Süreyya İzgi 2004 model Nissan 350Z’yi test etti…
Süreyya İzgi, yine öyle hergün her yerde göremeyeceğiniz bir otomobili test ediyor: Nissan’ın 350Z modeli. Spor otomobil kavramına çok hoş bir duruşla yeni bir tanım veren 2004 model Nissan 350Z, hem çok havalı hem de çok güçlü. Nissan 350Z fiyatı, ikinci el piyasasında km ve diğer detaylara göre farklılık gözteriyor. Ancak Nissan 350Z fiyatları hakkında bilgi sahibi olmak için ilgili ilanlar incelenebilir. Nissan modelleri içinde çok özel bir yeri olan bu araç, Nissan 350z spoiler gibi çok özel bir seçenek.
Nissan 350Z nasıl bir otomobil, tasarımı nasıl, performansı nasıl, yakıt tüketim alışkanlığı nasıl…merake diyorsanız Süreyya İzgi’nin keyifli anlatımıyla Nissan 350Z test sürüşü yazısının devamını okuyun…
BMW için M neyse Nissan için de Z kodu o anlama geliyor. 1966 yılında 150 HP’lik kompakt GT 240 Z’le başlayan coupé araç geleneği, 1970’li yıllarda 260 Z, 280 Z, ardından ‘80 ve ‘90’lı yıllarda ikinci nesli temsil eden ZX Serisi versiyonlarıyla geldi, 2003 yılında 350 Z’e kadar dayandı. (Gerçi 350 Z’in yerini alan 370 Z biraz orantısız bir tasarıma sahipti, pek de iz bırakmadı.) Bunların her biri dönemi ve sonrası için ölümsüz modellerdi ama 350 Z’in farkı, Japon otomotiv endüstrisinin eşine az rastlanır başyapıtlarından biri olması. 2001 yılında Nissan Z Concept adıyla tanıtılan otomobilin Amerika ve Japonya pazarında yollara çıkışı 2002’de gerçekleşti. Avrupa pazarıyla 2003’te tanışan otomobil sadece 3.5 litrelik 280 HP’lik V6 motorla üretiliyordu. Aynı motorun kullanıldığı Gran Turismo 4 versiyonu da 300 HP güç üretiyordu. 2004 yılında otomobilin roadster versiyonu da yollara çıktı. Nissan Türkiye’nin istek üzerine ithal ettiği super coupéyi deneme şansını bulmak bence tam bir ayrıcalıktı. Evet, bu ayrıcalığı kullanarak 2004 Model Nissan 350Z test sürüşünü yapıyorum.
Nissan ZX Serisi Tasarımı ve 350-z Tasarımı
Coupe araç tasarımı diğer binek araçlardan farklı olarak çok daha fazla görsellik odaklıdır. Üstelik konu bir performans otomobili olunca görsellik odaklı olmak epeyce zorlaşır.
Bir Japon otomobili için ender rastlanabilecek düzeyde görkemli, özgün ve güçlü gövde hatlarını Nissan/Datsun’un efsanevi 240 Z modelinden esintilere borçlu olan 350 Z, bir bakanı bir kez daha baktıran kişilikli bir otomobildi. Geçmişinde tartışmasız Japon 911 efsanesi yatan 350 Z’in far tasarımlarından dikey kapı kollarına, kuyruk yapısından kabinde barındırdığı özgün stile üzerinde çok çalışılmış bir otomobil olduğu gözleniyor. Sportif koltukların oturma pozisyonları minderin kenarından alışık olmadığımız bir şekilde yerleştirilmiş düğmelerle elektrikli olarak ayarlanıyor. Kalın ama kısacık vites kolu kısa yollarıyla sportif ruhu tamamlıyor.
Nissan 350Z Kokpit ve İç Mekan
Gösterge tablosu ve direksiyonun sahip olduğu stil, zamansız bir tablo güzelliğinde. Kokpit üzerindeki en etkileyici bölüm, sürücüye dönük konumlandırılmış üçlü göstergeler. En soldaki yol bilgisayarı ekranındaki modlar gösterge tablosunun dış kenarındaki düğmelerle yönetiliyor. Gösterge tablosunda ortaya yerleştirilen devir saati 7000 d/d’de son buluyor. İşte burası kırılma noktası, 5000 d/d’den 7000 d/d’ye kadar geçen sürede duyulan motor sesi, kullanıcıya otomobildeki Bose müzik sistemini kapattırıyor. Ama bulutları tırmalayan yırtıcı motor sesi bir yana Bose deyip de geçmemek gerek, 7 hoparlörlü sistemde bir de subwoofer yer alıyor. Basslar vurdukça hücrelerinizde hissediyorsunuz.
Otomobilin dar kabini bir coupé için ancak bu kadar verimli kullanılabilir. Yolcu koltuğunun arkasına ters konumlandırılan kilitli torpido gözü ve üç ayrı kapaklı göz fazlasıyla ihtiyaç görüyor.
