Ana Sayfa Haberler Otomotiv Sektörü ve Malzeme Teknolojileri

Otomotiv Sektörü ve Malzeme Teknolojileri

0
3200

Hiç şüphesiz otomotiv sektörü Türkiye ekonomisinde önemli bir yer kaplamaktadır. Otomotiv sektörü 1960’lı yıllarda traktör ve ticari araçların montaj üretimiyle  başlamıştır. Şuan ise içinde bulunduğumuz 2000’li yıllarda sürdürülebilir küresel rekabet süreciyle devam etmektedir. Bu yazımızda tüm bu süreçlerin başından sonuna kadar bizlere eşlik eden otomotiv malzemelerinin sektördeki yerini ve yıllar içerisindeki gelişmesini inceleyeceğiz. Eğer bu konu ilginizi çektiyse “Otomotiv Sektörü Malzeme Teknolojileri” yazımızı okumak için aşağıya kaydırabilirsiniz.

Hepimiz bir ürün alırken aldığımız ürünün özelliklerine dikkat ederiz. Ürünümüzün hem estetik olmasını,  hem dayanıklı olmasını aynı zamanda da ucuz olmasını isteriz. Bunların hepsini bir arada bulmak elbette ki kolay değildir. Ancak  gelişen “Otomotiv sektörü Malzeme Teknolojileri” ve hiç bitmeyen çalışmalar yıllar içerisinde isteklerimizi bizlere vermektedir. Otomotiv malzeme teknolojilerinde de yapılmaya çalışılan aslında bundan farklı değildir. İsterseniz bir otomotiv sanayisinde neleri isteyebileceklerimizi önce bir yazalım.

Dayanıklı olması, hafif olması, üreticiler için üretim ve onarım kolaylığı, estetik olması, ucuz olması ve talebe göre daha niceleri…

İşte bu noktada malzeme teknolojileri devreye girmektedir. Çalışmalar her geçen gün devam etmekte ve rekabeti yüksek ölçüde arttırmaktadır. Peki bir otomobilde hangi malzemeleri kullanılırız. Gelin onları da aşağıda inceleyelim.

METALLER

Aslında aracımızın neredeyse %75 lik büyük bir kısmını metaller oluşturur. Ağırlığımızın ana kaynağı da burasıdır. Uygun mukavemet, rijitlik ve sünekliğe sahiptirler. Bir otomobil üretmek için ortalama 1.5 ton metal kullanılır. Üretim esnasında pek çok maden kullanılır ve bunları başlıca demir, alüminyum, bakır ve kurşun olarak söyleyebiliriz.

PLASTİKLER

Günden güne artan plastik kullanımı otomotiv sektöründe de etkisini göstermektedir. Hem dayanıklılığı ve esnekliği hem de ucuzluğu ile üreticilerin gözde materyalleri arasına girmiştir. Gösterge panelleri ,kapı kolları, hava yastığı vb. bir çok bileşeni örnek gösterebiliriz. Veriler plastik kullanımının her geçen gün arttığını göstermektedir.

KOMPOZİTLER

Kompozit malzemeler ağırlığı azaltmak için elimizde olan en önemli malzemelerdendir. Kolay şekil verilebilir. Isıya ve ateşe karşı dayanıklıdır. Titreşim sönümleme özelliği vardır ve korozyona karşı dirençlidir. En yaygın kullanılan kompozitler polimer tabanlı olanlardır. Dayanıklılık konusunda metallerle yarışacak ölçüde üretilebilen kompozit malzemeler mevcuttur. Lüks araçlarda kullanımı yaygındır. Dezavantaj olarak yüksek maliyetlerini söyleyebiliriz.

SERAMİKLER

Otomotiv malzemeleri sektöründe seramikler özellikle fren sistemlerinde karşımıza çıkmaktadır. Yüksek ve sabit bir sürtünme sağlamaktadır. Isınma sorunu ortadan kaldırarak frenin tutmaması gibi endişelerimizi ortadan kaldırmaktadır. Normal disklerden %50 daha hafiftirler ve 4 kat daha dayanıklıdır. Islak ve kuru tüm hava koşullarında daha başarılı bir frenleme sağlar. Ayrıca toz tutmaması nedeniyle de araç kaplamalarında da tercih edilmektedir. Dezavantajı olarak pahalı ve az bulunan bir sistem olmasını söyleyebiliriz.

2. El Otomobil İlanları

HENÜZ YORUM YOK