasyonlarda alınacak şart hizmetinin bedeli de, kilovatsaat cinsinden tüketilebilen birim enerji bedeli üzerinden olacak.
EPDK’nin hazırladığı mobil uygulama üzerinden, fiyatlara görülebilecek. Ayrıca, şarj ağı işletmecilerinin internet sayfalarında, dijital mecralarda ve istasyonlarda da fiyatın ilan edilmesi zorunlu olacak.
Şarj istasyonu işletmecileri, farklı güç ve tipteki üniteler için farklı fiyat uygulayabilecek ve araç sahipleri bedeli karşılığında hızlı veya yavaş şarj tercih edebilecek.
3 EPDK BAŞKANI MUSTAFA YILMAZ BASINA AÇIKLADI
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, söz konusu taslağın kamuoyunun görüşüne açılacağını belirterek, “Bu, yönetmeliğin nihai hali değil. Burada, ilgili tüm paydaşların görüşünü ve katkısını bekliyoruz.” dedi.
Yılmaz, şarj istasyonlarında yenilenebilir enerji tesisi kurulmasına da imkân sağlanacağına dikkati çekerek, “Ülkemizin yenilenebilir enerji kapasitesi her geçen gün artıyor ve bu alandaki potansiyelimiz çok yüksek. Elektrikli araçların temiz kaynaklardan üretilen enerjiyle şarj edilmesi sağlanarak hem bu potansiyel kullanılacak hem de emisyonların azaltılması mümkün olacak.” diye konuştu.
Tekerinize taş değmesin.