FORMULA 1 DHL TÜRKİYE GRAND PRIX 2020: PIRELLI, FORMULA 1’İN TÜRKİYE’YE DÖNDÜĞÜ YARIŞ İÇİN EN SERT HAMURLARI ÖNERİYOR
Uzun bir aranın ardından yeniden Türkiye’ye gelen Formula 1 büyük heyecanla bekleniyor. Formula 1 takımları ve araçlarının çoğunun ülkemize geldiği, kiminin özel çekimler için İstanbul caddelerinde gezdiği bu günlerde heyecan giderek artıyor. Yarışa sayılı günler kala Formula 1’in lastik sağlayıcısı olan Pirelli, İstanulPark pisti için hazırladığı analizi paylaştı.
İtalyan lastik üreticisi Pirelli, 2011 yılından beri ilk kez yarışılacak İstanbulPark pisti için serinin en sert lastik hamurlarını seçti: C1 hamurlu P Zero Beyaz sert, C2 hamurlu P Zero Sarı orta ve C3 hamurlu P Zero Kırmızı yumuşak.
Pist Koşulları Zorlayıcı.
İstanbulPark lastikler ve araç dayanıklılığı bakımından takvimdeki en zorlayıcı pistlerden birisi. Yukarıdaki grafikte de görüldüğü üzere, lastiklerin üzerindeki baskının yanı sıra tutuş, yere bastırma kuvveti ve yanal kuvvet pistte çok yüksek. Seyir zevkinin en yüksek olduğu 8. virajdaki kombine sol virajlar, başta sağ ön olmak üzere tüm lastiklere büyük enerji yüklüyor.
Pirelli, bu seçimi yaparken zeminin kısa süre önce yenilenmesi sebebiyle kimsenin yeni pist hakkında kesin bilgiye sahip olmadığını belirtiyor. Yeni asfalt hakkında bilgi eksikliği lastik seçiminde koruyucu davranılmasının temel sebebi denebilir.
Pistin zorluğunu kafanızda somutlaştırmak açısından bir örnek verelim. Sezon içinde bir çok pilot yarışlarda tek pit-stop yaparak yarış bitirebildi. 2011’de yapılan son yarışın şampiyonu olan Alman pilot Sebastian Vettel bu yarışta tam 4 pit-stop yapmıştı. 2011 Grand Prix’sinde toplam 80 pit stop gerçekleşirken 1983’ten beri kuru bir yarıştaki en yüksek sayıda ‘sollama’ manevrası da İstanbulPark’ta görüldü.
“Lastikler için kolay bir yarış olmayacak.”
İstanbulPark’ta yapılacak yarış için görüşlerini bildiren – F1 VE OTOMOBİL YARIŞLARI DİREKTÖRÜ MARIO ISOLA:
“Türkiye, benzersiz 2020 Formula 1 takviminde yer alan bir başka yeni yarış; her ne kadar daha önce bulunduğumuz bir yer olsa da yeni asfaltta deneyimimiz olmadığı için biz burayı yine de yepyeni bir pist olarak değerlendireceğiz. Lastiklere gelince, Türkiye’deki pistin enerji yükleri açısından zorlu olacağını öngörüyoruz. Yeni asfalt beklediğimiz kadar sert olmayabilir ama biz Portiamo’da yaptığımız gibi en sert hamurları tahsis etmeye karar verdik. Bu yıl şimdiye kadar gördüğümüz üzere, serbest antrenmanda toplanacak bilgiler, sadece bozulmayı değil böylesine zorlayıcı bir pistte özellikle aşınmayı da değerlendirme açısından kritik öneme sahip olacak. İstanbul Park hakkında konuşurken 8. Viraja değinmeden geçemeyiz. Bu yıl yüksek bastırma gücüne sahip en yeni nesil Formula 1 otomobilleri bu virajı muhtemelen çok hızlı alacaklar; dolayısıyla lastiklerin üzerindeki yük de artacak. Lastikler için kolay bir yarış olmayacak, bu nedenle lastik yönetiminde doğru seviyeyi bulmak kritik olacak.” dedi.