Ana Sayfa Haberler Otomobil İlanlarına Yeni Düzenleme Geliyor

Otomobil İlanlarına Yeni Düzenleme Geliyor

0
51

Son dönemde otomotiv sektöründe önemli düzenlemeler gündeme geliyor. Özellikle otomobil ilanlarıyla ilgili yeni yönetmelikler üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Bu kapsamda Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, bazı sosyal medya platformlarını da kapsayacak şekilde bir dizi yeni düzenlemenin yolda olduğunu açıkladı. Açıklamanın detaylarına birlikte göz atalım.

Otomotivde Yeni Kurallar

5 seneden sonra “Sürdürülebilir Yetkili Satıcılık” konulu bir Otomotiv Kongresi düzenleyen OYDER (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği), Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan gibi önemli isimleri ağırladı. Yetkili satıcılık mesleğine ilişkin konular gündemdeydi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan, motorlu kara taşıtları ticaretinde yapılan düzenlemelerle birlikte distribütörlere de çeşitli yükümlülüklerin geldiğinden bahsedip konuyla ilgili olarak “Yetkili satıcıyı 1 ay içinde son 3 yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almaya zorlamaması, fatura tarihinden sonra, taşıt fiyatında artış yapmaması, taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim etmesi, yetkili satıcının taşıt satışlarını ve kampanyalara katılımlarını mal veya hizmet alımı gibi şartlara bağlamaması gibi kuralları devreye aldık. Yine, sektörden gelen taleplere istinaden, yetki belgesi alınması için gerekli olan şartlar arasından iş yeri açma ve çalışma ruhsatını çıkardık ek olarak 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılacak yetki belgesi başvurularına lise mezuniyeti şartına muafiyet getirdik” sözlerini söyledi.

Bu sözlerine ek olarak Bakan Yardımcısı Gürcan, 2024 yılının ilk 9 ayında otomotiv sektörünün ihracatta 26,9 milyar dolarlık rekor bir seviyeye ulaştığını ifade ederek “Bu tarihi rekor için otomotiv sektörünün tüm temsilcilerini tebrik ediyorum. Son yıllarda ardı ardına yaşanan küresel krizler özellikle 2019’da başlayan pandemi ve ardından Ukrayna-Rusya savaşı ve çatışmalara rağmen otomotiv üretiminde dünyada son 5 yılda 15’inci sıradan 13’üncü sıraya yükselmiş bulunuyoruz. Bu bizim doğru yolda olduğumuzu göstermektedir. Ülkemiz güçlü sermaye yapısı, nitelikli iş gücü, stratejik coğrafi konumu ve yüksek kalite standartları ile otomotiv sanayimiz uluslararası pazarda güçlü ve rekabetçi bir aktör durumundadır” dedi.

Aynı zamanda sözlerine ek olarak Gürcan, bazı sosyal medya platformlarını da kapsayan otomobil ilanlarına yönelik yeni düzenlemelerin hayata geçirileceğini dile getirerek “Şu anda tespitleri yapıyoruz. Onlar ya bize uyacaklar ya da uymadıkları takdirde her ilan başına 10-100 bin TL arası ceza uygulanacak” açıklamasında bulundu.

Yeni yönetmelikler ile birlikte otomobil satışlarının daha şeffaf, kontrollü ve tüketici odaklı hale gelmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, bu adımların uzun vadede hem sektöre hem de tüketicilere fayda sağlayacağına inanıyor.

HENÜZ YORUM YOK