Ülkemizde çevre duyarlılığı, trafik kuralları, birey haklarına saygı gibi konular kabul edelim ki; genellikle biraz ders kitaplarının süslü cümleleri ile sınırlı kalır. Asla gündelik yaşantımıza entegre olamazlar. Örneğin daha sonra unutmak üzere ehliyet sınavı öncesinde trafik kurallarını ezberler, yere çöp atamamız gerektiğini onaylar ama atarız. Bu gibi toplumun genelinde görülen alışkanlıkları sosyologlar; toplumsal kişilik şeklinde özetliyor. Benzer şekilde yazın yaz lastiği kışın kış lastiği kısacası mevsimine göre lastik kullanmak gerektiği konusunda da toplumsal kişiliğimiz oldukça umursamaz. Her kış yaşanan manzaralar bunun net kanıtı. Çünkü ‘Kış lastiği kullanmak o kadar da önemli değil’ diye düşünenlerimizin sayısı hiç de az değil. Peki, gerçekten öyle mi?
Kış Lastiği O Kadar da Önemli Değil mi?
arabam.com ailesi olarak, her yıl onlarca kazaya neden olduğu söylenen, özellikle İstanbul’da trafiğin epeyce sıkışmasına sebep olabilen kış lastiği konusuna bilimsel yaklaşalım ve ‘kış lastiği taktırmak gerekli mi’ yoksa ‘araç sahipleri için gereksiz bir masraf mı’, ‘eğer gerekliyse neden gerekli’ sorularına yanıt bulalım istedik…
Lastik Teknolojisi Nasıl Gelişti? Bir Lastiğin Hikayesi
Kauçuk lastik kullanımı, otomotiv tarihinde adeta çığır açmış bir buluştur. Bundan önce at arabalarından esinlenen tahta tekerleklerle asla istenen performans ve güvenli sürüş elde edilememişti. Zira, gelişen mühendislikle motor gücü arttırılsa bile lastikler yetersiz kalıyordu. Bu sorun 1920’lerde çözüldü. Kauçuk malzemeden üretilen yumuşak lastikler, daha iyi yol tutuşu sağlıyor, daha güvenli ve hızlı sürüş imkanı sunabiliyordu. Ancak zamanla otomotiv endüstrisinin hız-güvenli sürüş tutkusu, söz konusu lastiklerin, o döndemde asla tahmin edilemeyecek boyutta gelişmesine neden oldu. Bu gelişimin önemli bir kısmını da mevsim koşullarına uygunluk araştırmalarına borçluyuz.
Lastik Teknolojisi ARGE Çalışmaları Neyi Hedefliyor?
Oto lastiği alanında mühendisler, önemli bir paradoksu çözmek için yaklaşık 70 yıl çalıştılar. İstekleri şöyle özetlenebilir: öyle bir lastik olsun ki, yağmurda, ıslak zeminde, bozuk zeminde, buzlu zeminde, kar üstünde yol tutuşu sağlasın hatta performansı da engellemesin…
Lastik Yivlerinin Sırrı Ne?
Bugünün oto lastikleri kauçuk ana maddesi ve ona eklenen farklı maddelerden üretiliyor. Üzerlerinde çoğumuzun desen sandığı yüvler var. Bu yivlerin derinliği, yüzey genişliği, lastiğin şişkinlik oranı, üretim sırasındaki malzemelerin karışım oranı, lastiğin ağırlığı ve çok daha fazlası hesaplanıyor. Söz konusu detaylar hesaplamalar da temelde yol tutuşu konusuna odaklanılıyor. Ancak yol tutuşu elde edilirken yakıt tüketimini arttırmamak, performansı düşürmemek, aracın motor ömründen çalmamak gibi önemli konular da göz önüne alınıyor.
Her Mevsimde Aynı Sonucu Alabileceğiniz Bir Lastik Yok!
Günümüzün oto lastik teknolojisi henüz her mevsimde de aynı sonucu sunabilen bir lastik üretemedi. Ancak mevsime özel üretilen lastikleri kullanarak neredeyse en zorlu koşullarda bile güvenli sürüş mümkün.
Kış Lastiği Konusunda Teknik Veriler Neden Önemli!
Kış lastiği şart değil diye düşünenler, bu konudaki teknik verileri mutlaka incelemeli. Mesela yiv sayısı, yiv derinliği farklılıkları, kış lastiği üretiminde kullanılan malzemelerle yaz lastiklerinin malzemelerinin neden farklı olduğu gibi detaylar aslında kış lastiği kullanmanın neden önemli olduğunu ve gerçekten gerekli olup olmadığını açıklıyor.
Lastikleriniz 7 Derece Altındaki Koşullara Dayanıklı mı?
Kış lastiği üretilirken +7 derece altındaki hava koşulları hesaplanır. Yani bir kış lastiği, en az +7 derece altında aracın performansına olumsuz etki edilmesine izin vermeyecek şekilde olup olmadığı konusunda defalarca kez test edilir.
Lastikleriniz Su Tahliyesi Yapabiliyor mu?
Kışın yol tutuşunu ancak su tahliyesi ile sağlayabilirisiniz. Ancak yaz lastiklerinde yivler derin olmadığı için su tahliyesi mümkün olmaz. Bu da ıslak zeminde lastiğin rahatlıkla kaymasına neden olur. Lastik kayarsa güvenli sürüş tehlikeye girer. Akan trafikte ters yöne dönmek, kendi etrafında dönmek, refüjden kaymak gibi son derece tehlikeli durumlar yaşanabilir. Kış lastiklerinde su tahliyesini sağlayacak şekilde ve derinlikte yivler uyguanır.
Lastik Yüzeyindeki İnce Kanallar Ne İşe Yarıyor?
Yaz lastiklerinde olmayan bir özellik de kış lastiği yüzerinde kılcal kanalların bulunmasıdır. Bu kanalların karlı- çamurlu zeminde daha iyi yol tutuşu sağladığı kanıtlanmıştır.
Lastikleriniz Soğuk Havada Sertleşiyor mu?
Kış lastiği üretiminde kullanılan malzeme karışımı soğuk hava koşullarında sertleşmeyecek şekilde geliştirilir. Yaz lastikleri ise hava +7 derece altına indiğinde sertleşmeye başlar. Söz konusu sertlik yol tutuşunda zorlanmaya neden olur.
Kısa Fren Mesafesi Hayatınızı Kurtarabilir!
Kış lastiği, üzerindeki derin yivler, kılcal yivler, malzemesindeki özel karışım sayesinde daha kısa fren mesafesi imkanı sağlar. Fren mesafesinin kısalması ise kış koşullarında hayat kurtarır.
Bizim Oraya Kar Yağmıyor ki!
Yapılan araştırmalar, kış lastiklerinin sanıldığı gibi sadece karlı ve buzlu zeminde güvenli sürüş için değil; özellikle mevsim geçişlerinde zeminin kayganlaşması tehlikesine karşı güvenli sürüş için kullanılması gerektiğini gösteriyor.
İnternetten Kış Lastiği Alınır mı?
Evinizden çıkmadan ya da iş yerinizdeki zamandan çalmadan da lastik alabilirsiniz. Başka bir deyişle pek çok ihtiyacınız gibi oto lastik için de internetten alışveriş yapabilirsiniz. Ancak güvenilir online alışveriş platformlarını kullanmak ve lastik ebatlarını doğru belirlemek önemli.
Online olarak konforlu bir biçimde ve uygun fiyatlarla kış lastiği almak üzere lastik.com.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Brisa güvencesiyle kış lastiklerinizi alabilirsiniz.