Tesla geçtiğimiz günlerde dünyanın ilk otonom araçlarını teslim etme yarışında bir kilometre taşını duyurdu, ancak gerçektten sürücüsüz otomobil çağına hazır mıyız? Peki diyelim ki biz hazırız ya Tesla’nın otonom sürüş modu gerçekten yeterli mi? Biliyoruz ki elektrikli araç ve otonom araç sektöründe Tesla her gün yeniliklerden bahsederek adından oldukça söz ettiriyor
Ekim ayının sonlarında Tesla, ‘Tam Otomatik Sürüş’ (FSD) yazılımı için beta testini az sayıda müşteriye sunmaya başladı. Bununla birlikte, teknolojinin gelişi, dünyanın, yapay zeka ve makine öğreniminin dünya yollarında tek başına yola çıkmaya hazır olduğunu düşünmeyen izleyiciler tarafından yaygın bir endişeyle karşılandı.
Grand View Araştırmasına göre önümüzdeki on yılda % 63,1’lik bir YBBO’da artacak olan otonom araç pazarı ile, Tesla’nın kendisini Uber ve Google gibi rakiplerinin önünde özerklikte inovasyonun ön saflarında konumlandırdığı açıktır. Ancak Elon Musk, yapay zeka teknolojisini tamamen hazır olmadan sektörde uygulamaya mı çalışıyor?
‘Yanlış Şey Yapabilecek’ Teknoloji
Tesla’nın çığır açan Tam Otonom Sürüş yazılımının gelişiyle ilgili yorum yapan The Verge, Elon Musk’ın şirketinin otonom araç teknolojisini halka açarak cesur bir adım attığını kabul etti. Ancak teknoloji web sitesi ayrıca betanın “cehennem kadar korkunç göründüğünü ” belirtti.
Teknolojiyi kucaklayacak kadar cesur olan müşteriler, gelişmiş yapay zekayı denemek için kendilerine verilen özerklik düzeyini eleştirdiler. Ancak Tesla, sürücülerin her zaman tetikte kalmaları ve kontrolü ele almaya hazır olmaları gerektiğini belirtti. Çünkü araç yanlış olarak nitelendirilebilecek bir şey yapabilir.
NBC’ye konuşan Tesla Model 3 sahibi Bill McGuire, FSD’yi “Korkunç” bulduğunu açıkladı. Otomobillerin otonom sürüş sırasında ihtiyaç duyduğu insan gözetimi seviyesi nedeniyle “markalaşmanın bir yalan veya en azından tam bir çelişki” olduğunu söyledi.
Burada, Tesla’nın piyasaya sürülmesine yönelik şüphecilik haberlerini, beta testinin kaçınılmaz olarak büyük miktarda gözetim ve dikkat gerektireceği ve önümüzdeki haftalar ve aylar, teknolojinin gerçek testini nasıl üstlendiğini görmek için büyüleyici olacak. Ancak bir dizi uzmana göre FSD teknolojisinin gelişi çok erken gerçekleşiyor.
Tesla’nın Otonom Sürüş Modu
Geçmişte sürücüsüz arabaların test edilmesi, arızalı otonom bir Uber otomobil tarafından öldürülen Elaine Herzberg’in durumunda kazalara ve hatta ölümcül çarpışmalara neden oldu.
Önemli bir sorun, otonom araçların, araba sürmenin getirdiği tüm kapsamlı değişkenlerle gelebilecek kadar akıllı olmamasıdır. The Atlantic’te yayınlanan bir makalede, Alexis Madrigal, bir yapay zeka sisteminin kavraması ve yanıt vermesi gereken çok sayıda ‘uç durum’ olduğunu belirtiyor. Bu nedenle sürücüsüz araçlar için kısa vadeli bir uygulanabilirlik olmadığını iddia eden 2017 MIT denemelerine dikkat çekiyor.
Olumsuz hava koşulları, düşük aydınlatma, trafik sapmaları, uluslararası ölçekte çeşitli yol işaretleri ve tabelalar otonom sürüş modunda sıkıntılar çıkarabilir. Ayrıca hızla ortaya çıkan çeşitli engeller gibi faktörlerin, yapay zekaya yetkin bir şekilde anlamaktan onlarca yıl uzakta olabilecek şekilde meydan okuyabilir.
Associated Press’e göre, otonom araçların insan sürücülerle etkileşime girmesinin de engeli var. Direksiyonun arkasındaki insanlarla, yapay zekanın anında hesaba katması ve tepki vermesi gereken pek çok insan hatası örneği olacak. Örneğin, yakın zamanda yapılan bir test çalışması sırasında, AI çift park edilmiş bir teslimat kamyonunun etrafından geçip geçmeyeceğini anlayamadığında, bir yedek sürücünün kavşakta sağa dönüşte durduktan sonra otonom bir aracı geçersiz kılması gerekiyordu.
Tesla, müşterileri bu tür kafa karıştırıcı faktörlere karşı uyanık kalmaları konusunda uyardı. Fakat AI’nın bu uç durumlar dahilinde hızlı hesaplamalar yapmak için uyarlanabilirliği göstermeye yakın olacağına dair çok az gösterge var.
Tesla’nın Otonom Sürüş Modu Müşteri Kazandırır mı ?
Yapay zeka destekli sürücüsüz araçların piyasaya sürülmesini etkileyebilecek bir başka sorun da, birçok sürücünün teknolojiye uyum sağlamaya isteksiz olması. Bazı otonom araçları eleştirenler, yolculuklarını hayatlarının “en sıkıcı araba yolculuğu” olarak nitelendirdi. AAA tarafından ankete katılan Amerikalı sürücülerin % 73’ü ise sürücüsüz bir araca adım atmaktan korktuklarını belirtti.
Sürüş sırasında insanlar kadar akıllıca düşünmek için hem gelişmiş hem de güvenli olacak teknolojiyi benimsemenin maliyeti fazladır. Ayrıca kullanıcıları siber saldırılardan ve bilgisayar korsanlarından korumanın maliyeti, nihayetinde araçları öngörülebilir gelecekte tamamen yollarda daha manuel tutan bir başka faktör olabilir. Bu on yıl, benzeri görülmemiş büyüklükte küresel bir durgunluktan kurtulma ile noktalanmış gibi görünüyor. Daha fazla tüketicinin uygun fiyatlı kullanılmış arabaları seçtiğini biliyoruz. Teknolojiye dayalı sürüş yardımlarına sahip bir araç bulmak için daha fazla otomobil finansmanına baktığı görülüyor.
Otonom Arabalar Nihayet Geldi
Bu, otonom araçlar için parlak bir gelecek konusunda heyecanlanamayacağımız anlamına gelmiyor. Bununla birlikte, bu aşamada, tüketim malları için sürücüsüz teslimat araçlarından veya on yılın sonunda bazı izole taksi hizmetlerinden daha karmaşık herhangi bir şeyin uygulanmasını öngörmek hayal ürünü görünmektedir.
Tamamen otonom araçlara giden yol kesinlikle uzun olacaktır. Ancak Tesla en azından teknolojinin Tam Otonom arabaları gerçeğe dönüştürmek için ilk önemli adımları attığını dünyaya gösterdi. Ne yazık ki, sabah işe giderken arabanızda kestirebilmeniz biraz zaman alabilir. Ancak Elon Musk gelecekte direksiyondayken her şeyin mümkün olabileceğini söylüyor.