Daha önce kimsenin kullanmadığı bir arabaya sahip olmanın cazibesi ayrıdır. Ancak özel otoparkınız yoksa, aynı otomobilin sadece sıfır kilometre olması nedeniyle ekstra ödeme yapacak bütçeniz de mevcut değilse avantajlı fiyatlarla temiz bir ikinci el araba almak gibisi yoktur. İkinci el araba alırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar söz konusu olur. Bu detayları gözeterek ikinci el araçlarına yaklaşırsanız daha güvenli bir alışveriş yapmak konusunda ilk adımı daha en başından doğru atabilirsiniz.
2. el araba alırken dikkat edilecek konular nelerdir?
1 Ne Alacağınıza Karar Verin
Bir araba almayı düşünüyorsanız ikinci el ya da sıfır kilometre fark etmeksizin önce marka, model, yaş, araç tipi, vites türü, yakıt tüketim özelliği hatta rengine karar vermelisiniz. Böylece ikinci el araba fiyatları konusunda kafanız daha az karışır. Zira almak istediğiniz otomobilin özelliklerini netleştirdikten sonra sıra sadece fiyat karşılaştırmasına gelir.
Marka – model konusunda aklınız karışıksa ama nasıl bir araç almak istediğinizi biliyorsanız, araba bul özelliğimizi kullanarak marka – model kararınızı daha hızlı verebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, size soracağımız soruları cevaplamak. Verdiğiniz cevaplardaki özellikleri sağlayan araçların belirlendiği liste üzerinden o an yayındaki 2.el araç ilanlarını inceleyebilir ve aklınızdaki ihtiyaca en uygun araca ulaşabilirsiniz.
2 İkinci El Araba Alırken Ekspertiz Yaptırın
İkinci el araba alırken en acemi alıcının bile çok iyi bildiği bir konu vardır ki, arabanın içten dışa iyice bir incelenmesi gerektiğidir. Ama herkes arabalardan, araba motorundan ya da kaportasından anlamak zorunda değil. Eğer bir arabanın ne durumda olduğunu anlayacak kadar motor, elektronik aksam, kaporta bilginiz yoksa beğendiğiniz arabayı satın almadan önce mutlaka bağımsız bir oto ekspertiz firmasına götürün ve detaylı raporunu alın. Aldığınız görüşe göre karar verin.
3 İkinci El Arabanın Güvenlik Kontrollerini Yapın
Ev alırken, arsa alırken, araba alırken ve diğer tüm resmi alışverişleri yaparken mutlaka yasal belgeleri incelemeniz gerekir. Yasal kontrollerden kasıt, bir avukat bilgisiyle inceleme yapmak değildir. Tek yapmanız gereken ikinci el otomobil alırken aracın motoru üzerinde yazması gereken motor numarası ile ruhsatta yazan motor numarasını kontrol edip eşleşip eşleşmediğine bakmaktır. Eğer rakamlar uyumlu değilse araç çalıntı, toplama ya da kayıt dışı olabilir.
4 Deneme Sürüşü Olmadan Araba Almayın
Bir otomobili ne kadar incelerseniz inceleyin onu denemeden almamanız önerilir. Ekspertiz raporları mükemmel, görünüşü tam istediğiniz gibi, güvenlik numaraları doğru olsa bile direksiyona geçtiğinizde kendinizi iyi hissetmeyeceğiniz, içinde rahat etmeyeceğinizi daha ilk kullanımda fark edeceğiniz arabalar vardır. Arabayı test etmek için mutlaka bir deneme sürüşü yapın.
5 Alacağınız 2. El Otomobilin Sicil Kaydını Araştırın
Bir arabanın kaza geçmişini, sigorta bilgilerini öğrenmek sandığınızdan çok daha kolay. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi’ nin kısaltması olan TRAMER, ülke genelindeki tüm trafiğe kayıtlı motorlu taşıtların sigorta ve hasar bilgilerinin bulunduğu ortak bir havuz sunar. Söz konusu aracın ruhsat bilgilerine sahipseniz kolayca TRAMER sorgulaması yapabilirsiniz.