Hyundai eVTOL Uçan Araç Satışa Çıkıyor

0
1160

Hyundai eVTOL uçan araçlarını ve gelecekte planladığı mobilite teknolojisini tanıttı.

Son zamanlarda çoğu şirket, kendi uçan araba teknolojilerini geliştirmek ve gelecekte kullanabilmek adına çalışmalar yürütüyor. Bu teknolojinin trafik derdini tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediği bilinmekte. Şirketler uçan araba ve drone taksi gibi araçları geleceğe yönelik büyük bir yatırım olarak görmekteler. Bu sayede giderek yoğunlaşan metropol kentlerde ulaşım problemlerinin bu projelerle ortadan kaldırılacağı düşünülmekte.

Güney Koreli otomobil üreticisi Hyundai, uçan arabalar için geçtiğimiz yıl yeni bir adım atmıştı. Marka, uçan otomobil üretimi yapmak adına Supernal LLC isimli bir şirket kurmuştur. Böylece Supernal, elektrikli hava araçları konseptini geliştirerek gelecekteki endüstriyi şekillendirecek. Amerikan Supernal ve Hyundai Motor tarafından ortaklaşa geliştirilen eVTOL isimli konsept araç, Amerika’da ve Avrupa’da ticari kullanım amacıyla 2028 yılından itibaren satışa sunulması planlanmakta.

(Hyundai eVTOL)

Hyundai eVTOL İlk Uçuş Hedefi 2028

Seri üretim olarak piyasaya sürülmesi beklenen dikey iniş ve kalkış aracın ilk uçuş hedefi 2028 olarak belirlendi. Supernal ve Hyundai, gelecek yıllarda eVTOL gibi elektrikli hava araçlarının kapasitesini ve boyutunu geliştirmeyi hedefliyor. Hyundai tamamıyla elektrikli ve hidrojen yakıt hücresi teknolojilerini geliştirmek amacıyla Rolls-Royce’la da iş birliği hedeflemekte. Kentsel Hava Hareketliliği (UAM) ve Bölgesel Hava Hareketliliği (RAM) pazarları içerisine tamamen elektrikli olmak üzere hibrit elektrikli çözümler üretecek.

Geçen yıl Rolls-Royce net sıfır karbon emisyonu için planını açıklamıştır. Şirket yeni ürünlerini 2030 yılına kadar, sıfır karbonla uyumlu hale getirmeyi hedeflemekte. Kullanılmakta olan tüm ürünlerini ise 2050 yılına kadar net sıfır karbonla uyumlu bir hale getireceğini duyurmakta. Hyundai ilk olarak uçan araç konseptini Ocak 2020’de Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı’nda (CES) sergileyerek tanıtımını yapmıştır.

Aynı anda 4-5 yolcu taşıması planlanan hava aracı, şehir içi kullanımlar için tasarlanıyor. Üretilen ilk hava aracı otonom özelliklere sahip olarak ABD’deki kamu ve özel kuruluşlarla birlikte kullanacaktır. Ayrıca akademik alanlarda da iş birliği yapılarını güçlendirecektir.

Kabin Konsepti

Ergonomik olarak şekillendirilen koltuklar ve kişisel eşyalar için bir şarj istasyonu tasarlanmakta. Eşya bölmeleri sağlayan cepler bulunmakta. Ayrıca tavan lambaları farklı bir aydınlatma kombinasyonu oluşturmakta. Bir “ışık terapisi” olarak adlandırılan bu konsept uçuş aşamalarına göre değerlendiriliyor. Tüm bunlara ek olarak kabin yerleşimleri ve yüksek boşluklar eşya taşımaya olanak sağlıyor. Önümüzdeki yıllar içerisinde hava araçlarının kapasitesinin büyütülmesi hedeflenerek, fiyatının her bütçeye uygun bir politika izleyerek düzenlenmesi beklenmekte.

Uluslararası düzeyde altyapı ve ulaşım ağlarını genişletmesi konuşulan Supernal, İngiltere ve Kanada’da da çalışmalarına yoğunlaşıyor. Böylelikle hava sahası yönetim konusunda uzmanlaşmayı hedefliyor. Son olarak Hyundai eVTOL gibi 2030 yılına kadar uçan araçların gerçekleştiğini görmek, trafik sıkışıklığının önlenmesi anlamında da gelmekte. Ayrıca araç emisyonlarının da azaltılmasına yardımcı olacağı söz konusu.

TRİNK SAT

ARABAM GARAJ

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here