Porsche Senstetik Yakıt Fabrikasının İnşaatına Başladı

0
1066

Porsche Senstetik Yakıt Fabrikasının İnşaatına Başladı. Bu sayede eski arabalar, emisyon düzenlemelerinden kurtulabilir. Elektrikli otomobilin yaklaşmakta olan hükümdarlığı ve yaygınlığı göz önüne alındığında, içten yanmalı motoru kurtarma mücadelesi, birkaç yıldır hem meraklıların hem de kurumsal firmaların en önemli projelerinde yer alıyor. Yine de yanlış anlamamalısınız! Gelecek yıllarda elektrikli arabalar hükümdar olacak ve Porsche bunu kesinlikle en bilen üreticilerden biri.

Emisyon kuralları ve çevre politikları, şimdiye kadar, otomotiv üreticilerini tamamen elektriğe boyun eğmeye mahkum etmedi. Bu yüzden Porsche, Şili’deki ilk ortak eFuels tesisini inşa etmeye devam ederken ve sadece yeni içten yanmalı otomobiller için değil, klasiklerin de ömrünü uzatmaya çalışmaktadır. Ayrıca Porsche, yaklaşık iki hafta önce iletişim ortağı Siemens Energy ile birlikte sentetik yakıt endüstrisindeki en yeni girişimlerini tanıtan bir makale yayınladı. Tesis, Şili Patagonyası’ndaki Punta Arenas’ın kuzeyinde yer alacak ve önümüzdeki birkaç yıl içinde Porsche ve diğer şirketlerin kapsamlı araştırma ve testler yoluyla geliştirdiği artan miktarlarda sentetik yakıt üretmek için kullanılacak.

E-Yakıt/Sentetik YakıtPorsche Senstetik Yakıt Fabrikasının İnşaatına Başladı

Her şeyden önce Sentetik yakıt ve eYakıt neredeyse aynı anlama gelen iki terimdir. “Sentetik yakıt”, çevreye daha az zararlı olacak şekilde yapay olarak geliştirilmiş bir yakıtı tanımlayan daha genel bir terimdir. “eFuels” ise Porsche, diğer şirketler ve gazetecilerin ürettikleri fiziksel madde için kullandıkları terimdir. Önemli olmayan küçük bir fark ama bilmekte fayda var.

Resmi olarak adı “Haru Oni” olan tesisin bu e-yakıtları üretmek için kullanacağı süreç, gerçekte kimya alanında yüksek lisans derecesi olmayan biri için açıklaması ve anlaması oldukça zordur. Neyse ki Alman üretici Porsche, bizleri düşündü ve basın bülteninde temel süreci açıkladı. Kısacası Porsche şunları söylüyor: “İlk adımda, elektrolizörler rüzgar gücünü kullanarak suyu oksijene ve yeşil hidrojene ayrılır. Daha sonra CO2 havadan süzülür ve yeşil hidrojen ile birleşerek sentetik metanol üretir. Bu da e-Fuel’e dönüştürülür.” Bu işlemin temel bileşeni, daha fazla CO2 oluşturmak için yağdan türetilen benzini yakmak yerine, havadaki mevcut CO2’yi filtreleyip hidrojenle birleştirmeleri gerçeğine dayanır.

Porsche’nin e-Fuel Fabrikası Projesi: Şu Anda Neler Oluyor?Porsche Senstetik Yakıt Fabrikasının İnşaatına Başladı

Porsche’nin bu tesise yönelik hedeflerinin iddialı doğası, Porsche’nin bunu yapmasının en büyük nedenlerinden birinin spor otomobillerinde e-Fuels kullanmak olduğu düşünüldüğünde, meraklıları biraz rahatlatmalıdır. İşte Porsche’nin mevcut beş yıllık planlarının bir özeti;

Porsche, 2022 yılı boyunca Şili fabrikasının 130.000 litre sentetik yakıt üreteceğini söylüyor. Bu kulağa çok gibi gelebilir ancak 2022 Porsche Mobil 1 Supercup yarış serileri için yalnızca e-Fuels kullanmayı planladıklarını düşünürsek, çok fazla abartı bir rakam değildir. Bununla birlikte, Porsche’nin tahminlerine göre önümüzdeki iki yıl içinde işler hızla değişecek ve burada 55 milyon litre eFuel üretecekler. Basın bülteninde ayrıca Porsche’nin gelecekte kendi içten yanmalı otomobillerinde eFuel’lerini kullanacağı belirtildi. Bu da 2024 yılına kadar tam sentetik yakıt özelliklerine sahip seri üretim 911’i satışa çıkarabileceğinin anlamına geliyor.

Beş yıllık plan, Porsche’nin Şili’deki e-Fuel üretimini 550 milyon litrelik daha da büyük bir hedefe geçirdiği 2026 yılına kadar devam ediyor. Artan bu üretimle birlikte Porsche’nin otomobilleri dışında ne için kullanılacağına dair bir bilgi yok. Bu konudaki popüler görüş, sentetik yakıt üretiminin gerçekten olumlu bir gelişme olduğunu söylüyor fakat elektrikli otomobillerin halihazırda aldığı yatırım ölçeğini toplaması pek olası değil.Öyle olsa bile, Porsche’nin yeni girişimi ilerlemeye devam edecek. Porsche’ye göre Siemens Energy şu anda sonraki ana aşamaları planlamakla meşgulken, bu yeni tesisteki ortaklarından biri, bu projenin 1. aşamasına başlamak için uygun çevre izinlerini yakın zamanda güvence altına alan Highly Innovative Fuels or HIF’dir. Siemens Enerji ve Yüksek Yenilikçi Yakıtların yanı sıra Enel, ExxonMobil, Gasco ve ENAP dahil olmak üzere birçok şirket daha bu projede yer alıyor. Bu projenin resmi adı Haru Oni‘dir.

Yanmalı Motorların Geleceği İçin Ne Anlama Geliyor?

Geçen yıl, Haru Oni ​​projesi emekleme dönemindeyken, Porsche sadece çevreye değil, aynı zamanda mevcut otomobilleri gezegeni yok etmekten kurtarmaya olan bağlılıklarını dile getirdi. İlerleyen zamanlarda ortaya çıkan en önemli sorun sentetik yakıt üretiminde karşılaşılan temel sorun olan maliyettir. Haru Oni ​​tesisi tarafından üretilmeyen mevcut sentetik yakıtlar, tek bir galon (3.78 litre) eFuel için yaklaşık 35 dolara mal olabilir. Bu yüzden sentetik yakıt üretiminde başarılı olunsa bile araçların fiyatları inanılmaz şekilde artacaktır. Porsche Senstetik Yakıt Fabrikasının İnşaatına Başladı fakat bu içeriği yazarken çok fazla optimistik olamıyoruz.

İkinci El Porsche İlanları

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here