İlk nesli 2000 yılında tanıtılan Hyundai SANTA FE yeni haliyle araçseverlerin beğenisine sunuldu. Bu yıl 24’üncü yaşını kutlayan model, markanın kendi ürettiği ilk SUV’si ve önemli ikonlarından biri. Globalde en çok satılan SUV modellerinden olan bu tasarım, beşinci neslinde de göz kamaştıran pek çok yeniliğe sahip. D-SUV segmentinde yer alan SANTA FE, Türkiye’de 1.6 litrelik benzinli Turbo Hybrid seçeneğiyle satışa sunuluyor. Özellikle konfor yönünden önemli yeniliklere sahip bu araçta gelişmiş teknolojiler dikkat çekiyor. Sınırsız açık hava ve şehir içi kullanımı vadeden model, lüks ve premium SUV modellerini tercih eden kullanıcılar için bu iki farklı deneyimi tek bir aracın konforunda bir araya getiriyor. Hadi 3.995.000 TL‘lik satış fiyatıyla piyasaya sürülen yeni Hyundai SANTA FE’ye daha yakından bakalım.

yeni-santafe-2024

Tasarımda Dikkat Çeken Yenilikler

SANTA FE, markanın görkemli estetik olarak adlandırdığı yeni tasarımıyla oldukça şık bir görünüme sahip. Türkiye’de 7 farklı gövde rengiyle satışa sunulan araç; Derin siyah, Fildişi beyaz, Tayfun gri, Paladyum gri, Avakado yeşil, Kaşmir kahverengi ve Siber beyaz renkleriyle listeleniyor. Yeni tasarımdaki daha uzun dingil mesafesi ve daha geniş bagaj kapağı alanı sayesinde sınıfında öne çıktığını söyleyebiliriz. Aracın iddiasını ortaya koyan ön kısımda, H şeklindeki detaylar, farlar ve krom radyatör ızgara deseni dikkat çekiyor. Yüksek kaput çizgisi ve keskin çamurluklar, SANTA FE’nin muhteşem tasarım detaylarından bir diğeri. Yan profile göz attığımızda ise modelin, temiz ve güçlü bir hacim hissini sağlam gövde oranlarıyla birleştirdiğini görüyoruz. Arttırılmış uzunluk ve yükseklik sayesinde yeni SANTA FE, daha uzun dingil mesafesi ve kısaltılmış ön çıkıntı gibi ferah unsurlarla yeniden tanımlanıyor. Aracın şıklığını destekleyen bir diğer detay da 20 inçlik alaşım jant tasarımı.

Pek çok kullanışlı detayın yer aldığı bu yeni tasarımda köprü tipi tavan rayına da yer verilmiş. Böylece aracın off-road kodlarına da vurgu yapılarak kullanımı kolaylaştıran detaylara yer verilmiş. SANTA FE’de A sütunundan başlayarak bagaj kapağına kadar uzanan camlar da iç mekandaki ferahlığı ve özgürlüğü artıran unsurlar arasında. Genel tasarım dilinin tamamlayıcısı olarak arka tasarımın da uzatılmış bagaj kapağını tamamlayacak şekilde hazırlandığını görüyoruz. Arka stop lambalarında da H şekli, gizli tip arka silecekle desteklenen arka bagaj kapağı, gri renkli logo ve yeni SANTA FE yazısı burada dikkat çeken diğer unsurlardan.

yeni-hyundai-santa-fe

Konforlu ve Geniş İç Mekan

Yeni SANTA FE, iç mekan tasarımında da dört farklı renk seçeneğine sahip. Yenilikçiliği unsurların dikkat çektiği bu alanda çok sayıda depolama ve saklama gözü seçeneği mevcut. Konfor yönünü ön plana çıkaran araçta yalnızca sürücü bölümü değil tüm yolcular için konforlu ve kullanıcı dostu detaylar göze çarpıyor. Yenilenen SANTA FE’nin tasarımında, gösterge panelinden başlayarak ön ve arka kapılara kadar uzanan gizli ambiyans ışıkları iç tasarıma oldukça hoş bir hava katıyor. Kokpitte yer alan 12,3 inçlik çift panoramik kavisli ekran ise işlevsellik yönünden son derece başarılı. Kokpitin altına doğru yerleştirilen 6,6 inçlik klima kontrolü de kendine özel bir dijital ekrana sahip.

