Tesla, maliyetleri önemli ölçüde azaltmasına ve araçlarının menzilini iyileştirmesine olanak tanıyan Tabless pil geliştirme planlarını açıkladı. 22 Eylül’deki Battery Day’ de açıklamayı yapan Tesla, yeni pil hücrelerini Tabless yani “Tabansız” olarak üretim yapacak.

Musk, önümüzdeki birkaç yıl içinde yeni teknoloji ve süreçlerle pil maliyetlerini yarı yarıya azaltma ve “uygun fiyatlı” bir elektrikli otomobil sunma sözü verdi.

Tesla Tabless Pil Hücreleri

Musk ve diğer Tesla yöneticileri yeni Tabless pili ve üretim stratejilerini sunarken Tesla’nın piyasa değeri, ticaretin salı günü kapanmasından sadece iki saat sonra 20 milyar dolar düştü. Hisse senetleri %5,6 kapandı ve saatler sonra %6,9 daha düştü.

Yeni Tabless Pil Hücreleri

Otomobil üreticisinin Pil Günü’nde konuşan Elon Musk, otomobil üreticisinin pil hücresindeki altlığı çıkardığını açıkladı. Bu kısım normalde hücre ile güç sağladığı şey arasında bir bağlantı oluşturmak için kullanılır. Tesla, yeni tablasız hücrelerle beş kat daha fazla enerji kapasitesine sahip olduklarını, altı kat daha güçlü olduklarını ve şirketin modellerinde yüzde 16’lık bir aralık iyileştirmesi sağladığını iddia ediyor.

Tesla Tabless Pil Hücreleri Roth Capital Partners analisti Craig Irwin, “Musk’ın piller hakkında tartıştığı hiçbir şey bitmiş bir anlaşma değil” dedi. Somut hiçbir şey yoktu. Tesla yeni Tabless pil hücrelerini ne zaman üretmeye başlayacağını ve hangi modellerinin bunları ilk alacak olduğunu henüz açıklamadı.

Tesla, 46 mm’ye 80 mm boyutlarındaki hücrelere atıfta bulunarak Tabless pil hücrelerini ‘4680’ olarak adlandırılır. Tesla’nın mevcut hücrelerinden daha büyüktür ve Musk’a göre, hücre form faktörü düzeyinde KWh başına maliyette yüzde 14’lük bir düşüşle sonuçlanacak.

Tesla Tabless Pil Hücreleri

Tabless pil hücrelerinin avantajı, Tesla’nın bunları kendilerinin üretecek olmasıdır. Tesla Model 3 ve Model Y, Nevada’daki Tesla’nın Gigafactory’sinde Panasonic tarafından üretilen şirketin mevcut 2170 hücrelerini kullanıyor. Tesla ayrıca Çin’den CATL, Güney Koreli LG Chem’den ve diğer birkaç firmadan piller alıyor.

Tesla, sonunda yılda 20 milyon kadar elektrikli araç üretmeyi umuyor. Bu yıl, tüm otomobil endüstrisi küresel olarak 80 milyon otomobil teslim etmeyi bekliyor.

Bu yeni pil hücresinin haberi, Tesla’nın uzun zamandır beklenen Model S Plaid’in üzerindeki perdeyi kaldırmasıyla aynı zamanda geliyor. Araç tamamlanmış 1.100 beygir gücü ve 836,85 km’yi aşan bir menzile sahip. Şirket ayrıca önümüzdeki üç yıl içinde 25.000 $ ‘lık bir elektrikli otomobil üretme planlarını da doğruladı.

Tesla Model S Plaid hakkında bilgi edinmek için ‘Tesla Model S Plaid Tanıtıldı: 1100 HP Ve Çok Hızlı’ yazımızı okuyabilirsiniz.

3 YORUMLAR

  1. Elektrikli araç teknolojilerini takip etmek gün geçtikçe zorlaşmaya başladı. Tesla’nın önderlik ettiği bu yarışta acaba bizi daha neler bekliyor…

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here