Trafik Işıklarının Enteresan Tarihçesi
Hayatımızın çok sıkıcı bir parçası olduğuna inandığımız trafik ışıklarının tarihçesi ilginç detaylarla dolu. Sizi şaşırtacak bilgiler için okumaya devam edin.
Trafik Işığı Fikri Nereden Doğdu?
Kavşaklarda, yol ayrımlarında, geçiş üstünlüğünün belirtilmesi gerektiği alanlarda kısacası trafiğin nasıl akacağının bir şekilde kontrol edilmesi gereken yollarda trafik ışıkları kullanılır. Bugün, çok aşina olduğumuz hatta çoğu zaman sıklığından şikayet ettiğimiz trafik ışıkları temelde demiryollarında kullanılan ışıklı sinyallerden esinlenmiştir.
Türkiye’de İlk Trafik Işığı Nereye Konuldu?
Türkiye’de ilk kez 1929 yılında İstanbul’da trafik ışığı kullanılmış. Muhtemelen Anadolu’da çok fazla motorlu taşıtın olmadığı bu dönemde İstanbul’daki bu ışık çok popülerdi. Zaten bu dönemde henüz oto yol alt yapımız da İstanbul dışında yok denecek seviyedeydi.
Trafik Işıkları Dünyanın Her Yerinde Aynı mı?
Trafiğin soldan mı sağdan mı akacağı konusunda dünya bir çelişki yaşıyor. Bu da trafiğin soldan aktığı bir ülkede yaşayanların bir sebeple sağdan aktığı bir ülkeye gittiklerinde ya da tam tersi olduğunda yaya olarak da sürücü olarak da çok zorlanmalarına hatta en yakın örneği Kıbrıs’ta olduğu gibi ciddi trafik kazalarına neden olabiliyor. Neyse ki trafik ışıklarının renkleri söz konusu olunca küresel bir anlaşma sağlanmış. Trafik ışıkları, evrensel bir renk koduna sahiptir. Yani rahat olun, dünyanın her yerinde kırmızı ışıkta durulur, yeşilde geçilir.
Trafik Işıklarındaki Kırmızının Dehşet Veren Anlamı
Kırmızı yandığında duruyoruz. Çünkü ceza ödemek istemiyoruz. Oysa kırmızı ışıkta geçmek ölümcül kazaların en önemli nedeni. Yani biz ceza ödeyelim diye değil trafikte kaza olmasın diye yanıyor. Renginin kırmızı olmasının nedeni ise tahmin edeceğiniz gibi kanı çağrıştırması.
Dünyada İlk Trafik Lambası Nerede Kullanıldı?
Adalar’a sık ziyarette bulunanlar ya da Adalar’da yaşayanlar iyi bilir, at arabaları sıklıkla kaza yapar. Hatta at arabasıyla çok ciddi kazalar yaşanabilir. 1870’de Londra’da bir meydana dikilen ilk trafik lambası gaz lambası mekanizmasıyla çalışıyordu. Amacı da motorlu taşıtları değil at arabalarını düzene sokmak ve kazaları önlemekti.
İlk Elektrikli Trafik Lambasını Kim Geliştirdi?
1910-1960 arası dönem, bilindiği üzere ABD’de siyahi insanların çok da hoşgörüyle karşılanmadığı ve hala kölelik kavramının konuşulduğu yıllardır. İşte böyle bir dönemde 1920’de Amerika’da yaşayan ve ilk kez bir otomobil sahibi olan siyahi insan olmasıyla da tanınan Garret Morgan ilk elektrikli trafik lambasını geliştirdi.
12.12.2016