Karbondioksit emisyonu gün geçtikçe artıyor
Financial Times’a göre, bugünün karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde üçü gemicilik endüstrisinden geliyor ve bu rakam, gezegendeki tüm ticaretin yüzde 90’ından sorumlu olan 90.000 gemiyi oluşturuyor. Yeni teknolojiler ile üretilecek Oceanbird bu alanda düzeltmeler amaçlıyor.
Oceanbird ortaklığı başladı
Stockholm’deki KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü ve denizcilik danışmanlığı şirketi SSPA, İsveç’teki gemi yapımcıları Wallenius Marine ile ortaklık kurdu. Şirketler, endüstrinin büyük karbon ayak izini azaltabilecek bir kargo gemisi tasarlamayı amaçlıyor.
Düzenleyici kurum Uluslararası Denizcilik Örgütü, önümüzdeki on yıl içinde emisyonları yüzde 40 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu, sektörde köklü değişiklikler gerektiren zorlu bir değişiklik gerektiriyor.
Rüzgarla Çalışan Araç Taşıyıcı olarak da bilinen Wallenius Marine’nin Oceanbird’ü dikkatleri üzerine topladı bile.
Oceanbird rüzgarla çalışacak, ama geleneksel yelkenleri yok!
Gemi rüzgarla çalışacak, ancak geleneksel yelkenleri kullanmayacak. Bunun yerine Oceanbird, itme gücü için uçak kanatlarına benzer şekilde beş kanat kullanacak. Bu devasa yüzgeçler, köprülerin altından ya da sert denizlerle karşılaşıldığında teleskop gibi çökebilecek. Plan, Oceanbird’ün Atlantik boyunca 7.000 arabayı 12 günde taşıyabilmesi. Bu, günümüzde halihazırda mevcut içten yanmalı motorlarla yedi veya sekiz gün süren bir yolculuk. Gemi ayrıca limanlarda ve zorlu alanlarda gezinmek için muhtemelen elektrikli olan küçük bir motorla donatılacak.
Wallenius, rüzgar enerjisiyle çalışan araç taşıyıcı (wPCC) tasarımının havacılık ve gemi inşa teknolojisini birleştirdiğini söylüyor. Metal ve kompozitten yapılma yelkenler yaklaşık 80 metre yükseklikte, en büyük yelkenli gemilerin iki katı yükseklikte olacak ve şiddetli rüzgarlar için yaklaşık 50 metreye kadar düşürülebilecek.
Geliştiriciler, “Teknik olarak zorlu bir proje” dedi. “Donanım ve gövde, rüzgarı en verimli şekilde kontrol altına almak için tek bir birim olarak birlikte çalışacak. Gövde, ağır yükleri uzun mesafelerde uzun süre taşıyacak büyük bir yelkenli gemi için tasarlandı. ”
Gemi, karbondioksit emisyonunu büyük oranda azaltacak
200 m uzunluğunda olacak gemiyle emisyonlar % 90 oranında azaltılacak.
Kaynaklar, “wPCC, denizcilik endüstrisinin büyük bir değişiklik getirebileceğini ve ana enerji kaynağı olarak rüzgarı kullanarak sıfır emisyonlu taşımacılığın mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.
Wallenius, konseptin kargo taşımacılığı ile başladığını ancak kruvaziyer hatları tarafından da kullanılabileceğini söylüyor. Elbette, Oceanbird konsepti, SSPA’ya göre muhtemelen 2025 yılına kadar piyasaya sürülmeye hazır olmayacak. Wallenius, 30 yıldır gemi inşa ve lojistik işinde ve bu süre zarfında 70 gemi inşa etti. Bu durum şirketten beklentilerin yüksek olmasını sağlıyor.
Bu tarz gemiler çok dikkat çekici oluyor. Rüzgar gücü ile koca gemiyi çalıştırıyorlar
Görünümü konspet arabalara benziyor. Hiçbir zaman gerçek hayata geçmeyen türlerden. Bakalım bu gerçek olacak mı
isim ve karizma uyumu göz önüne çıkıyor