Kamyon ve tır kullanmak sorumluluk yüklü gelir. Büyük boyutlu bir aracın sürücüsü olarak yoldaki diğer sürücülere, işvereninize ve diğer paydaşlara da özen gösterme borcunuz var. Tabii ki, kişisel güvenliğiniz de tehlikede. Dikkatlice iyi sürüş alışkanlıklarını uygularsanız, herkes için iyi olacaktır. “Kamyon ve Tır Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler” adlı yazımızda, ağır vasıtaları sürerken güvenliğinizi arttırabileceğinizi düşündüğümüz bazı ipuçlarından bahsedeceğiz.
Kamyon ve Tır Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler
-
HIZ YAPMAK BİR TEHLİKEDİR
Güvenli hız sınırları içinde sürüş, kişisel güvenlik ve yakındaki araçların güvenliği için çok önemlidir. Karayollarının çoğunda trafik için hız sınırını gösteren tabelalar bulunur. Her zaman belirtilen hız sınırına uymalısınız. Genel bir kural olarak, asla 100 km/s’den daha yüksek bir hızda sürmeyin. Bazen, özellikle yağmurlu veya kar mevsiminde sürüyorsanız, yol ve hava koşullarına bağlı olarak araç hızınızı ayarlamanız gerekebilir.
-
EMNİYET KEMERİ KULLANIMI
Emniyet kemeri takmak zorunludur. Sadece emniyet kemerlerinin kurtarıcı lütfuyla büyük trafik kazalarında birçok hayat kurtarıldı. Emniyet kemerinin fiziğinize ve sürüş seviyenize göre iyi ayarlanmış olmasına da dikkat etmelisiniz.
-
YORGUNLUĞU GÖRMEZDEN GELMEYİN
İyi dinlenmediyseniz, araba kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Yorgunluk, sürücünün uyanıklığını ve tepki verme süresini etkiler. Yorgun veya uykuluyken araba kullanmak ölümcül olabilir. Konsantrasyonunuzu koruyamadığınızı düşünüyorsanız veya çok sık esniyorsanız; kenara çekip mola vermelisiniz. Her durumda, iyi dinlenmeden araba kullanmamalısınız. Ayrıca, kanunlarda belirtilen çalışma ve dinlenme saatlerine ilişkin kurallara da uymalısınız.
-
GÜVENLİ MESAFEYİ KORUYUN
Ağır ve büyük boyutlu araçların manevra yapması kolay değildir. Kamyon şoförünün veya yakındaki bir aracın sürücüsünün herhangi bir ihmali, otoyolda felaketlere yol açabilir. Daima diğer araçlardan güvenli bir mesafede araç kullanmalısınız. Sürüş koşulları elverişsiz olduğunda güvenli sürüş mesafesi daha da önemli hale gelir.
-
FARLARI VE SİNYALLERİ KULLANIN
Güvenli sürüş pratiği gereği, sürüş sırasında farlar ve römork lambaları daima açık olmalıdır. Geceleri ve tünellerden geçerken ışıklar açık olmadığında aracınız diğer sürücüler tarafından görülmeyebilir. Bu gibi durumlarda, çarpışmayı veya başka herhangi bir aksiliği önleyemeyebilirler. Ayrıca, farları temiz ve çalışır durumda tutmalısınız. Aksi takdirde, aracın görünürlüğü tehlikeye girebilir.
-
HIZ KONTROLÜNDE DİKKATLİ OLUN
Hız sabitleyici özelliği, özellikle uzun bir yolculuğa çıkacaksanız, sürüşü oldukça konforlu ve kullanışlı hale getirir. Ancak kamyon sürücülerinin özellikle ağır araçlarında hız sabitleme sistemini kullanırken dikkatli olmaları gerekiyor. Uygun ve tanıdık sürüş koşullarından kesinlikle emin değilseniz, hız sabitleyiciyi kullanmayın.
-
GÜVENLİ YÜKLEME VE BOŞALTMA YÖNTEMLERİNİ BENİMSEYİN
Ağır vasıta sürücüsü olarak sorumluluğunuz, aracınızın hareket halinde olduğu zamanlarla sınırlı değildir. Ötesine uzanır. Herkesin güvenliğini sağlamak için aracı nasıl ve nereye park ettiğinize dikkat etmelisiniz. Kamyonu yüklerken ve boşaltırken bile ekstra dikkatli olmanız gerekiyor. Bağlantı istasyonunda durduğunuzda daima römork frenlerini çekin. Yerleştirme istasyonundan dışarı çekmeye başlamadan önce, yerleştirme plakasının serbest bırakıldığından emin olun. Özellikle gece vardiyasında boşaltma yapıyorsanız, aracınızı yanaşma alanında dikkatli bir şekilde manevra yapın.
-
ARAÇ YOLUNU KONTROL EDİN
Kötü şekilde yüklenmiş ağır araçlar yolda büyük kazalara neden olabilir. Yük, araç üzerinde iyi bir şekilde tutulmazsa, araçtan düşebilir ve maddi hasara veya herhangi bir kişinin yaralanmasına, hatta ölümüne neden olabilir. Aşırı yüklü araçlar da dengesizlik yaratarak kazalara neden olabilir.
-
PARLAMALARA KARŞI DİKKATLİ OLUN
Güneşten gelen göz kamaştırıcı parlamalar veya güneş ışığının yansıması ölümcül trafik kazalarına neden olabilir. Parlamayı filtrelemek için kaliteli polarize güneş gözlüğü kullanın.
2. El Ticari Araç İlanlarıİlanlaı