arabam.com uyarıyor!
arabam.com olarak, ikinci el araç alım satımda yaşanan dolandırıcılık eylemleri konusunda sizleri bilgilendirmeyi önemsiyoruz. Bu amaçla yaşanan dolandırıcılık örneklerini paylaşıyoruz. Ve araba alırken ve satarken nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda önemli uyarılar sunuyoruz. İkinci el araba alırken de satarken güvenli bir süreç yaşamanız için kendi sistemimizi de kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olacak şekilde yapılandırıyor ve sürekli revize ediyoruz. Araba sahibi olmanın ihtiyaç ve yaşama değer katan bir keyif olduğuna inanıyor, herkesin keyifle ve güvenle arabasını satabileceği ya da sıfır km veya ikinci el yeni bir araba alabileceği bir sistem için çalışıyoruz.
Son yıllarda çok sık rastlanan dolandırıcılık hikayelerinden bazıları da plaka dolandırıcılığı konusunda yaşanıyor. Peki, plaka dolandırıcılığı nedir ? Nasıl yapılır ? plaka dolandırıcılığı mağduru olmamak için nelere dikkat etmek gerekir?
Plaka Dolandırıcılığı Nasıl Yapılıyor?
Bu konuda dolandırıcıların ilk yaptığı şey aynı marka, model aracın aynı renk iki aracını yanyana getirmek oluyor. Biri gerçek olan, plaka sorgusu temiz çıkan, ekspertiz raporunda sorunsuz çıkan bir araçken diğer gerçek anlamda motor ve yürüyen aksamı sorunlu bir araç. Alıcıya temiz araç gösteriliyor, temiz araç için ekspertiz raporu sunuluyor ancak satış esnasında bir biçimde plaka değişimi yapılarak alıcıya kötü araç bırakılıyor. Bu nedenle araba almaya giderken yanınıza yakınlarınızı alın ve benze bir duruma karşı yani araç değişimine karşı uyanık olun.
Yukarıdaki duruma benzer bir durum da şöyle yaşanır: Satıcı size temiz, hasarsız bir araç gösterir. Arabayı beğenirsiniz, ekspertize sokar ve almaya karar verirsiniz. Bu süreçte aracı hemen almıyorsanız ertesi gün ya da notere gittiğiniz gün aracın parçaları kötü parçalarla değiştirilerek size oldukça hasarlı parçalara sahip bir araç teslime dilebilir. Biraz zahmetli olan bu yöntemle de çok sayıda alıcı dolandırılmaktadır. Düşünsenize motoru, yürüyen aksamı tertemiz bir araba aldığınızı düşünüyorken ve bundan emin olmak için her türlü ekspertizi yaptırmaktan kaçınmamışken tamamen sorunlu hatta işe yaramaz bir araba almışsınız.
Plaka dolandırıcılarının sıklıkla denedikleri bir yöntem de benzer filo araçlarıyla satış yapmak. Tamamen aynı marka model, renk ve yaştaki iki adet filo aracını düşünün. Dolandırıcıların elinde örneğin iki tane 2016 model beyaz Opel Corsa var. Tamamen aynı olan bu iki aracın birbirinden iki farkı var. İlki, plakalarında sadece tek rakam farkı olması ve ikincisi de araçlardan birinin pert diğerinin çok temiz olması. Tahmin edeceğiniz üzere, size temiz araç gösteriliyor ancak satış sırasında bu minik tek rakamlık plaka farkına muhtemelen dikkat etmiyorsunuz ve pert olan aracı gayet yasal bir biçimde satın almış oluyorsunuz.
pelt nedir ya? pert olmasın o
Çok faydalı oldu teşekkürler:)
Piyasa dışın da kalınca
Bunları anca başımıza gelince anlıyoruz
Otomobillerin ön camında şasi numaraları görünür, ön camdan göremezseniz motor kaputunu kaldırınca karoserde şasi baskısı vardır. Otomobilin değiştirilmesi ihtimaline karşı kontrol ettirdiğiniz otomobilin şasi numarasını kaydedin. Fotoğrafını çekin ,şasi numarasını değiştiremezler.
Yazıyı iyi okusana hocam adam senin söylediğinin aynısını yazmış zaten.
Sayın yetkililer
Yapmış olduğunuz uyarılar için çok teşekkürler. Yapılan dolandırıcılık yöntemlerini sayenizde öğrenmiş oluyoruz. Araç alırken bunlara dikkat etmek gerekiyor.
Saygılar sunarım
Eyvallah sağolun