Hız Sınırı Güncellemesi
Renault Grubu, araçlarını daha güvenli hale getirmek için gelecekteki tüm Renault ve Dacia modellerinin en yüksek hızını 180km/h ile sınırlayacağını doğruladı.
Güvenlik gerekçeleri ile bir süredir hız sınırlaması konusunda değerlendirme yapan firma, sonunda bu karar vardı. Ayrıca, alınan karar Dacia modellerinde de geçerli olacak. Ancak, belirlenen hız sınırı Alpine modellerinde uygulanmayacak. Renault, 180km/h ‘lik bu sınırlamayı ilk olarak, 2022 yılında piyasaya sürülecek olan tamamen elektrikli Megane modelinde uygulanacak.
Ayrıca Renault, yeni hız sınırlayıcısına, kazaları önlemek ve en kötü durumda acil servislere yardımcı olmak için tasarlanmış bazı ekstra güvenlik ekipmanları da ekleyecek.
Renault ve Dacia markalarında uygulanacak bu güvenlik ekipmanları 4 ana başlık altında toplanıyor.
Algılama
Bunlardan ‘’Detect’’ adı verilen ilkini, ‘’Algılama’’ olarak tercüme edebiliriz. Sistem, güvenli sürüşü teşvik etmek amacıyla oluşturuluyor. Aracın etrafına yerleştirilen noktalı sensörler sürüşü analiz ediyor, ardından puanlıyor.
Güvenlik Koçu
Bir diğer sistem ise ‘’Safety Coach’’ isimli, Güvenlik Koçu Sistemi. Sistem, sürücüyü rotası boyunca olası riskler konusunda bilgilendirmek için yol ve trafik verilerini işleyecek. Bilgi-Eğlence sistemi üzerinden sağlanacak sistem, kaza ihtimalinin yüksek olduğu bölgelerden uzak durulması adına uyarılar verecek.
Ayrıca, tehlikeli bir viraj ya da başka bir risk algılanması ve sürücünün kontrolü kaybetmesi durumunda devreye girecek başka bir sistem daha mevcut. Sistem tehlikeli bir durum tespit ederse, tehlike süresi boyunca otonom bir moda girecek. Sürücü kontrolü yeniden kazanana kadar aracı yavaşlatacak.
İtfaiye Erişimi
Ayrıca Renault, bir kaza durumunda acil servislere yardımcı olmak için birkaç güvenlik prosedürü tasarladı. “Fire-Fighter Access” adı verilen ve kaza-yangın durumunda itfaiye ekiplerine bilgilendir sağlayacak bir sistem olacak. Sistemin, yanıt sürelerini birkaç dakikaya düşürdüğü belirtiliyor.
Kurtarma Modu
Grup ayrıca, “Kurtarma Kodu” işlevini gelecekteki tüm modellerine ekleyerek, kurtarma ekiplerinin bir aracı hızlı bir şekilde tanımlamasına ve yapısal bilgilerine erişmesine olanak tanıyacak bir sistem geliştirmiş. Renault, yolcuları çıkarmak için panellerin kesilmesi veya çıkarılması gereken ciddi bir kaza durumunda, kurtarma sürelerinin yolcu başına yaklaşık 15 dakika kısaltılabileceğini söylüyor.
Ekolojik Güncellemeler
Yeni güvenlik programının yanı sıra Renault, elektrikli araçlara olan bağlılığını yeniden teyit etti. Şirket, 2025 yılına kadar Avrupa satışlarının yüzde 65’inin tamamen elektrikli araçlar olacağını söylüyor. Bu rakam 2030’da yüzde 90’a çıkacak.
Renault, 2040’a kadar Avrupa’da tamamen karbon nötr olmayı hedefliyor. Firma, emisyon üretimini azaltmak için fabrikalarına 20 milyon € (yaklaşık 198,5 milyon ₺) yatırım yapacak. Renault’nun üretim süreçleri de yeniden düşünmeye başlayacak. Ayrıca Renault, 2030’a kadar Avrupa’daki tüm üretim tesislerinin karbon nötr olacağını söylüyor.