Türkiye, geleceğin teknolojisi olan otonom araçlar için ciddi adımlar atmaya başladı. Yeni yönetmelik, bu araçların yola çıkması için test prosedürlerini ve düzenlemeleri kapsıyor. Peki, otonom araçlara dair hangi standartlar belirlendi? Konuya ilişkin cevaplar için okumaya devam edin!

Güvenli Sürüş için Test ve Onay Süreçleri

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan “TAM OTONOM ARAÇLARIN OTONOM SÜRÜŞ SİSTEMİNE İLİŞKİN MOTORLU ARAÇLARIN TİP ONAYI HAKKINDA YÖNETMELİK”, Türkiye’nin bu alandaki önemli adımlarından biri oldu. Yönetmelik, Avrupa Birliği standartlarını esas alarak otonom araçların yola çıkması için test prosedürleri ve teknik gereklilikleri belirliyor. Bu düzenleme, özellikle M ve N kategorilerindeki araçların otonom sistemler ile donatılması sürecini ele alıyor.

Otonom Araçların Tip Onayı

araçlar
Görseller temsilidir.

Yeni yönetmelik, M ve N kategorisindeki tam otonom araçların aşağıdaki kullanım alanlarına yönelik otonom sürüş sistemleri için tip onayını kapsıyor. Tip onayı 3 senaryo olarak ele alınıyor:

  • Belirlenmiş alanlarda insan veya yük taşımacılığı için tasarlanıp üretilen, çift modlu araçlar da dahil tam otonom araçlar.
  • Sabit güzergahlı: “Çift modlu araçlar da dahil olmak üzere sabit bir yolculuk/sefer çıkış ve varış noktalarına sahip önceden belirlenmiş bir güzergahta yolcu veya mal taşımacılığı için tasarlanmış ve imal edilmiş tam otonom araçlar.”
  • Otonom park sistemi: Belirli otopark alanlarında park işlemleri için tam otonom sürüş moduna sahip çift modlu araçlar. Bu sistem, dinamik sürüş işlevini gerçekleştirmek için otopark altyapısındaki konum belirleme işaretleri, algılama sensörleri gibi dış sistemleri kullanabilir ya da kullanmayabilir.

Bu senaryolar, otonom araçların hem şehir içi hem de şehir dışı ulaşımda nasıl konumlanacağını şekillendirecek. Tip onayı başvurusu esnasında otonom sürüş sistemiyle ilgili bilgiler iletilecek. Süreçte özellikler, teknik servis ya da onay kuruluşları tarafından değerlendirilecek. Tüm bunlarla beraber kaynakta, sürüş esnasındaki senaryolar da ele alındı.

Otonom araçların şehir içi taşımacılıktan lojistiğe bireysel ulaşımdan toplu taşımaya kadar birçok alanda devrim yaratması bekleniyor. Türkiye, bu düzenlemeyle geleceğin taşımacılık sistemine entegre olma yolunda önemli bir adım atarken bu yeniliğin ekonomik ve toplumsal etkileri de heyecanla bekleniyor.

Kaynak: Resmi Gazete

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here