Bu yaz planlanan geziler ve yolculuklarınız için gözden kaçan bir konu var o da susuz kalarak yapılan bir sürüştür. İnsanlar araçlarına binmeden önce bir bardak su içmesi gerektiğini ve bunun sürüş becerilerine nasıl etki ettiğine dikkat etmesi gerektiğini artık daha iyi bilecek.Susuz Araba Kullanmanın Tehlikeleri
Şok İstatistikler
Son araştırmalar, sürücülerin %55’inin önerilen günlük su alımından daha az içtiğini ve sürücülerin %43’ünün daha uzun yolculuklarda uygun miktarda içme suyuna sahip olmadığını kabul ettiğini gösteriyor. Bu korkutucu bir istatistik.Susuz Araba Kullanmanın Tehlikeleri
Ne Kadar Su İçmeliyiz?
Bir seferde birkaç saat yolda kalacağınız uzun bir yolculuğa çıkıyorsanız, vücudunuzu rehidrate etmek için düzenli molalar vermeyi veya sadece yanınızda biraz su taşımayı unutmamalısınız.
British United Provident Association ( BUPA ), insanların gün boyunca susuz kalmamaları için günde yaklaşık 10 bardak veya kupa sıvı içmeleri gerektiğini tavsiye ediyor. Bu yüzden seyahat ederken bunu aklınızda bulundurun.
Gün Boyunca Susuz Kalmamak Neden Önemli?
Hafif düzeyde bile olsa susuz kalındığında vücudumuz farkı hissedecektir. Araştırmalar, %1 kadar küçük bir düşüşün, bilişsel yeteneğimiz ve ruh halimiz engellenerek vücudumuzun işlevselliğini etkileyebileceğini gösteriyor.
Dehidrasyon Sürüş Yeteneğimi Nasıl Etkiler?
Yapılan araştırmalar, Hydration Anywhere’in yazarı ve kurucusu Jacob Hatch tarafından destekleniyor ve yakın zamanda yayınlanan bir makalede, “Suyun %1,5’ini kaybetmek, odaklanma, motor koordinasyon ve hızlı karar verme gerektiren görevlerde bozulmaya neden oluyor. Konsantrasyon kaybı, yüksek düzeyde odaklanma gerektiren alanlarda yaşanan trajedilerin önde gelen nedenidir.”
Hatch, makalesinde susuz kalmanın araba kullanmakla önemini ilişkilendirmeye devam ediyor: “Araba kullanmak çok fazla dikkat gerektirdiğinden, yönelim bozukluğunu önlemek için kaybettiğinizden daha fazla sıvı almalısınız. Sıcak havalarda uzun mesafeler sürmeniz gerekiyorsa, arabada bol su bulundurduğunuzdan emin olun ve seyahatinizden önce birden fazla durak planlayın, böylece banyo molalarından kaçınmak için su içmeyi atlamayın. Bu taktikler, sürüş sırasında odaklanmanıza yardımcı olur ve böylece araba kazalarının %94’üne tekabül eden yaygın sürücü hatalarından kaçınır”.
Dehidrasyon Belirtileri ve Araç Kullanmaya Etkisi
Susuz kaldıysanız, muhtemelen aşağıdaki belirtilerden birini yaşayacaksınız ve;bunların sürüş kabiliyetiniz üzerinde büyük bir etkisi olabilir.
-
Yorgunluk
-
Baş dönmesi ve/veya baş dönmesi
-
Kas krampları
-
Odak/konsantrasyon kaybı
-
baş ağrısı
Dehidrasyonun Sebepleri ve Artan Duyarlılığı Olan Kişiler
Bazı insanların dehidrasyona diğerlerinden daha duyarlı olduğunu biliyor muydunuz? Bu doğru. Aşağıdaki listeyi kontrol edin ve bunlardan biri veya daha fazlası mevcut durumunuzla ilgiliyse; sürüş sırasında vücut su seviyenizi korumak veya yükseltmek hayati önem taşır.
-
Şeker hastası olmak
-
Yakın zamanda kusma ve/veya ishal nöbeti
-
Güneşe çok fazla maruz kalma (sıcak çarpması)
-
Sisteminizde alkol var
-
Egzersiz sonrası yüksek düzeyde terleme
-
Yüksek bir sıcaklığa sahip (38C veya daha fazla)
-
ilaç kullanıyor
-
Sırt ağrısı çekiyor
Dehidrasyon Sırt Ağrısına Neden Olabilir mi?
Evet , uzun yolculuklar yaptıysanız veya uzun yolculuklar yaptıysanız ve sırt ağrısı çekiyorsanız, susuz kalmış olabilirsiniz!
Araba Kullanırken Dehidrasyondan Kaçınmak
Bir yolculuğa çıkarken veya uzun mesafeler kat etmeniz gerektiğinde aklınızda bulundurmanız gereken birkaç şey var.
-
Yolculuktan önce su için
-
Bir su şişesini el altında bulundurun
-
Düzenli molalar verin
-
Atmosfer üzerinde kurutma etkisi olabileceğinden aşırı klima kullanımından kaçının.
“Sabah işe gidip gelmek için arabanızı çalıştırırken;evden çıkmadan önce fazladan bir bardak su içmenin sürüş becerilerinizi etkileyeceğini düşünmeyebilirsiniz ama yanılıyorsunuz.
“Dikkatli olmak ve daha fazla su içmek sadece vücut üzerinde olumlu bir etki yapmakla kalmayacak; aynı zamanda sürücülerin hedeflerine güvenli ;ve iyi bir şekilde ulaşma şansının çok daha yüksek olmasını sağlayacaktır.”