İstanbul’da Lodos etkiliydi. Caddebostan Sahilinde dalgaların boyu 3 metreyi buldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve AKOM İstanbul için kuvvetli lodos uyarısı vermişti. Öyleyse, şiddetli hava şartlarında fırtınalarda araba sürmek için arabanızı ve kendinizi hazırlamanız için bazı basit ipuçlarıyla buradayız! Okumaya devam edin ve kötü hava koşullarında güvende kalın!
Lodos İstanbul’u Etkisi Altına Aldı
1. Ön Cam Sileceklerinizin Durumunu Kontrol Edin
Ön cam sileceklerinizi günlük sürüş sırasında önemli bir güvenlik aracı olarak düşünmeyebilirsiniz. Ancak ön cam silecek kontrollerini ihmal etmek alışılmadık bir durum değildir. Arabanızın her parçası gibi silecekler de aşınmakta. Kauçuk gevşer ve suyu silmede etkisiz hale gelir, metal parçalar sıkışabilir. Ve şiddetli bir yaz fırtınasının ortasında silecekleriniz başarısız olursa, başınız belaya girebilir. Yağmur görüş mesafesini neredeyse sıfıra indirecek ve yoldan güvenli bir şekilde inmek bile zor olabilir. Bu nedenle, ön cam sileceklerinizi en az ayda bir kontrol etmeli ve düzgün çalışıp çalışmadığını test etmelisiniz.
2. Ön Cam Sileceği Sıvı Seviyelerini Kontrol Edin
Yine, bu genellikle çok geç olana kadar ihmal edilir. Bir fırtına sırasında yoldaki tek tehlike yağmur değildir, üst geçitlerden, çamurdan ve diğer malzemelerden gelen ani kirli su birikintileri kolayca ön cama yapışabilir. Herhangi bir silecek sıvınız yoksa, çamur veya silinmeyen diğer kalıntılar yüzünden tamamen kör olabilirsiniz ve yüksek hızlarda sürerken ciddi tehlike altında olabilirsiniz. Bu nedenle, ön cam silecek sıvısı seviyelerinizi düzenli olarak kontrol edin ve yaz fırtınalarında açığa çıkabilecek çamur ve kiri temizlemeye yetecek kadar su olduğundan emin olun.
3. Farlarınızı Kontrol Edin (Ve Onları Açmayı Unutmayın!)
Şiddetli bir fırtınalı yağışlı bir havada, farlarınız diğer sürücülerin gördüğü tek şeydir . Kötü görüş koşullarında, farlarınızdan gelen ışık kasveti delebilir ve doğru çalışan farlar hem güvenliğiniz hem de diğer sürücülerin güvenliği için kesinlikle kritik öneme sahiptir. Farlarınızın düzgün çalışıp çalışmadığını düzenli olarak kontrol edin ve ampullerin temiz ve parlak olduğundan emin olun. Farlarınız sisli, oksitlenmiş veya soluksa, temizlemeyi ve iç ampulleri daha parlak, daha yeni bir modelle değiştirin.
4. Yağışlı Havalarda Lastiklerinizin İyi Şekilde Olduğundan Emin Olun
Tehlikeli, fırtınalı yağışlı koşullarda aracınızı doğru şekilde kontrol edebilmeniz için lastiklerinizden daha önemli bir şey yoktur. Bu nedenle, lastiklerinizin aşağıdaki özelliklere sahip olduğundan emin olun:
- Düzgün şişirilmiş
- Hasar veya kaçak yok
- Aşınmamış (minimum 3 mm lastik derinliği önerilir)
Lastikleriniz doğru şekilde şişirilmemişse veya düşük seviyelerde lastik tırnağı kalmışsa, otoyolda tehlikeli bir şekilde suda kızaklama olasılığınız önemli ölçüde artar.
5. Takip Mesafenizi Çok İyi Ayarlayın
Yağışlı havalarda lastiklerin yere tutunması daha zordur. Bu sebeple hava şartlarına uygun olarak takip mesafenizi de artırın. Bu sayede ani fren ihtiyacı duyulduğunda güvenli bir şekilde durabilirsiniz.
Takip Mesafesi Nasıl Ayarlanır?
Üç saniye kuralına uyun. Bu gerçekten basit bir kural. Bu basitçe, arabanızın öndeki araba bir noktayı geçtikten en az üç saniye sonra aynı noktayı geçmesi gerektiği anlamına gelir.
İlk olarak, yol boyunca bir trafik ışığı, tabela gibi sabit bir nokta belirleyin. Öndeki arabanın bu noktayı geçmesine izin verin. Arabanız aynı noktayı geçmeden önce 1’den 3’e kadar yavaşça sayabildiğinizden emin olun. Şimdi, bu boşluğu koruyun.
Arabanızla öndeki arasındaki üç saniyelik boşluk, öndeki sürücünün yapması gerekebilecek herhangi bir acil durum manevrasına tepki vermeniz için size yeterli zaman verecektir. Aynı zamanda geride de kalmayacaksınız.
Bir başka bilindik yöntem ise; takip mesafesinin en az aracınızın hızının yarısı kadar olması gerektiğidir. Yani, takip mesafesi= hızınız/2. Aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.
Ancak, durma mesafelerinin yüzey koşulları gibi faktörlere de bağlı olduğunu unutmayın. Yani, eğer yağmur yağıyorsa ve yüzey ıslaksa veya örneğin yolda bir petrol sızıntısı varsa, durmak için gereken süre ve bununla birlikte 3 saniye kuralı da artar.