Benim Başıma Gelmez Demeyin!
Otomobil dolandırıcılığı, insanların zaaflarından, güzel ve temiz bir araba sahibi olma arzularından ve en çok da tedbirsiz davranma eğilimden faydalanıyor. Otomotiv sektöründe özellikle de satış, müşteri ilişkileri alanında çalışanların çok sık duyduğu ikinci el araba alırken dolandırılma hikayeleri, aslında birbirine çok benziyor. ‘Bu kadar benzer örnekler varken, planlar çok basitken insanlar nasıl kanıyor‘ diye düşünebilirsiniz, hemen ekleyelim ki, son derece eğitimli, bilgili ve hatta sektörden pek çok kişinin başına gelebilen bu olaylar oldukça sık yaşanıyor. Peki, en sık yaşanan dolandırıcılık hikayeleri hangileri, sizin için derldik…
Sadece alıcının değil satıcının da risk altında olduğu ikinci el araç alım satımlarında çok yaşanan örneklerden bazıları şöyle:
Otomobil Dolandırıcılığı Örnekleri
Aracı Sadece Parasını Aldığınız Kişiye Satın!
Örneğin Ahmet Bey, ikinci el satışını yapmak üzere aracı için bir online ilan platformuna ilan veriyor. İlan üzerine arayan Cem Bey, aracı görmek üzere randevu istiyor. Bulup araç abşında pazarlık yapıyorlar. Cem Bey, çok şık, çok beyefendi. Aracı beğendiğini ve almak istediğini söylüyor. Bu hafta memlekete bir cenaze dolayısıyla gidececeğini aracın satılmaması için Ahmet Bey’e kapora vermeyi teklif ediyor. Hatta aracın ücretin tamamını verebilirim diyor. ‘Size güveniyorum, sorun olmaz ben paranın tamamını sizin hesabınıza aktaracağım. Döndüğümde de aracın satışını yaparız‘ diyor.
Parayı aracın plaka bilgisiyle Ahmey Bey’in iban numarası üzerine yatırıyor. Bir gün sonra arayarak memlekette çok kötü bir durum yaşandığını bir yakınını daha kaybettiğini ve bir süre İstanbul’a dönemeyeceğini, aracın satışının bacanağı üzerine pazartesi günü yapılmasını rica ediyor. Parasını almış olan Ahmey Bey, bu durumda bir sakınca görmüyor ve pazartesi günü söz konusu bacanakla buluşup noterde satışı yapıyor. Arabayı yedek anahtarlarıyla vs. bacanağa teslim ediyor.
Üç gün sonra posta kutusunda Cem Alkor tarafından araç alımı için hesabına 70bin Tl yatırıldığı halde arabayı başkasına sattığı gerekçesiyle bir ihtarname buluyor. Cem Bey, bacanağım dediği kişiyle akraba olmadığı gibi, hiç bir bağlantısının olmadığını, onunla hiç bir telefon görüşmesi dahi yapmadığını ‘en temizinden’ kanıtlayabildiği için açtığı dava sonucunda 70bin TL’yi geri alıyor. Buradan çıkarılacak ders, parayı sizin hesabınıza yatıran kişiden başkasına araç satışı yapmayı kabul etmeyin. Parayı yatıran kişi ile satış evrakında yazan isim soyadın aynı olmasını önemseyin.
Nakit Para Almayı Kabul Etmeyin!
Diğer bir örnekte de yine çok güvenilir görünümlü, çok şık, çok beyefendi bir alıcı aracınıza talip oluyor. Size detaylı sorular sorarak, aracı inceleyerek, ekspertiz yaptırarak güven veriyor. Aracı almaya gelince ben parayı nakit getireyim diyor. Burada da sahte para dolandırıcılığı örnekleri yaşanabiliyor. Bu nedenle parayı mutlaka banka hesabına isteyin.
Bazen de alıcı, satıcı ile anlaştıktan sonra satıcı çok mantıklı bir gerekçe ile parayı banka hesabına değil de nakit olarak istediğini söylüyor. ‘Noter önünde bana parayı nakit olarak verirsin’ diyor, örneğin. Ancak noter satışının gerçekleşeceği gün alıcıyı takip eden çete üyeleri, parayı bankadan çektikten sonra ya da evinden elinde çantayla çıktığı sırada parayı çalabiliyor. Bu nedenle araba alırken de parayı banka hesabına yatırın. Elden para vermeyi kabul etmeyin.
Parayı Hesapta Görmeden Satış Yapmayın!
Noter önünde de benzer dolandırıcılık olayları yaşanabiliyor. Akla mantıksız gelse de çok sık yaşanan olaylardan biri şöyle: Alıcı satıcının banka hesabına parayı yatırıken ‘sistemde sorun var, deniyorum olmuyor, aktardım ama birazdan geçer hesaba‘ gibi bahaneler sunuyor. Gerçek de olabilecek bu durum, bazen ikinci elde dolandırıcılığın bahanesi olabiliyor. Satıcı da noterin aceleyle önüne koyduğu evrakı imzalayı veriyor. Alıcı bir biçimde arabayı alıp gidiyor ve geçmiş olsun. Parayı hesabınızda görmeden imzayı atmayın. ne olursa olsun kendinizi baskı altında hissetmeyin, inatkla bekleyin. Gerekirse satışı iptal edin. Zaten bir otomobil dolandırıcılığı durumu söz konusuysa alıcı sertleşmeye, normalde sergilediği kibarlıktan uzaklaşarak kendini yani maskenin arkasını göstermeye başlayacaktır.
Araba Göstermeye ve Notere Yalnız Gitmeyin!
Çok sık yaşanan olaylardan biri alıcı olarak notere gelen ya da aracı görmeye gelen kişi ve kişilerin aracı denemek istemesi ve aracı alıp kaçmasıdır. Çok güvenilir görünen alıcı, sizi adeta hipnoz ederek, ‘arabayı al, gez, bak tabi ki’ demenizi sağlar. Ardından kaybolur, çete üyeleri ,aracı bir otoparkta hızlıca parçalayarak amacına ulaşır. Bu durumu önlemek için de araç satımına mutlaka iki kişi gidin. Biriniz, aracı denemek isteyen alıcının yanına oturun.