Oto lastikleri mevsimine göre kullanmanız gerekir. Aksi halde lastiklerin ömrü azalır ve sürüş güvenliği açısından uygun değildir. Peki, kış lastiği yazın kullanırsa ne olur?
Kış Lastiği Yazın Kullanılırsa Ne Olur?
Kış lastiklerini yaz kış kullanırım diyorsanız bu durumun bazı maddi kayıplara, hasarlara, kazalara neden olabileceğini bilmiyorsunuz demektir. Yapıları ve amaçları birbirinden tamamen farklı olan bu iki lastiği amacına uygun mevsimde kullanmak önemlidir. Havalar 15 derece olduktan sonra yaz lastiği kullanımına geçmek gerekir.
Oto lastikleri mevsimine göre kullanmanız gerekir. Peki, kış lastiğini yazın da kullanırsanız ne olur?
- Fren mesafesi artar. Bu da manevra kabiliyetinizi büyük ölçüde azaltır ve kazalara neden olabilir.
- Kış lastiği ile kuru zeminde fren mesafesinin büyük ölçüde kısalması yayalara çarpma ve kötü sonuçlanabilecek kazalara neden olabileceği için hayati önem taşır.
- Kış lastiklerinde yaz lastiklerine oranla daha yumuşak bir kauçuk kullanılır. Bu da yazın lastiklerin sıcak ve kuru zemine sürtünme etkisiyle aşınmasına neden olur. Yani kış gelmeden lastikleri aşındırmış olursunuz.
- Kış lastiklerinde kullanılan yumuşak kauçuk zemine sürtündükçe aşınırken ses çıkararak yolcu ve sürücüleri rahatsız eder.
- Yaz boyu kış lastiği kullanırsanız lastikler, tutunma kabiliyetini kaybederek kışın size gereken tutunma desteğini sunmaz.
Kış Lastiğini Nerede Saklayacağım?
En önemli oto yedek parçalarından biri olan lastikler, nem ve rutubet olmayan serin alanlarda saklanmalıdır. Bu amaçla lastik bayilerinin özel alanlarını belirli bir ücret karşılığında kullanabilirsiniz.
Lastik Teknolojisi Nasıl Gelişti? Bir Lastiğin Hikayesi
Kauçuk lastik kullanımı, otomotiv tarihinde adeta çığır açmış bir buluştur. Bundan önce at arabalarından esinlenen tahta tekerleklerle asla istenen performans ve güvenli sürüş elde edilememişti. Zira, gelişen mühendislikle motor gücü arttırılsa bile lastikler yetersiz kalıyordu. Bu sorun 1920’lerde çözüldü. Kauçuk malzemeden üretilen yumuşak lastikler, daha iyi yol tutuşu sağlıyor, daha güvenli ve hızlı sürüş imkanı sunabiliyordu. Ancak zamanla otomotiv endüstrisinin hız-güvenli sürüş tutkusu, söz konusu lastiklerin, o döndemde asla tahmin edilemeyecek boyutta gelişmesine neden oldu. Bu gelişimin önemli bir kısmını da mevsim koşullarına uygunluk araştırmalarına borçluyuz.