Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yapılan zorunlu trafik sigortası primleri zammı bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Trafik sigortası zammı yüzde 20 iken aylık artış oranı yüzde 4,75 olarak açıklanmıştı. Ayrıca poliçe kesmekten kaçınan bazı sigorta şirketlerine 60 gün poliçe kesmeme cezası verileceği duyurulmuştu.
Zorunlu Trafik Sigortası Poliçe Düzenlemesinden Kaçınan Şirketlerin Yetkisi Kısa Süreli Olarak Alınacak!
Yeni yönetmeliğe göre zorunlu trafik sigortasında poliçe düzenlemekten kaçındığı tespit edilen sigorta şirketlerine ceza verilecek. 3 günden az ve 30 günden fazla olmamak üzere poliçe düzenleme yetkisi durdurulabilecek. İhlalin devam etmesi halinde verilen ceza iki katına çıkarılabilecek. Ayrıca SEDDK, poliçe düzenlemesinden kaçınan şirketleri, resmi gazete internet sitesi üzerinden duyurabilecek.
Azami Prim Tutarı Aylık Bazda Yüzde 4,75 Arttırılacak!
Yönetmeliğim 11. maddesinde yapılan değişikliklere göre bugünden itibaren azami prim tutarı değiştirildi. Tutar, aylık yüzde 1,5’dan yüzde 4,75‘e çıktı. Örneğin 100 liralık sigorta yapılan zamla birlikte 120 tl olacak ve ve her ay 4,75 oranla artış yapılacak.
Azami Prim Artırım Oranı Tüzel Kişilerde Yüzde 25’e Kadar Çıkabilir
SEDDK tarafından açıklanan tabloya göre tüzel kullanım azami prim artırım oranında değişiklikler yapıldı. Tüzel kişiler için; otomobil ve kamyonetlerde yüzde 20, motosiklette ise yüzde 25’e kadar çıkabilecek. Ayrıca açıklanan tabloya göre özel amaçlı araçlar olan otomobil, kamyonet, motosiklet, minibüs, otobüs, kamyon, traktör, taksi için özel kullanım azami prim artırım oranı sıfır olarak belirlendi. Fakat özel kullanım azami prim artırım oranı iş makineleri için yüzde 7,5, römorklar için yüzde 25, kamyon ve çekiciler için yüzde 5 olarak belirlendi.
Hasarsızlık İndiriminde Değişiklikler Yapıldı
Trafik sigortasına yapılan zammın ardından hasarsızlık prim indirimi oranlarında da değişiklikler yapıldı. Bu düzenlemeler bağlamında hasarsızlık indirimi düşürüldü. Buna göre birinci basamak için yüzde 150’den yüzde 135’e, ikinci basamak için yüzde 100’den yüzde 90’a, üçüncü basamak için yüzde 50’den yüzde 45’e düşürüldü. Beşinci basamak için yüzde 15’den yüzde 10’a düşürüldü. Altıncı basamak için yüzde 30’dan yüzde 22’ye, yedinci basamak için yüzde 45’ten yüzde 42’ye düşürüldü. Böylelikle hasar sebebiyle prim artırım oranında değişiklikler yapıldı.