Sektördeki otomobil piyasasının durumunu Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç değerlendirdi. Konuya ilişkin açıklamalar yapan Erkoç, bayilerdeki sıfır araçlardaki arz sorununa ve ikinci el araç alımına yönelim gibi konulardan bahsetti.

MASFED Başkanı Erkoç’un Piyasa Üzerine Açıklamaları

MASFED Başkanı Erkoç'un Piyasa Üzerine Açıklamaları

İlk olarak MASFED, 2010 senesinde kurulmuş Türkiye’de 16 farklı ilde otomotiv ticaretiyle uğraşan derneklerin bütününden oluşur. Ayrıca bu alanda yaşanan problemlerin çözümüne ilişkin çalışmalar yapılması ve faaliyet standartlarının belirlenmesi adına yasal düzenlemelere liderlik eder. Aynı zamanda MASFED Başkanı otomotiv piyasası üzerine açıklama yaptı.

Erkoç, fiyatların artmasındaki nedenlerinden bahsetti. Sıfır araç bulmanın zorlukları, kurdaki dalgalanmalar ve maliyetlerin yükselmesi gibi nedenlerin olduğuna işaret etti. Alıcıların bayilerde araç bulamamasından kaynaklı olarak; ikinci el araçlara yöneldiğini ve matrah düzenlemesinin piyasaya çok fazla etkili olmadığını da belirtti.

Erkoç konuya ilişkin olarak, “Son aylarda tüketicilerde oluşan ÖTV indirimi beklentisi de sektörü durma noktasına getirmişti. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan ÖTV matrah düzenlemesiyle beklemede kalan vatandaşlar araç ihtiyaçlarını karşılamak için bayilere gitti; ancak piyasada büyük canlanmanın olduğundan bahsetmek zor. Çünkü şu an bayilerde araç bulunmuyor. Bu yüzden vatandaşlarımız ikinci ele yönelmeye devam ediyor” diye belirtti.

MASFED Başkanı Erkoç'un Piyasa Üzerine Açıklamaları

Ayrıca Erkoç, “Bilindiği gibi şu an faiz oranları çok yüksek, vade sayıları ise çok az. Vatandaşlar araç satın alıp ihtiyaçlarını karşılamak istiyorlar ancak bankalardan kredi alırken sorun yaşıyorlar” dedi. Bunlara ek olarak da kasko maliyetinin artması sebebiyle trafikte pek çok araç için kasko yaptırılmadığını dile getirdi.

Son olarak Erkoç, ikinci el piyasasına yönelikte değerlendirmeler yaptı. Mevcutta şu zamana değin -Ocak/Ekim- 5 milyon 51 olan araç satışlarının; senenin bitimine kadar 6 milyon 200 bine kadar yükseleceğini belirtti.

2. El Araç Devirleri (Ocak-Ekim; Adet) 2021 2022
Otomobil 4.589.633 5.051.591

 

Kaynak-1: MASFED

2. El Motorlu Kara Taşıtı Ticaretindeki Son Yönetmelik Detayları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here