İlk kez 1997 yılında hibrit modelini satışa sunan Toyota, yıllar içinde bu konuda uzmanlaştı. Şu anda ürün gamında en çok hibrit seçenek Toyota’da sunuluyor. Firmanın en küçük otomobil Yaris’de de hibrit alternatifi yer alıyor. Murat Tosun, sizin için bu motorun özelliklerini ve çalışma prensiplerini kaleme aldı.
Hibrit nedir?
Hibrit kelime anlamı olarak melez demektir. Yani iki türün birleşmesidir. Hibrit de buradan hareketle iki motorlu bir otomobildir. Günümüzde hibrit motor denilince akla benzinli motor ve elektrikli motorun birlikte kullanılması gelir. Her ne kadar dizel hibrit olsa da bu kullanım henüz yaygın değil.
Hibrit motorda alışılagelmiş bir içten yanmalı benzinli motor yer alır. Ona bir de aracın karakterine göre güç kapasitesi sunan elektrikli motor eşlik eder.
Eğer performans isterseniz elektrikli motor büyük tutulur ancak amacınız ekonomi yapmaksa o zaman elektrikli motorun kapasitesi küçültülür.
Yaris modelinde de ekonomi amaçlı bir kullanım hedeflendiği için 1.5 litrelik 75 HP güç üreten benzinli motor ve 4800 d/d’de 55 kW güç üreten elektrikli motor yer alıyor. Her iki güç ünitesinin birlikteliği ile toplamda 100 HP güç elde ediliyor. Yaygın kanının aksine aküleri şarj etmek için ne aracı bir prize takmak ne de şarj etmek gerekir. Sistem tüm bu işlemleri sürüş esnasında kendi başına otomatik olarak yapar. Yaris’te herhangi bir priz bu nedenle yer almaz.
Toyota Hibrit Sisteminin Avantajları Nelerdir?
Hibrid’in klasik içten yanmalı benzinli veya dizel motorlara kıyasla önemli avantajları vardır. Bunların başında yakıt ekonomileri gelir. Ne kadar ekonomik olursa olsun günümüzde bir dizel motorlu otomatik şanzımanlı küçük sınıf otomobil ortalama 6 lt’den aşağı kolay kolay tüketemez. Üstelik kat edilen mesafe kısa bir parkursa o zaman motorların yapısı gereği çiğ atılan yakıt nedeniyle tüketim daha da artar. Yaris Hibrid ise 4.2 litrelik ortalama tüketim değeri ile ne kadar ekonomik olduğunu ortaya koyan bir otomobil.
Ayrıca dizel motorların gürültülü çalışan ve geç ısınma sorunları nedeniyle ilk kullanım esnasında konfor seviyeleri düşüktür. Bu konuda benzinli motorlar daha avantajlıdır. Ancak bu motorlar daha kolay yanan benzinle çalıştığı için özellikle kısa mesafelerde ve motor soğukken daha çok tüketirler. Hibrid motorlar ise gerekli olmadıkça sadece elektrikli motorla ilerleyebildiği için bu esnada yakıt tüketmez. Yani evinizle işinizin 8-10 km olduğu durumlarda neredeyse yakıt tüketmeden yol almanız mümkündür. Yaris Hibrid’de de böyle bir durum söz konusu. Ayrıca elektrik motoru sessiz olduğu için iç mekana yansıyan gürültü düzeyi çok düşüktür ve bu da kullanım esnasında büyük konfor sağlar.
Toyota Demek Hibrit Demek
Hibrid sistem sanılanın aksine herhangi bir ilave kumanda veya özel beceri gerektirmeden tüm işlemleri kendi kendine yapar ve kullanıcı çoğunlukla motorların çalışma esnasındaki değişimlerinin farkına bile varmaz. Yani kullanım esnasında elektrikli yoksa benzinli motorla mı yoksa ikisinin aktif olmasıyla mı ilerlendiğini göstergeye bakmadan anlamanız çok zor.
