Karbondioksit salınımı yıllardır uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları tarafından dikkat çekilen bir konu. Salınımı azaltmak için farklı kampanyalar ve çalışmalar yapılıyordu. Pandemi sebebiyle ise dünya genelinde %7’lik bir düşüş gözlemlendi.
Karbondioksit Salınımı Ve Koronavirüs Salgını
Yeni ön rakamlara göre karantinalar, karbondioksit salınımını bu yıl% 7 oranında düşürdü ki bu şimdiye kadarki kaydedilmiş en büyük düşüş. Emisyonları takip eden düzinelerce uluslararası bilim insanından oluşan yetkili bir grup olan Küresel Karbon Projesi, dünyanın 2020’de havaya 37 milyar tonu karbondioksit salınımı olduğunu hesapladı. Bu rakam, 40.1 milyar tondan düştü.
Bilim adamları, bu düşüşün esas olarak insanların evde kalması, araba ve uçakla daha az seyahat etmesi sebebiyle olduğunda hemfikirler. Ancak ne yazık ki salgın sona erdikten sonra emisyonların tekrar yükselmesinin bekleniyor. Kara ulaşımı, karbondioksit emisyonlarının yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Uzmanlar tabiki karantinanın emisyon oranları ile mücadele yolu olmadığını belirtiyorlar. Ancak yine de böyle bir düşüş olması sevindirici bir gelişme.
Ülkelere Göre Durumlar
Emisyonlar Amerika Birleşik Devletleri’nde% 12 ve Avrupa’da% 11, Çin’de ise yalnızca% 1.7 düştü. Bunun nedeni, Çin’in ikinci bir dalgadan daha az etkilenmesi ve daha erken bir kapanma yaşamasıydı. Ayrıca, Çin’in emisyonlarının diğer ülkelere göre daha endüstriyel temelli olduğunu ve endüstrisinin ulaşımdan daha az etkilendiğini düşününce düşüş oranının az olması mantıklı geliyor.
Gelecek Adına Beklentiler
2020’deki düşüşle bile, dünya ortalama olarak her saniye havaya 1.185 ton karbondioksit salmaktadır. Aynı çalışmada yayınlanan 2019 için nihai rakamlar, 2018’den 2019’a kadar olan ana karbondioksit emisyonlarının yalnızca% 0,1 arttığını, on yıl veya iki önceki yaklaşık% 3’lük yıllık sıçramalardan çok daha az olduğunu gösteriyor. Bilim insanlarının korkusu salgın sonrasında büyük bir hızla tekrardan insanların eski alışkanlıklarına dönmesi. Salgından sonra emisyonların artması beklenen emisyonlarda bile, 2019’un karbon kirliliğinin zirvesi olup olmayacağı merak edilen bir diğer konu. Yani aslında 2020 yılında yaşanan bu düşüş planlı ve bilinçli olmadığı için bilim insanları duruma yeterince sevinemiyorlar. Çünkü hayatlar normale döndüğü zaman tekrardan dünyamızı zora sokan derecelerde karbondioksit salınımı yaparak çevreyi yaşanamayacak duruma getirmemizden korkuyorlar. Umarız ki bir daha o zirveleri yaşamadan düzenli bir düşüşle sıfır emisyonlu hayata geçiş yaparız.