Emmanuel Macron’un Fransa’nın otomobil üreticilerinin geleceğin arabaları için pil üretme konusunda güçlerini birleştirmesi vizyonu PSA ve Renault rekabetinden dolayı tam olarak planlandığı gibi gitmiyor.
PSA ve Renault arasındaki 120 yıldan fazla süren rekabet, güçlü hissedarları Fransız hükümeti tarafından desteklenen 5 milyar euro’luk bir proje için bile üstesinden gelinemeyecek kadar şiddetli olduğunu kanıtladı.
Bunun yerine, şu anda Stellantis’in bir parçası olan PSA ve petrol devi Total, Güney Koreli LG Chem ile kendi planlarını gerçekleştirebilecek. Renault olmadan ilerleyecekler.
Macron, birleşik bir cephe oluşturmaya çalıştı. Çünkü piller, Avrupa otomobil endüstrisini on yıllar içinde yeniden şekillendirecek en güçlü güçlerden biri olacak. Asya hakimiyetine karşı koymak ve patlayan elektrikli otomobil pazarının ihtiyaçlarını karşılamak için bölgesel üretimi başlatmak yıllar alacak. Bu durum, pandeminin yol açtığı piyasa tahribatı nedeniyle daha da zorlaştı.
Invest Securities’de Paris merkezli bir analist olan Jean-Louis Sempe, “Avrupa’da elektrikli araç yapma ve satma planları olan her otomobil üreticisinin, eninde sonunda AB’de pil tedarik etmesi gerekecek,” dedi. “Rekabetçi olmak için bunu olabildiğince içselleştirmeleri gerekecek ve çok paraya mal olacak.”
Elektrik devriminin motor ve şanzıman yapımı gibi alanlarda modası geçmiş binlerce işi yapan Fransa ve Almanya, araba pazarının kontrolünü geri almak amacıyla yerel bir akü hücresi endüstrisi geliştirmek için son birkaç yıldır siyasi baskıda. Çünkü piller bir EV’nin değerinin yüzde 40’ını oluşturabilen kısım. Yine de diğer otomobil üreticileri, pil tedarik stratejilerini Fransızlardan daha ileriye taşıyor.
Volkswagen Grubu ve BMW, İsveç ve Almanya’daki fabrikalar için planları olan start-up Northvolt ile işbirliği yaparken, Tesla CEO’su Elon Musk, şirketin Berlin dışında yapım aşamasında olan otomobil fabrikasında hücreler üreteceğini söyledi. BMW ayrıca, Almanya’nın Erfurt kentinde bir tesis inşa eden Çin’in Contemporary Amperex Technology Co. Limited’den de pil tedarik edecek.
PSA ve Renault Ayrı Devam Edecek
Stellantis ve Total ile Automotive Cells Company adlı ortak girişimi yöneten Yann Vincent, “Renault bize teknolojik açıdan bir şeyler getirebilir” dedi. “Ancak iş planı onlar olmadan inşa edildi, böylece onlar olmadan ilerleyebileceğiz.”
Renault cephesinde, para kaybeden otomobil üreticisinin durumunu tersine çevirmek isteyen yöneticiler belirsiz sinyaller gönderdiler. Başkan Jean-Dominique Senard, otomobil üreticisinin kuzey Fransa’daki fabrikalarına yakın akü üretimi istediğini ve “eşit işlem görürse” ACC’ye katılabileceğini söyledi.
Invest Securities’de analist olarak görev yapan Sempe, “Renault, tarihi rekabeti nedeniyle PSA ile tedarik anlaşması yapmak istemiyor” dedi. Görüşmeleri “bir çatışmayla sonuçlanmış olabilir, ancak diplomatik nedenlerden ötürü kimse bunu söylemiyor.”
Stellantis’in CEO’su Carlos Tavares, “Renault, hoş geldiniz” diyerek rakibine kapıyı açık bıraktı.