Yaris özelinde konuşursak; araç dururken iki motor da çalışmıyor. Aracı çalıştırdığınız anda ise elektrikli motor devreye giriyor. Bu motorun sessiz olması nedeniyle de göstergeye bakmazsanız aracın çalıştığını anlamıyorsunuz bile. İlerlemeye başladığınızda ise elektrik motoru yine tek başına devre. Ancak hıza bağlı olarak benzinli motor da aktif oluyor. Buna karşılı eğer hızınız düşük ve hibrid sistemin aküleri doluysa benzinli motor gerekmedikçe devreye girmiyor.
Hızlanma anında ise elektrik motoruna benzinli motor eşlik ediyor ve ikisinin tam güçle çalışması ile 100 HP güç sürücüye sunuluyor. Hız arttıkça elektrik motoru yerini benzinli motora bırakıyor ve asıl hızlanma işini benzinli motor üstleniyor. Bu anlarda elektrikli motor benzinli üniteye yardımcı olmaya başlıyor. Yavaşlama anlarında ise benzinli motor devde dışı kalıyor ve elektrikli motor hibrid aküyü şarj ediyor. Akünün şarj edilmesi esnasında frene basılması ile fren enerjisi geri kazanılıyor. Bu sayede de şarj istasyonuna gitmeye gerek kalmıyor.
İki Kişilik Bisiklete Binmek Gibi
Toyota hibrid sistemi iki kişilik bisiklete benzetiyor. Yani her ne kadar iki kişilik bisiklette de 2 tekerlek olsa da iki kişinin birlikteliği ile çok daha fazla güç ortaya çıkıyor ve toplamda daha az güç harcanıyor. Yaris Hibrid’te de durum farklı değil. Normal şartlarda sadece elektrikli motor devrede iken bisiklete tek kişi güç verirken hız arttıkça iki kişinin pedala yüklenmesi gibi iki motor devreye giriyor ve maksimum güç elde ediliyor. Toyota benzinli motoru uzun mesafe bisiklet yarışçısına benzetiyor; uzun mesafede istikrarlı güç sağlamak için ideal olduğunu belirtiyor. Elektrik motorunu ise kısa mesafe sürat bisiklet yarışçısına benzetiyor; hızlı kalkışlar ve kısa mesafelerde etkili olduğunun altını çiziyor.
Toyota Yaris Hibrit İçin Murat Tosun’un Yorumu:
Hibrid sistemler çok yakın bir gelecekte en çok kullandığımız sistemler olacak. Düşük yakıt tüketimi, yüksek performans ve çevre dostu yapısıyla bu tip araçlar günümüzün teknolojilerinin yerini almaya başladı bile. Kendi kendilerini şarj edebiliyor olmaları ve ürettikleri elektrik gücünü sıkışık trafiklerde kullanıyor olmaları en büyük artıları. Ayrıca araçta benzinli bir motorda yer aldığı için menzil sorunları da bulunmuyor. Bunlar kesin pahalıdır gibi bir düşünce de doğru değil. Yaris Hibrid’in fiyatı 68 bin TL’den başlıyor.
Toyota Yaris Hibrit Teknik Veriler
Motor : 1.2
Motor Hacmi : 1497 cc
Silindir Adedi : 4
Birleşik Maksimum Güç : 100 HP
Maksimum Tork : Benzin 111
Nm Elektrik 169 Nm
Performans 0-100 km/s
Hızlanma: 12.0 sn
Maksimum Hız: 165 km/s
Frenler Ön: Hava kanallı disk
Arka: Disk
Yakıt Türü: Benzin/Elektrik
Yakıt Tüketimi Şehir İçi: 3.3 lt/100 km
Şehir Dışı: 3.6 lt/ 100 km
Karma: 3.6 lt/100 km
Test: 4.2 lt/100 km
CO2 Emisyonu: 82 gr/km
Boyutlar – Uzunluk: 3950 mm
Genişlik: 1695 mm
Yükseklik: 1520 mm
Dingil Mesafesi: 2510 mm
Bagaj Hacmi: 286 lt
Yakıt Depo Kapasitesi: 36 lt
Boş Ağırlık: 1160 kg
Lastik Boyutu: 185/60 R15
3,6 yakıt tüketimiyle her türlü alınır toyota zaten kafam rahat olsun japon olsun bozulmasın diyenlerin arabasıdır. Ki bozulmuyor 🙂