Sürüş sırasında sezgisel ve hızlı vites değiştirebilmeniz için Hyundai’nin bu yeni tasarımında direksiyon koluna entegre elektronik vites kolu yani shift by wire bulunuyor. Rahatlığı artıran çift yönlü kapağa sahip orta konsol ise depolama alanını arka koltuktakilerin de kolayca kullanabilmesini sağlıyor. Ayrıca aşırı ısınmayı önlemek için dahili bir soğutma fanıyla donatılmış iki adet kablosuz akıllı telefon şarj alanı, aynı anda birden fazla akıllı telefonun şarj edilebilmesine imkan tanıyor.

hyundai-santa-fe-kablosuz-sarj

Daha büyük kapasiteli bardak ve termosların yerleştirilebilmesi için orta konsoldaki bardak tutucular da genişlemiş. Maksimum 105 milimetre çapındaki büyük kapasiteli bardaklar bu alana rahatlıkla yerleştirilebiliyor. İç tasarımda beğeni toplayan bir başka detay de Dijital Dikiz Aynası (DCM). Bu gelişmiş dikiz aynası, bir kamera sensörü aracılığıyla dilediğiniz zaman gerçek zamanlı arka görüntüsünü aynaya yansıtabilmenizi sağlıyor. Ayrıca SANTA FE, 12 inçlik Head-Up Display (HUD) ile temel araç bilgilerini doğrudan ön cama yansıtabiliyor.

Ergonomik Seyahat Deneyimi

Yedi kişilik oturma kapasitesine sahip SANTA FE, yeniden tasarlanan koltuk sistemi ile konfor unsurunu bir adım ileri taşıyor. Entegre Hafızalı Koltuk (IMS) özelliğinin yer aldığı tasarımda, sürücü için öne arkaya kaydırma ve sırt yatırma dahil olmak üzere bireysel koltuk konumlandırma ayarlarını ezberleyerek kişiselleştirebiliyor. Elbette bu premium tasarımda elektrikli ön koltukların hem ısıtma hem de soğutma özelliği bulunuyor.

Tek tek yatırılabilen ferah arka koltuklar tek bir tuşla anında katlanabiliyor ve böylece bagaja kolay bir erişim sağlıyor. Bunun yanı sıra ISOFIX’in dahil edildiği üçüncü sıra koltuklar da ayarlanabilir yatırma özelliğine sahip. Güvenliği artıran çocuk koltuğu eklemesiyle birlikte Arka Yolcu Uyarısı (ROA) sistemi de yeni tasarıma dahil edilmiş. Bu sayede araç, herhangi bir yolcu, eşya ve evcil hayvanın arka koltukta unutulmaması için sürücüyü görsel ve işitsel olarak uyarıyor. Yolcuların da seyahat boyunca rahat edebilmesi için ikinci sıra koltuklarda havalandırma menfezi, en arkadaki koltuklardaysa klima kontrol ünitesi bulunuyor.

santa-fe-on-panel

Geniş bir D segmenti SUV olarak öne çıkan SANTA FE, normal konumda 628 litre bagaj hacmine sahip. Arka sıradaki koltukları yatırdığınızda ise üç bisikletin aynı anda sığabileceği 2.253 litrelik bir depolama alanı ortaya çıkıyor. Kolay eşya yükleyebilmeniz için de akıllı elektrikli bagaj kapağının standart yüksekliği ayarlanabiliyor. Üstelik SANTA FE, arka bölümde 220V güç çıkışı ve USB-C modülü gibi kullanışlı özelliklere sahip. Tabii yolculuklar müziksiz olmaz. Bu büyük araçta başarılı bir ses dağılımı için BOSE Premium ses teknolojisini kullanmış. Böylece araç, Subwoofer da dahil olmak üzere 12 adet yüksek performanslı hoparlörüyle hem sürücü hem de yolculara üstün bir müzik keyfi sunuyor.

