Formula 1 dışarıdan görünen kısmına göre oldukça karmaşık ve idaresi zor bir spor. Bu idareye yarışın idare edilmesini de dahil edebiliriz. 20 tane araç bazen 5 kilometrenin üzerindeki bir mesafede yaklaşık 60-70 tur atıyor. Tüm bu olay gerçekleşirken yaklaşık 800 tane yarış görevlisi de bu işin idaresini sağlıyor. Ancak bu kadar kişinin pilotlarla iletişime geçebilmesi şart. Bu noktada işin için bayraklar dahil oluyor. Kırmızı, sarı, damalı gibi bayrakları çoğumuz biliyoruz. Ancak iletişimi sağlayan, pist koşullarını, araç durumunu belirten bayraklar bunlarla sınırlı değil. Bu yazıda Formula 1 bayrakları ve ne anlama geldiğini sizlere anlatmaya çalışacağız.
Kullanım Şekli
Bayrakların anlamlarını anlatmaya başlamadan önce kısaca nasıl kullanıldığına bakalım. Ortalama 4-6km aralığında olan pistlerde yaklaşık 800 görevli piste yayılmış şekilde konumlanıyor. Bu görevliler yarış direktöründen gelen bilgilere göre, gerekli bayrağı pilotların göreceği şekilde sallıyorlar. Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte artık pilotlar; direksiyonlarında bulunan ekranlar ve pist kenarlarındaki elektronik tabelalara yansıyan bayrak bilgileri ve renklerden de durumu takip edebiliyor. Böylece çok yüksek hızda giden araçlarda pilotların sallanan bayrağı kaçırması ihtimalinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Şimdi gelelim Formula 1 bayrakları ve anlamlarına.
Damalı Bayrak
Siyah ve beyaz kare kutucuklardan oluşan bu bayrak seansın bittiği anlamına gelir. Antrenman ve sıralama seanslarında belirtilen sürenin dolduğunu belirtir. Yarış esnasında ise yarışın tamamlandığını ifade eder. Yarış anında ilk olarak kazanan pilota sallanır ve yarışı tamamlayan tüm pilotlar için sallanmaya devam eder.
Sarı Bayrak
Bu bayrak pistte bir tehlike olduğuna işaret eder. Pist dışına çıkmış bir araç, yol üzerinden bozulmuş bir araç, pist zemininde tehlike yaratabilecek maddeler olması durumunda bu bayrak sallanır. Tehlike içeren bölge neresi ise bayraklar orada sallanır. Bu bayrakların sallandığı bölgede geçiş yapmak yasaktır ve pilotların yavaşlaması gerekir. Yavaşlamayan pilotlar ceza alabilir. Ayrıca tek sarı bayrak sallanması tehlikeli bir durumu, çift sarı bayrak sallanması çok tehlikeli ya da engellenmiş bir pist durumunu işaret eder.
Yeşil Bayrak
Pist ve yarış şartlarının normal olduğunu belirtir. Sarı bayrak bölgesinden geçildikten sonra, tehlikenin devam etmediği bölgede sallanarak yarışın tekrar başladığını belirtir. Geçiş yapmak serbesttir.
Kırmızı Bayrak
Seansın durdurulduğu anlamına gelir. Pist üzerinde bir kaza yaşanması ya da kötü hava koşulları sebebi ile kullanılabilir. Yarışta kullanılması durumunda, yarış durur ve pist şartları güvenli hale geldiğinde durduğu turdan geri başlar. Antrenman ve sıralama seansında ise kırmızı bayrak seansı durdurur ancak süre işlemeye devam eder.
Mavi Bayrak
Tur yiyecek pilotların, arkasından gelen pilota yol vermesi gerektiğini anlatır. Mavi bayrağa 3 kez kasıtlı şekilde uymayan pilot ceza alır. Ayırca, pit yolu çıkışında da arkadan gelen hızlı bir araç varsa da kullanılabilir.
Sarı ve Kırmızı Çizgili Bayrak
Pist zemininin kaygan olduğunu ifade eder. Sallanmadan bayrak alttan tutularak gösterilir. Genellikle pist yüzeyinde yağmur veya yağ sebebiyle kayganlık oluşması durumunda kullanılır.
Ortası Turuncu Siyah Bayrak
Bu bayrak, ilgili pilotun numarası ile birlikte kullanılır ve mekanik bir sorun yaşadığını ifade eder. Numarası gösterilen pilot pite dönmek zorundadır.
Siyah Beyaz Bayrak
Bir önceki bayrakta olduğu gibi pilot numarası ile birlikte kullanılır. İlgili pilota sportmenlik dışı bir davranış yaptığını anlatır. Bu uyarı dikkate alınmazsa, pilot yarıştan ihraç edilebilir.
Siyah Bayrak
İlgili pilot numarası ile birlikte gösterilerek, ondan pite gelmesi istenilir. Genellikle yarıştan ihraç edilen pilotlar için kullanılır.
Beyaz Bayrak
Pist üzerinde ilerleyen yavaş bir araç olduğunu ifade eder. Bu genellikle arızalı bir F1 aracı olmakla birlikte, farklı durumlarda (ambulans ya da başka bir araç vb.) da kullanılabilir.
Formula 1 ile alakalı daha fazla içerik için bizi takip etmeye devam edin 🙂