350 Z’in bagajı arka amortisör kulelerini birleştiren estetik kemerle bölünse de hacim bir coupé için gerçekten çok geniş. Bu estetik kazandırılmış kule gergisine sürüş dinamiğine katkısı olmayacağı iddia edilse bile sadece görünümü için kimsenin karşı çıkacağını sanmıyoruz.
Bu otomobilin tadını çıkartmadan önce karşınıza alıp bir süre seyretmeniz gerekiyor. Bu şart çünkü az sonra içindeyken neye hükmettiğinizi bilmek, değme modifikasyondan daha etkili oluyor. Bence abide bir bie coupé! Yol ayrımı ise güvenlik veya zevk! Türkiye yollarında riskli zevk olarak düzeltmek gerek. Zira yol yüzeyindeki bombeler eğimler zevk seansında dengeyi anında bozabiliyor. Kokpitin solundaki ESP Off düğmesi bu ayrımı sağlayan bir temsilci. Tabii ki off pozisyonu tercih ediyoruz. Sürüş öncesi basılması gereken ikinci düğme Bose müzik sisteminin düğmesi. Motorun yaydığı sesi etkileyici müzik sistemi açıkken bile duymak mümkün.
Nissan 350Z Performans
“Gaz pedalına temkinli basacağım” diye defalarca verilen sözler ayak pedala değdiği anda hükmünü yitiriyor. Tam gazda otomobil sanki torkuyla dünyaya patinaj çektiriyor. Yok öyle değilse bu otomobil gerçekten çok fena hızlanıyor!
Kısacık vites koluyla yapılan geçişlerin her biri otomobilin önce arkadan, sonra kontra verilene kadar geçen o kısa anda önden oynamasına neden oluyor. Boş bulunmaya gelmiyor, acemilikleri hiç sevmiyor. 10 bin km’deki test otomobilimizle 0-100 km/s hızlanmayı fabrika verisi olan 5.9 sn’den 0.8 sn gecikmeyle 6.7 sn’de gerçekleştirdikten sonra yola devam ettiğimde daha 4. vites 6000 d/d’de 200 km/s’nin üzerine çıkıverdim bile! 5. ve 6. vitesler sonrası için rezerve edilmiş. Bu otomobilin güzelliği bu hızlarda en az bir BMW kadar güven verici olabilmesi. Ustalığınıza güveniyorsanız ayağınızı gaz pedalından sadece kırmızı ışıkta kaldırmak istiyorsunuz.
Kullanımda güvenlik için en doğrusu güçlü otomobillere alışık değilseniz direksiyonuna hiç oturmamanız. 350 Z zarif görünümünün aksine çok saldırgan bir otomobil. Tabii ESP’yi sürekli devrede tutup ustalar gibi gezerek 350 Z’i heba etmek de mümkün. Eğer böyleyse hiç düşünmeyin, satın hemen, hakkını verebilecek olanlar kullansın ESP devre dışıyken bile arkadan kaymaları o kadar dengeli ve kontrollü hissettiriyor ki otomobil sürücüsüne belki de gereğinden fazla güven veriyor. ESP, off pozisyonunda geçilen virajlarda yanlayıp drift yaparken akışlar o kadar temiz ki o an insanın aklına spinin birkaç milisaniye uzaklıkta olduğu hiç gelmiyor. Ama gerçekten o kadar uzaklıkta. Zevk seansı da olsa pür dikkat kaçınılmaz.
Trafikte yanıma yaklaşan bir yaya “Ağabey, Underground’daki gibi gidiyor mu?” diye soruyor. Otomobil delilerinin favori bilgisayar oyunlarından Need For Speed Underground’u kastediyor. Belki de bu otomobilin hedef kitlesi için en iyi yorumu yapıyorum: GİDİYOR!
350 Z’in gaz emirlerini kabullendiği söylemesi, hızlanması, vites geçişleri çok sert. Ancak tutunma kararlılığına karşın süspansiyonu için aynı sertlik söz konusu değil. Bu yorumun ardından konforlu gibi bir sonuç çıkartmayın. Zaten 245/45 R18 ebatlı lastikler de konfor düzeyi hakkında fikir verici. Şöyle açıklamamız gerek, 280 HP’lik bir coupé ne kadar konforlu olabilirse sportiflikten o kadar uzaklaşır, tadı kaçar.
Süreyya İzgi’nin diğer yazılarını okumak için Otomobille Yaşam kategorisini ziyaret edebilirsiniz. Hayalinizde coupe araç almak varsaarabam.com ikinci el ilanlarınıya da galeriden sıfır araç ilanlarını inceleyebilirsiniz.
Zevk makinesi 350 Z, Japon ekolünün geliştirdiği en müthiş otomobillerden biri. Sadece 280 HP’lik motorunun baş döndürücü performansıyla değil, kişilikli tasarımından mükemmel sürüş özelliklerine çok etkileyici.