Ana Sayfa Haberler Nissan’dan Toplu Pazar Arabaları İçin Karbon Fiber Üretimi

Nissan’dan Toplu Pazar Arabaları İçin Karbon Fiber Üretimi

1
2613

Nissan, karbon fiber üretiminde, malzemenin daha kitlesel pazar araçlarına girmesine yardımcı olacak bir atılım gerçekleştirdiğini söylüyor. Peki karbon fiber nedir? Otomotiv sektöründeki önemi nedir?

Karbon fiber, yapıların geleceği için, en umut veren kompozit malzemelerden biridir. Kristalli bir oluşumda birbirine bağlanan uzun, ince karbon atomu tellerinden (her bir tel insan saçından daha incedir) meydana gelen polimer yapıdır.

Yıllar boyunca, bu malzeme birçok sektörde popüler hale gelmiştir, çünkü yüksek sertlik, yüksek gerilme mukavemeti, hafiflik, yüksek kimyasal direnç, yüksek sıcaklık toleransı ve düşük termal genleşme gibi ilginç özellikler sunmaktadır.

Saf karbon fiber aslında çelikten beş kat daha mukavemetli ve iki kat daha sert, ancak daha hafiftir. Tahmin edebileceğiniz gibi, fiberin bu özellikleri performansı optimize etmenin malzeme özelliklerine dayanan uygulamalar için uygun hale getirir. Bu malzeme havacılık, askeri ve özellikle otomotiv sektöründe kullanılmaktadır.

Otomotiv sektöründe Karbon fiber avantajları

Bu malzemenin otomotiv sektörü için en önemli özelliklerinden birisi güçlü bir yapı olmasıyla birlikte olağanüstü hafif olmasıdır. Araçları daha güvenli ve daha hafif hale getirmek için mükemmel bir malzemedir ve sonuçta yakıt verimliliğinde fayda sağlar. Aynı zamanda daha az ağırlık beraberinde yüksek performans sağlar.

Tabii ki, bu özel madde pahalıdır ve maliyetlidir. Bu da otomotiv endüstrisinin kitle pazarında ana malzeme olmasını engellemiştir. Şimdi, Nissan, kompresyon reçine transfer kalıplama olarak bilinen karbon fiberi üretmek için yeni bir yaklaşım buldu.

Bu yöntem, malzemenin doğru şekle getirilmesini ve üst kalıp ile karbon fiberler arasında hafif bir boşluk bulunan bir kalıba yerleştirilmesini içerir. Reçine daha sonra fibere enjekte edilir ve sertleşmeye bırakılır.

Japon otomobil üreticisi, bir kalıp içi sıcaklık sensörü ve şeffaf bir kalıp kullanarak bir kalıptaki reçine akış davranışını görselleştirirken, aynı zamanda malzemedeki reçinenin geçirgenliğini simüle etmek için teknikler geliştirdiğini de ekliyor. Bu, parçalar için daha kısa geliştirme süreleri ile sonuçlanır.

Nissan, yakın gelecekte karbon fiber ile ne yapmayı planladığını henüz açıklamadı. Şirketin devam eden mali sorunları göz önüne alındığında, bu kıymetli malzemenin uygun fiyatlı Nissan modellerinde standart bir özellik haline gelmesinin biraz zaman alacağından şüpheleniyoruz. Büyük olasılıkla, ilk olarak önümüzdeki 400Z gibi daha pahalı modellerde kullanılmaya başlanacak.

Fotoğraf Galerisi

Hepsi birbirinden farklı ikinci el Nissan otomobilleri için tıklayınız

1 YORUM

  1. Mustafa Fazıl
    Karbon Fiberin günlük arabalara gelmesi de muazzam olurdu. Aslında pahalı da olsa bu tarz opsiyonlar yaratılmalı