Renault, Nissan ve Mitsubishi ortaklığı yeni bir döneme giriyor. 06 Şubat 2023 tarihi itibariyle Renault Group ve Nissan Motor Co. Ltd yönetim kurulunun kararıyla yeni bir projeye adım atıldı. Londra’da gerçekleştirilen etkinliğe bütün ortaklar katılım gösterdi.
Renault, Nissan ve Mitsubishi Ortaklığının Kapsamı
Ortaklar (Nissan ve Renault Group), 2023 senesinin ilk çeyreğinin bitimine kadar kesin olarak anlaşmaya varmak adına kararlarla ilgili bağlayıcı çerçeve anlaşması imzaladı. Anlaşmanın ise, 2023’ün dördüncü çeyreğinde tamamlanması hedefleniyor. Bu etkinlik, bağlayıcı bir çerçeve anlaşmasının detaylarını açıklığa kavuşturdu.
Bu kapsamda üç boyutlu bir program olacak. Bu program kararları ise genel olarak, ortakların katılım sağlayabileceği yeni girişimlerle gelişmiş stratejik bir ataklıktır. Ayrıca Hindistan, Latin Amerika ve Avrupa’da yüksek değer yaratan operasyonel projeler içeriyor. Son olarak yeniden dengelenen Renault ve Nissan’ın karşılıklı hissedarlığı ve güçlendirilmiş İttifak yönetişimi söz konusudur.
Tüm bunlarla birlikte program oldukça kapsamlı. Bu üç büyük otomotiv devinin ortaklığı; öncü teknolojilerden faydalanılarak ve 24 senelik ortaklığı pekiştirerek güçlendirecektir. Ayrıca taraflar, bu ortaklık sayesinde sektörde daha verimli olunacağı görüşünde.
Üç Boyutlu Program
Hindistan, Latin Amerika ve Avrupa’da Değer Yaratan Projeler
Ortaklar, 2030’a kadarki ittifakının yol haritasını ortaya çıkardıktan bir sene sonra Hindistan, Latin Amerika ve Avrupa’da adına yeni projelerini duyurdu. Bu kapsamda pazar, araç ve teknoloji dahil olmak üzere “büyük ölçekli ve eyleme geçirilebilir fayda sağlamayı amaçlayan yeni kilit projeleri değerlendirdiklerini” dile getirdi. Bu sayede ortakların orta ve kısa vade de yarar elde edeceği söyleniyor.
Hindistan’daki Projeler
Hindistan genelinde ortaklar yeni gelişmeler yapacak. Bu kapsamda Hindistan ve ihracat adına –Nissan ve Renault Group için ayrı ayrı paylaşılan SUV’ler ve Renault Triber’den meydana getirilen yeni Nissan aracı da dahil olacak şekilde- yeni araç projesinde birlikte çalışacak. Ayrıca ortaklar (Renault Group ve Nissan), CMF-AEV (Ortak Modül Ailesi) platformuna dayanan A segmenti elektrikli araçları da göz önünde bulunduruyor.
Latin Amerika’daki Projeler
Latin Amerika’da yapılacak projeler ise yine çok yönlü bir yapıya sahip. Bunlar dört proje şeklinde toplanmış. İlk olarak Renault Group’un üzerinde çalışıp geliştirdiği, Nissan ile de paylaşılan yarım tonluk bir pick-up söz konusudur. Nissan Frontier (Pick-up)-Renault Alaskan iş ortaklığı sürecek. İki ortakta Cordoba-Arjantin’de üretim yapacak.
Ardından Renault Group için Nissan markası, Meksika’da yeni bir model üretecek. Ayrıca bu model, 20 senenin ardından orada üretilmiş ilk Renault Group aracı olacak. Son olarak ise iki ortakta Hindistan’daki gibi A segmenti elektrikli aracı ticarileştirecek.
Avrupa’daki Projeler
Avrupa’da; “Nissan ve Renault Group, 2026’nın ötesindeki ürün serileri için yeni nesil C-segmenti Elektrikli Araçlardaki olası iş birliklerini de araştıracak. Kıyaslama şarj süresini sağlamak için Nissan ve Renault Group, ortak 800 voltluk mimarinin potansiyel kullanımı da dahil olmak üzere Avrupa otomobillerinde teknoloji paylaşmaya devam edecek”. Ayrıca 2026 ile birlikte Renault Group, ilk yazılım tanımlı aracını hafif ticari araç piyasasına sunacak. Bu aracı FlexEVan’ı ise Avrupa pazarında Nissan’la paylaşacak.