Gelişmiş Güvenlik Donanımları

Güvenlik konusu yeni SANTA FE’deki en önemli konulardan bir diğeri. Geliştirilmiş çarpışma sistemiyle listeye başlayan yeni tasarım, üst düzey özellikleriyle güvenliğe öncelik veriyor. Yüksek mukavemetli çelikle üretilen gövde, güçlendirilmiş bağlantı noktaları ve gelişmiş ADAS adaptif sürüş sistemleriyle dikkat çekiyor. Sürücü bölümü, merkez ve yan olmak üzere toplam 10 hava yastığı içeren güvenlik paketi, her yönden çarpışmalara karşı optimum koruma sağlıyor. “Hyundai Smart Sense” güvenlik donanımları, çeşitli sürüş ve park senaryolarında da artırılmış güvenlik ve rahatlığı bir araya getiriyor. Bu özellikler, Hyundai’nin son teknoloji güvenlik sistemlerine yaptığı yatırımları da perçinler nitelikte.

Sürüş güvenliği özellikleri arasında yer alan Ön Çarpışma Önleme Sistemi (FCA), SANTA FE’de ikinci jenerasyon olarak karşımıza çıkıyor. Sistem hem çarpışma tehlikesinde araçtakileri uyarıyor hem de otomatik olarak frenleme yapıyor. Ayrıca Kavşak Dönüşü, Kavşak Geçişi, Yaklaşan Şerit Değiştirme, Doğrudan Yaklaşan ve Şerit Değiştirme Tarafı gibi çeşitli senaryoları da yönetmek için Şerit Takip ve Şeritte Kalma Asistanları ile birlikte çalışıyor. Modelde yer alan Kör Nokta Çarpışma Önleme Asistanı (BCA) ise şerit değiştirme veya ileri sürüş sırasında görüş alanınız dışında kalan araçlarla çarpışma riskini algılayarak otomatik frenlemeyi devreye sokuyor.

yeni-santa-fe-2024

Tüm bu güvenlik özelliklerinin yanı sıra Şeritte Kalma Asistanı (LKA), Kör Nokta Görüntüleme (BVM), Akıllı Hız Sınırı Asistanı (ISLA) ve Sürücü Dikkat Uyarısı (DAW) gibi son derece kullanışlı güvenlik özellikleri listede yer alıyor. Sadece sürüşler için değil araçtan inişler için de Güvenli Çıkış Asistanı (SEA) bulunuyor. Böylece arabanız, hareketsiz haldeyken yaklaşan diğer araçlarla çarpışma riskini algılıyor ve kapıları kilitli tutarak yolcuları uyarıyor.

Yüksek Performanslı Hibrit Motor

Yeni SANTA FE, Türkiye’de farklı kullanım tarzlarına da uyum sağlayacak şekilde benzinli turbo hibrit motor seçeneğiyle satışa çıktı. Verimli bir performansa ve aynı şekilde düşük yakıt tüketimine sahip 1.6 litrelik turbo beslemeli motor ile 1.49 kWh’lık bataryanın kullanıldığını görüyoruz. Böylelikle 215 beygir güç üreten hibrit otomobilin maksimum torku ise 367 Nm olarak veriliyor. Yeni SANTA FE, 0’dan 100 kilometre hıza 9.8 saniyede çıkarken ortalama olarak da 7.3 lt yakıt tüketiyor. Hyundai’nin akıllı dört çeker sistemi, sensörler sayesinde yol ve sürüş şartlarına göre tekerleklere gücü otomatik olarak iletiyor. Eğim kontrolüyle de özellikle dik ve engebeli arazi koşullarında otomatik fren uygulayarak güvenli bir iniş sağlıyor.

Türkiye’de Progressive donanım seviyesi ile satışa sunulan SANTA FE 1.6 Hibrit, rejeneratif frenleme özelliğine de sahip. ECO veya SMART mod seçiliyken direksiyon arkasına yerleştirilen vites kulakçığı ile rejeneratif frenleme yapılabiliyor. EV modellerde olduğu gibi üç adımda ayarlama imkanı tanıyan Rejeneratif Denge Kontrolü (RSC), tekerleklerin zeminde kayma olasılığında bile rejeneratif frenlemenin sürdürülmesini sağlıyor. Bununla birlikte verimliliği artırmak için sürüş sırasında, trafik akışına ve navigasyon bilgilerine göre rejeneratif frenleme aşamasını otomatik olarak ayarlayabiliyor.

İkinci El Hyundai SANTA FE Piyasasına Hemen Göz At! 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here