Triger zinciri yada kayışı…
Triger, Hem kayış hem de zamanlama zinciri olarak iki türdedir. İşlevi tüm motor parçalarının dahili işleyişini senkronize etmek olan basit bir cihazdır. Motor içindeki bir aksama, oldukça maliyetli ve hatta onarılamaz bir arızaya neden olabilir. Triger kayışı, motorun iç elemanlarının senkronizasyonundan sorumlu olan bir pnömatik malzeme elemanıdır. Bu nedenle üreticilerin talep ettiği tavsiyelere uyulmazsa motorumuzun ömrünü sona erdirebilir. Motor dünyasındaki sürekli evrim, motor üreticilerini iç sürtünmeyi en aza indirmeye çalıştırır. Tüketimi azaltmaya ve kirletici gaz emisyonlarına dayalı oldukça gelişmiş sistemleri dahil etmeye yönlendirmiştir. Üreticilerin araç tüketimini azaltmaya yönelik mevcut eğilimi, yüksek performansı korurken daha düşük tüketim ve emisyon elde etmek için motor hacmini azaltmayı içeren “küçültme” tekniğini kullanmaktır.
Trigersiz sistem, Twin-Air veya Multi-Air adı verilen bir valf açma ve kapama sistemine sahip iki silindirli Fiat 500‘de olduğu gibidir. Bu iki elektrohidrolik sistem, Magneti Marelli markası tarafından geliştirilen ve bazı Fiat marka araçlara monte edilen giriş valflerinin çalışmasını kontrol etme misyonuna sahiptir . Twin-Air sistemi 0,9 ikiz silindirli motorlarda kullanılır ve Multi-Air dört silindirli motorlara monte edilir.
Bu sistemin nasıl çalıştığını biliyor musunuz?
Bu sistem , motor silindir dolumu geliştirme dayanır. Motorun açılmasının kontrolü emme valfini kapatma ile elde eder. Valflerin açılması ve kapanması, motorun daha iyi yanmasını sağlayan ve tork talebinin daha hızlı karşılanmasını sağlayan elektrohidrolik valfler aracılığıyla sağlanır. Bu da aşağıdaki avantajları sağlar:
- çalışması kolaylaşır.
- Artan güç ve tork
- CO 2 emisyon azaltımı
- Daha düşük yakıt tüketimi
Sistemin çalışmasındaki tüm yönetim, giriş valflerini sürekli kontrol eden enjeksiyon / ateşleme kontrol ünitesi tarafından gerçekleşir. Bu sistem, basıncı motor yağ pompası tarafından oluşturulan bir hidrolik devreden oluşur.
Yağın sirkülasyonu sırasında, sistem, görev döngüsünün basıncını geri kazandıran akümülatöre ulaşana kadar havayı tahliye deliklerinden veya havalandırma deliklerinden dışarı atar. Akümülatörden motor kontrol ünitesi tarafından kontrol edilen ve motor yüküne göre (gaz pedalının konumu) çalıştırılan bir solenoid valften geçerek yüksek basınç odasına geçer. Solenoid valf ise yüksek basınç odasına giden yağ geçişini kapatarak devrenin hermetik kalmasına neden olur ve alt pompalama elemanının neden olduğu basınç artışını, yağın gönderilmesini sağlar. üst pompalama elemanı, giriş valfinin açılmasına neden olur. Egzoz valfleri, hareketi her ikisi de sabit kenetlenen iki dişli (biri eksantrik milinin kendisinde, diğeri krank milinde bulunan) alan bir eksantrik mili tarafından açılır. Bu motorların güvenilirliği, kirletici gaz emisyonlarının azaltılmasına ek olarak, hızlı tepki ve düşük yakıt tüketimi sağlar.