Ana Sayfa Haberler Otomobil Terimleri Sözlüğü Yaptık!

Otomobil Terimleri Sözlüğü Yaptık!

1
4909

arabam.com otomobil terimlerini açıklayan bir proje başlattı…

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunan konulardan biri de otomotiv alanıdır. Bir aracın tork değeri, güvenlik testi sonuçları gibi konularda hiç bir bilgisi olmayanların da bolca fikir verdiği ve araçlar için ‘bu araba alınmaz’, ‘o araca binilmez’ yorumlarını kolayca yapabildiği çok sık görülür. Ancak bazıları da gerçketen konuya dair teknik bilgileri edinmek ve bu bilgilerle otomobilleri değerlendirmek ister. Fakat otomotiv terimleri hakkında Türkçe derlenmiş detaylı bilgilere ulaşmak çok da kolay değil. İşte tam da bu ihtiyaçtan yola çıkan arabam.com olarak, bir otomobil terimleri sözlüğü hazırlamaya karar verdik. 

 

Otomobil terimleri, çok fazla kişinin üzerinde yeterli bilgiye sahip olduğu bir konu değil. Zaten, herkes oto parçaları, motor çalışma prensibi, motor parçaları, şanzıman türleri gibi konularda detaylı bilgi sahibi olmak zorunda da değil. Ancak gerçek bir otomobil tutkunu için motorun parçaları, oto terimleri, oto yedek parça özellikleri, oto iç mekan unsurları, kokpit, göstergeler, kadran gibi detaylar büyük önem taşır. Bununla beraber yeni bir araba almaya karar verdiğinizde bazı bilgiler, size en doğru seçimi yapma konusunda çok büyük bir fayda sağlayabilir. 

 

Otomobil Terimlerini Bilmenin Avantajlı Araç Satın Almaya Faydası Nedir?

 

arabam.com Test Sürüşü İçeriklerini okuyorsanız, mutlaka dikkatinizi çekmiştir ki, tüm araçların test sürüşü bilgilerinin altında bir teknik özellikler kısmı bulunur. Bu kısımda aracın motor hacmi, bagaj hacmi, tekerlek ölçüleri, yakıt tüketimi detayları belirtilir. Söz konusu bilgiler, sıfır araç satışında katalogda açıklanan bilgilerdir. Aynı bilgiler, genellikle ikinci el araç ilanlarında da verilir. Peki, bu bilgiler doğru aracı satın almanıza nasıl bir fayda sağlar, onu açıklayalım:

 

Diyelim ki, ikinci el araç ilanlarına bakıyorsunuz ve 4-5 tane ilanı gözünüze kestirdiniz ama bir türlü karar veremiyorsunuz. Aslında en az yakan araç hangisiyse onu almak istiyorsunuz. Peki buna nasıl karar verilir? Aracın şehir içi yakıt tüketimi, şehir dışı yakıt tüketimi, karma yakıt tüketimi ve motor hacmi, ağırlığı, yakıt tüketim özelliği, vites yapısı gibi detaylar size ihtiyacınız olan ipucunu verir. Böylece doğru sonuca ulaşabilirsiniz. 

 

Benzer şekilde araçların isimlerinin devamında görülen 1.6, 1.4 gibi ifadelerin ne anlama geldiğini bilmeniz de size doğru yakıt tüketimi seçeneği için fikir verir. 

 

Alacağınız araç yeterince güvenli mi?

İkinci el ya da sıfır kilometre araç aldığınızı düşünelim. Ailenizle, yeni doğan bebeğinizle bineceğiniz bu araç, güvenlik testlerinden geçti mi? Güvenlik testleri nelerdir ve hangileri sizin için önemli? ABS, EBS, IBS, AEB, BSM gibi terimler ne anlama geliyor…İşte bu sorularınıza yanıt bulmak ve gerçekten güvenli bir araba almak için yine bazı oto terimlerini bilmeniz de fayda var. 

 

Aracın Performansı Nasıl Anlaşılır?

