Lpg’li otomobil kullananların ve otomobiline LPG sistemi entegre etmeyi düşünen kullanıcılarının en büyük sorunlarından biri belki de otopark problemi. Geçtiğimiz güne kadar bu tip araçların kapalı AVM otoparklarına girmesi yasaklıydı. Resmi gazetede açıklanan yeni değişikliğe göre ise LPG’li araç sahipleri artık belli şartlara uyan kapalı otoparkları kullanabilecek. Bu doğrultuda AVM otoparklarında da birtakım düzenlemelere gidilecek.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair yeni yönetmelik sayesinde LPG tüketen otomobillerin kapalı otoparkları kullanmasının önü açıldı. Habere devam etmeden şu bilgiyi de verelim; TÜİK’in eylül ayı verilerine göre; trafiğe kayıtlı 12 milyon 907 bin 648 adet otomobilin %37 si LPGli.
LPG’li Araçların Kapalı Otoparkları kullanabilmesi için şartlar neler?
- Bodrum Altı Yasak: LPG ile çalışan araçların park edebileceği alanlar bodrum kattan daha aşağıda olamayacak.
- Ayrı Giriş Çıkış: Yeni yönetmeliğe göre LPG’li araçların giriş çıkışlarının diğer araçlardan ayrı olarak düzenlenmesi gerekiyor.
Ayrıca kapalı otoparklardan faydalanmak isteyen araçların tescil belgesinde mutlaka LPG sistemi olduğu belirtilmeli, geçerli muayenesi olmalı.
LPG sistemlerimiz AB ile aynı standartta.
TÜİK verilerine göre Türkiye’de trafiğe kayıtlı 4 milyon 770 bin LPG’li araç bulunduğunun altını çizen BRC’nin Türkiye CEO’su Kadir Örücü; “LPG’li araçlar Avrupa Birliği (AB) tarafından belirlenen ‘ECR 67.01’ standardına uygun ekipmanlarla donatılıyor. Bu nedenle AB üyesi ülkelerde LPG’li araçların ‘LPG yakıtını kullandıklarını belirten’ etiket taşıma zorunluluğu yok.”
“Kapalı otopark yasağı ise uzun yıllar önce iptal edildi. AB ile aynı standartlarda ekipman ve yeterliliğe sahip olan 4 milyon 770 bin LPGli araç sahibinin ise tek beklentisi kapalı otopark yönetmeliğinin değiştirilerek, kapalı otoparkların LPG kullanan araçlar için uygun hale getirilmesi.” şeklinde konuştu.
LPG sistemlerinin güvenlik özelliklerini de açıklayan Örücü; “LPG’li araçlarda kullanılan ekipmanlar her türlü testten geçirilmiş onaylı ürünlerden oluşmaktadır. Güvenlik ve emniyet katsayıları çok yüksek seviyededir. Tank üzerinde bulunan çoklu valf tanktan gaz çıkışını kontrol eder. Bu çoklu valfin üzerinde, çıkış borularının bir kaza sonucu kopup kırılması sonucunda gaz akışını otomatik olarak durduran aşırı akım valfleri mevcuttur. Ayrıca aracın kontağı kapatıldığında elektrikli bir valf otomatik olarak gaz çıkışını kapatarak güvenliğini sağlamaktadır.” dedi.
Önemli bir gelişme diyebiliriz.
Tüplü arabalara ilgi artacak, tüp taktırma fiyatlarıda artabilir 🙂 ama güzel bir gelişme avrupa da böyle bir yasak yoktu. tabi onların alt yapıları bizimkinden iyidir umarım bizde gerekli önlemleri alabiliriz.