Ana Sayfa Genel Motosikletlerin Lastiklerinin Durumu Nasıl Kontrol Edilir?

Motosikletlerin Lastiklerinin Durumu Nasıl Kontrol Edilir?

0
1853

Motosikletlerin günlük binicisi değilseniz, motosikletiniz veya scooterınız arka arkaya birçok gün kıpırdamadan kaldıysa, diğer bileşenlerde olduğu gibi, lastiklerde hareketsiz durması lastiklerin ömürü açısından iyi değildir. Yıpranmazlar, ancak diğer detayların gözden geçirilmesi gerekir.

Öncelikle, sürüşten önce lastiklerinizi kontrol etmeniz ve uygun basınçlarına geri döndürmeniz gerekmektedir. Yıllar önce monte edilmiş lastikler kristalleşmeye başlamış olabilir ve hatta standlar yerine destek üzerinde bırakılan büyük motosikletlerde bile lastiklerinde deforme olmuş olabilir. Örneğin kışın motosiklete binmemiş olanlardan biriyseniz bile lastikleriniz hasar görmüş olabilir.

Motosikletlerin tekerlek üzerindeki aşınma göstergelerinin görünüp görünmediğini kontrol edin. Ve bu hareketsizlik döneminden önce iki tekerlekte de deformasyon olmadığından emin olun. Tekerleklerin durumundan şüphe duyduğunuzda, güvendiğiniz servise gidin ve bu lastikleri değiştirin. Böylece kötü bir durumda motosiklet üzerinde serbestçe hareket etmek mümkün olucaktır ve motosikletin tadını çıkarıcaksınız.

Bu kusurlardan herhangi birini fark ederseniz lastiklerinizi değiştirin.

1)Aşınmış lastikler

En yaygın lastikleri değiştirmemizin nedenidir. 1,6 mm kalınlık kaldığında aşınmanın tamamen olduğunu göstermektedir. Bunu ölçmek için cihaza gerek yoktur gözünüzle de anlayabilirsiniz. Lastiğin oluğunun içinde bulunan aşınma göstergelerine sahiptir. Bunlar, lastiğin kendi kauçuğunun dışa doğru oluşturduğu çizgilerdir, böylece sırt aşındığında lastikle aynı hizada olurlar.  Bunların sonuna kadar çıkmasını beklemeyin ve değiştirin.

2)Sertleştirilmiş veya kristalize lastikler

Bir lastiğin kauçuğu yıllarca sürecek özelliklere sahiptir, ancak sonsuz değildir. Zamanla sürekli ısıtma ve soğutma ile özelliklerini kaybeder ve sertleşmeye başlar. Bu olduğunda, kavrama da kaybolur ve deformasyon ve hatta patlama riski artar. Lastikleriniz uzun süredir boştaysa veya sadece uzun yıllardır değiştirmediyseniz bunu yapmak için mükemmel bir zaman olabilir.

3) Kırık lastikler, çatlak yanaklar veya delikler

Asfalttaki çukurlar veya kesiklerin yanı sıra kaldırıma olması gerekenden daha hızlı bastıysanız dikkatli olun. Bu koşullar bir lastiği kırabilir veya en azından kullanımı hassas olacak şekilde zarar verebilir. Başınıza böyle bir şey gelirse bir lastik atölyesine gidin ve bunları sökerek kontrol ettirin . Büyük bir delinme olmasa bile değiştirilmesi tavsiye edilebilir. Tubeless lastikler, içeriye giren sivri madde ile delindiğinde tamir edilir. Delinme büyükse, tamir kiti onu tamamen örtmeyebilir ve orada lastiği deforme etmeye başlayabilir. Bu tamir şekli birkaç yüz kilometre güvenlidir, bunlar geçici bir çözüm olup ve kesin bir çözüm değildir.

HENÜZ YORUM YOK