Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü’nde (RUTE), “160 Serisi Özgün Motor Ailesi Lansmanı“nı düzenlendi. Bu organizasyona Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ta katılım gösterdi. Varank, kamuoyunu yeni bilgilerle aydınlattı. Raylı sistemlerde kullanıcı olmaktan ziyade geliştirilen teknolojiyi ihraç eden bir noktayı hedeflediklerini dile getirdi. Ayrıca Türkiye’nin ilk yerli tasarım lokomotif motoru “Özgün Motor”dan da bahsetti.
Özgün Motor
Varank, konuşmasında ilk yerli tasarım lokomotif motoru olan “Özgün Motor” hakkında bilgiler verdi. Ayrıca Ford Otosan, Hyundai, BMC ve Uzak Doğu’da bulunan bir ülkenin milli otomobil projesinin testlerinin iki yıl önce kurulan “Motor Mükemmeliyet Merkezi”nde yaptığını belirtti. Aynı zamanda ülkemizde yapılan AR-GE çalışmaları sayesinde önemli bir noktaya gelindiğini söyledi. Sözlerine şu şekilde devam etti; “Bugün tanıtımını yaptığımız Özgün Motor, ülkemizde sıfırdan tasarlanan ve üretilen, aynı zamanda lisans hakları da yüzde 100 ülkemize ait olan ilk ve tek lokomotif motoru özelliğini taşıyor. Burada üretilen motorun yüzde 100`ü burada geliştirildi, parçalarının yüzde 90`ı ülkemizde üretildi. Tam 3 bin 600 farklı parçası bulunuyor.”
Yerli tasarım lokomotif motoru; 8,12 ya da 16 silindirli olarak 2.700 beygire değin 3 çeşit konfigürasyonda üretilebiliyor. Aynı zamanda seri üretiminin gerçekleştirilmesi ve yayınlaştırılması ise Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) tarafından olacak.
“Özgün Motor” Lokomotifler Dışındaki Araçlara da Güç Veriyor
Özgün Motorlar lokomotifler dışında jeneratörlere, iş makinelerine aynı zamanda kara ve deniz araçlarına güç verebiliyor. Ayrıca Varank konuya ilişkin olarak “Ülkemizdeki motor sanayisinin gelişiminde mihenk taşı olan Özgün Motor, hem kendi sınıfına hem de TCDD’nin envanterindeki lokomotif motorlarına nazaran daha uygun maliyetli, daha az yakıt tüketen, daha performanslı, daha verimli ve daha çevreci tasarıma sahip” dedi.
Özgün Motor’un hidrojenle kullanılması konusunda ise; “Buna içten yanmalı dizel motor gözüyle bakmamamız lazım. Arkadaşlarımız, aynı motor tasarımının hidrojenle kullanılması için şimdiden çalışmalara başlamış durumda. Biz bu motoru, hidrojenle de çalışır hale çok kolay şekilde getirebiliriz. Şu anda piyasada ticari olarak satılan hidrojen motoru yok. Türkiye burada öncü ülkelerden biri haline gelebilir. Bu da stratejik olarak yaptığımız işin ne kadar üstün olduğunu gösteriyor” dedi.