Ana Sayfa Haberler Kaliforniya Havalimanı Volkswagen Mezarlığına Döndü

Kaliforniya Havalimanı Volkswagen Mezarlığına Döndü

0
2556

Thousands of Volkswagen cars await their fate in a California desert facility already well-known for storing old airplanes.

Volkswagen dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri. 2015 yılında başlayan ve şirketin milyarlarca dolar zarar etmesine neden olan dizel emisyon skandalını bilirsiniz. Bu skandal ile başa çıkmak için hileli emisyon yazılımına sahip olan araçlar için kullanıcılara üç opsiyon sunulmuştu. O opsiyonlardan biri de otomobillerini iade etmekti. Volkswagen geri satın aldığı bu araçları depolayacak bir yer ararken, eski uçakların depolandığı havalimanı sahasını buldu ve araçlarını orada depolamaya başladı. 2018 yılına gelindiğinde Kaliforniya Havalimanı Volkswagen mezarlığına dönmüştü.

Kaliforniya Havalimanı Volkswagen mezarlığına dönmeden önce de eski uçaklara ev sahipliği yapan depo konumunda bir alana sahipti. Ancak dizel skandalından sonra bütün ABD’de 300 bin üzerindeki problemli otomobili depolaması gereken Volkswagen, bu alanı da kiraladı. 21 bin otomobilin depolandığı alan, havadan görüntülendiğinde dramatik bir otomobil mezarlığı gibi görünüyor.

Neden Kaliforniya Havalimanı Volkswagen Mezarlığına Dönüştü?

İade edilen Volkswagen ve Audi marka TDI motorlu otomobiller Kaliforniya’daki bir çölde otomobil mezarlığında yatıyor.

2015 yılında, ‘Dieselgate’ veya ‘Emissiongate’ olarak da adlandırılan emisyon skandalı, Amerikan Çevre Koruma Ajansı tarafından ortaya çıkarılmıştı. Bulgulara göre 2009-2015 yılları arasında üretilen TDI motorlu Volkswagen otomobiller, emisyon ölçümleri esnasında hile yapan bir yazılıma sahipti.

Otomobiller, laboratuvar ortamında emisyon ölçümleri yapılırken standartlara uygun veriler sunarken yol testlerinde sınıfta kalıyordu. Araştırmayı derinleştiren ABD’li makamlar, otomobillerin bünyesinde emisyon ölçümlerinin labaratuvar ortamında yapılıp yapılmadığını tespit eden bir yazılım keşfetti. Buna göre otomobil, emisyon ölçüm testlerinin labaratuvar ortamında yapıldığını anladığında egzoz gazı emisyonlarını düşürüyor ve testlerden geçiyordu. Ancak aynı otomobil yola çıktığında, laboratuvar ortamındaki verilere göre 40 kat daha fazla NOx gazını egzozdan atıyordu.

Bu hileli yazılımın ortaya çıkmasıyla ABD’deki 2009-2015 yılları arasındaki dizel motorlu araçlarını geri çağırmak zorunda kalan Volkswagen, 7.4 milyar dolar zarar etti. Kullanıcılara üç alternatif sunuldu: Araçlarını iade etmek, standartlara uygun şekilde revize etmek veya kalan borçlarını ödememek.

Volkswagen bu kapsamda iade edilen 300 binin üzerindeki otomobili ABD’nin çeşitli noktalarındaki 37 alanı kiralayarak depoladı. Bunların bir kısmı standartlara göre revize edildi, bir kısmı parçalanarak yeniden değerlendirildi, bir kısmı hurdaya ayrıldı ve bir kısmı da halen beklemede. İşte Kaliforniya Havalimanı Volkswagen mezarlığı da bu depolama alanlarından birisi. Şirketin verilerine göre burada yaklaşık 21 bin otomobil bulunuyor.

İkinci El Volkswagen İlanları

 

HENÜZ YORUM YOK