Planlanan bu gelişmelerin yanı sıra Mitsubishi Motors ve Renault Group; yeni nesil ASX ve Colt ile 2 yeni araç geliştirecek. Platformu ise CMF-B üzerine olacak. Bu proje için Renault Captur ve Clio’dan faydalanacaklar.
Son olarak ise söz konusu bu girişimler, “2026’dan itibaren Renault Grubu’nun Fransa’daki ElectriCity tesisinde üretilecek olan, CMF-BEV platformuna dayalı, gelecekteki Nissan kompakt Elektrikli Araç (B-segmenti) planları da dahil olmak üzere mevcut taahhütlerin üzerine inşa edilecek”. Ortaklar, aracın ötesinde geçerek dağıtım, satış sonrası, şarj altyapısı ve bataryalar konusunda da çeşitli iş birlikleri yapacak.
Ortakların Katılım Sağlayabileceği Yeni Girişimlerle Gelişmiş Stratejik Ataklık
Ortaklık sayesinde üç değerli otomotiv devi artımlı değer sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda ortaklar çeşitli projelere yatırımlar ve iş birliği yapacak. Bu sayede elektrifikasyonun yanında düşük emisyonlu teknolojilerde söz konusu olacak. Ortaklar sürdürülebilir bir büyüme ve karbondan arınma amacı için bu fırsatları değerlendirecek.
İş ortaklıklarından bazıları ise “Nissan’ın amacı, stratejik bir yatırımcı olmak amacıyla Renault Grubu’nun Avrupa’daki EV & Software kuruluşu olan Ampere’ye %15’e kadar yatırım yapmaktır. Ampere Nissan’a yapılan bu amaçlanan yatırım sayesinde, Nissan için Avrupa’daki yeni iş fırsatlarını geliştirecek ve hızlandıracaktır”. Ayrıca Renault Group’un kuruluşu olan Ampere’e, Mitsubishi Motors yatırım yapma hedefinde. Bunun yanı sıra Mitsubishi Motors ve Nissan; Renault Group’un Horse projesinin müşterisi olmayı amaçlıyor.
Bu sayede otonom sürüş, Yazılım Tanımlı Araç (SDV), Tamamı Katı Hal Pil (ASSB) ve Gelişmiş Sürücü Destek Sistemleri (ADAS) gibi sürdürülen projelerin iş ortaklıkları devam edecek.
Yeniden Dengelenen Ortaklık
İlk olarak Renault, Nissan ve Mitsubishi ortaklığı 15 yıllık bir başlangıç dönemi için yürürlüğe giriyor. Kurucu üyelerinden Nissan ve Renault Group, “etkinliği sağlamak ve değer yaratmayı en üst düzeye çıkarmak için çapraz hissedarlık ve yönetişim şartlarını yeniden dengeleme konusunda anlaştılar”. İki taraf bu bağlayıcı çerçeve anlaşmasıyla; 31 Mart 2023’e değin yeni bir ittifak anlaşması imzalamayı ve yöneten mevcut anlaşmaları değiştirmeyi amaçlar.
Hisse dağılımı da yeniden biçim buldu. Renault ve Nissan, kilitleme ve tutma yükümlülüğüyle %15’lik karşılıklı hisseye sahip olacak. Ayrıca Nissan hisselerinin %28,4’ünün Fransız Trust’a devredecek. Ardından Nissan, Renault Grubu’ndaki hisse oranında oy haklarını kullanımı mümkün olacak. Konuya dair pek çok detay mevcut. Bu detaylardan biri ise; “Renault Grubu ve Nissan’ın oy hakları, kullanılabilir oy haklarının %15’i ile sınırlandırılacak ve her iki şirket de bu sınır dahilinde oy haklarını serbestçe” kullanabilmesidir. Ayrıca anlaşma kapsamında daha peç çok detay mevcut. Fakat genel olarak özetlemek gerekirse bu anlaşma kapsamında taraflar sektörde daha verimli çalışmayı amaçlıyor.
Bu yazımızı beğendiyseniz “Renault Ticari Fiyat Listesi” başlıklı içeriğimize de göz atmayı unutmayın.