Alacağınız araçta performans değerlerini önemsiyorsanız tork değerleri, NM gibi kısaltmalar, şanzıman türleri, süspansiyon özellikleri de bilmeniz gerekenler arasındadır. Sadece test sürüşü, genellikle, bu bilgileri sağlıklı edinmenize yetmez. Yani önce biraz teknik bilgi sonra da test sürüşü ile aracın performans özelliklerini keşfedebilir, eksik ya da hatalı çalışan detayları hissedebilirsiniz. 

 

 

Oto Terimleri Sözlüğü Oluşturmak

Motorlu taşıtlar hayatımıza 1800’lü yılların sonunda girdi. Ancak bundan önce de yaklaşık yüz yıl boyunca gelişen buharlı motor ve elektrikli motorun evrimi söz konusu. Hal böyle olunca motorlu araçların parçaları hakkında kapsamlı bir bilgi alanı yaratmak, hiç de kolay değil. Üstelik, her gün yeni bir teknoloji üretilirken zamanı yakalamak, tüm parçaların çalışma mekanizmaları, özellikleri, malzeme bilgileri gibi ayrıntıları detaylı ve düzenli olarak bir yerde toplamak zaman, emek ve bilgi alışverişi gerektiriyor. Tüm bunların farkında olarak, bir başlangıç yaptık. Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz bilgilerle henüz yolun çok başında olan ancak gelecek dönemde siz otomotiv tutkunlarının da katkılarıyla gelişecek bir otomobil terimleri sözlüğü için kolları sıvadık. 

 

Otomotiv dünyasına dair tüm terimleri açıklamalarıyla ve görselleriyle sunacağımız otomobil terimleri sözlüğü projemiz, bireysel olarak araç satın almak üzere araştırma yapanlara bilmedikleri terimleri öğrenerek sağlıklı karar verme, otomotiv tutkunlarına yeni ufuklar açma, otomotiv sektörüne geniş bir araştırma alanı bulabilme kolaylıklarını sunmayı amaçlıyor.

 

 

arabam.com Oto Sözlükte Neler Var?

arabam.com ailesi olarak, otomotiv sektörüne her konuda bilgi sunabilmeyi çok önemsiyoruz. Bu amaçla geliştirmek istediğimiz otomobil terimleri sözlüğünde, terimler alfabetik olarak sıralanıyor. Ayrıca bir arama kutucuğu da var. Yani öğrenmek istediğiniz kelimenin adını kutucuğa yazıp aramanız yeterli. İlgi terimin açıklaması sistemde varsa hemen karşınıza çıkacaktır. ABS nedir, CDTI nedir, buji nedir, silindirli motor ne demek, DSG nedir, Daulogic ne demek, HDI motor nedir, HP ne demek gibi soruların yanıtlarını arabam.com otomobil terimleri sözlüğünde bulabilirsiniz.

 

 

Sözlükteki Bilgiler Nasıl Oluşturuldu?

Otomobil terimleri sözlüğü için online platformlar, oto terimleri kitapçıkları, otomotiv endüstrisine dair yayınlar, kütüphane araştırması bulguları, YÖK tarafından incelenmesine onay verilen otomotiv alanında yüksek lisans ve doktora tezleri, usta ve test pilotu deneyimleri değerlendiriliyor. Elbette arabam.com okuyucularının vereceği değerli bilgileri de sözlüğe eklemek istiyoruz. 

 

 

1 YORUM

  1. Ahmet Somuncu
    Sayın yetkili, bu projeyi 25 yıllık OTOHABER okuyucusu olarak yürekten destekliyorum. Sade vatandaşı bırakın, araç satışı yapanlar bile çoğu terimi bilmiyor. Örneğin "xenon" ile "bi-xenon" arasındaki farkı bilmeyen, "torsiyon tipi aksı" bilmeyen satış elemanları gördüm. Sadece terim olarak değil, fonksiyon olarak da çok fazla bilgiye ihtiyaç var. Çok faydalı bir çalışma olacağına inanıyorum.