TRAMER’e Güvenmek Yeterli mi?
Ülkemizdeki tüm sigorta bilgilerinin toplandığı bir veri deposu olan TRAMER, hem bireylerin ikinci el araba alırken hem de sigorta şirketlerinin araç sigortası yaparken kullandığı bir sistemdir. Bu sistem kullanılarak, ikinci el bir aracın hasar geçmişi, kaza durumu ya da sigorta geçmişi öğrenilebilir. Ancak tramerde çıkmayan bazı hasar kayıtları, bazen ikinci el araba alırken alıcıyı üzebilir. Peki, TRAMER sorgusunda göremediklerimiz nelerdir ve neden göremiyoruz…
TRAMER Sorgulamaları Ne Kadar İşlevsel?
TRAMER sorgulaması, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden işler. TRAMER resmi bir kurumdur. TRAMER açılımı: Trafik Sigortaları Bilgi Merkezidir. Sigorta şirketlerinin araçlar hakkında yaptığı tüm işlemler ortak alan olan TRAMER’e yansır. Bu da bir araç için değişen parçaların, hasarların, onarımların, kazaların ve sigorta bilgilerinin şeffaf bir biçimde görüntülenebilmesini sağlar. Ancak bazen özel tamirhanelerde yapılan bakım ve onarımlar kayıtlara geçmez. Durum böyle olunca söz konusu araç için benzer bir hasar varsa TRAMER sorgusunda çıkmaz. Bu da araç için yanıltıcı olacaktır.
Bu durumu örnekle açıklamak gerekirse; TRAMER’de Temiz Çıkan Araç
İkinci el bir aracın ilanına baktığınızı ve bu araçla ilgilendiğinizi var sayalım. İlk yapmanız gereken aracın ilanında verilen bilgileri detaylı olarak incelemek olmalıdır. Bu bilgiler sizin için yeterliyse ve araç verilen bilgilere göre uygusa şimdi bilgilerin doğruluğu sorgulamak üzere hasar kaydı sorgusu yapabilirsiniz. Aracın plakasıyla yapacağınız bu sorgu sonucunda bazı kaporta hasarları gördüğünüzü var sayalım. Ancak bu hasarlar, motor ve yürüyen alsamda sorun olmadığı sürece sizin için aracı almaya engel değil. Bu nedenle aracı almaya olumlu bakıyorsunuz ve araç sahibi ile buluşmak üzere randevulaştınız. Aracı kullandınız, incelediniz almaya karar verdiniz. Notere gidip işlemleri yapıp aracın sahibi oldunuz. Geçen bir kaç ay sonunda araçta sıkıntılar gözlemeye başaldınız. Alıp bir tamir atölyesine götürdüğünüzde motorda ya da aracın şanzıman, vites, fren gibi aksamında ciddi sorunlar olduğunu bunların da muhtemel bir ağır kaza sonucunda oluştuğunu öğrendiniz. Şimdi ne yapacaksınız?
Bu ve benzeri durumlarda genellikle araç geçirdiği kaza sonrasında özel bir atölyede tamir görmüştür. Bu durum kayıtlara yansımaz. Bu da aracın görüntüden sorunsuz olmasına engel olmaz. Böylece araç, değerinin üstünde bir rakama satılır. Oysa alıcı ekspertiz yaptırsaydı, söz konusu hasarı fark edebilirdi. Bu nedenle ikinci el araç alırken TRAMER sorgusu önemlidir fakat tek başına yeterli değildir. Hasar kaydı sorgusuna ek olarak, aracı kendi gözünüzle görmeniz, denemeniz ve mutlaka ekspertiz yaptırmanız gerekir.
TRAMER Sorgusunda Neler Çıkar?
TRAMER sogusu, genellikle söz konusu aracın hasar kaydı için yapılır. Ancak bir araca ait, sigorta bilgileri, kaza geçmişi ve hasar durumu da bu yolla öğrenilebilir. Bu bilgiler de sadece kayıtlı tamir, sigorta işlemleri sonucunda TRAMER’e yansır.
TRAMER Sorgusunda Bakılabilecek Veriler
1. Aracın Kasko durumu
2. Aracın Trafik Sigortası durumu
3. Araç hasar kaydı
4. Kaza tespit tutanağına istinaden aracın kaza durumu
TRAMER Sorgusu Nereden Nasıl Yapılıyor?
sbm.org.tr adresinden TRAMER sorgulaması yapabilirsiniz. Ayrıca SMS ile de yapılabiliyor.
TRAMER sorgusunda edinmek istediğiniz bilgiye göre vereceğiniz bilgiler değişiyor. Örneğin sigorta konusunda bilgi edinmek istiyorsanız, Sigorta şirketi, poliçe nosu gibi bilgiler önemli. Eğer araç hasar kaydı sorgulaması yapacaksanız; plaka, şasi no, vergi kimlik no, motor no gerekebilir.
Kendi aracınız için ilan vermek istiyorsanız, ilanın daha fazla gerçek alıcı tarafınan ilgi görmesini sağlamak üzere arabam.com Ekspertiz paketlerini inceleyerek aracınız için ekspertiz yaptırabilirsiniz.
[…] TRAMER sorgusu yapın. […]