Lastik Partikülü Kirliliği Büyük Bir Sorun
Otomotiv endüstrisinin görevleri artık sadece otomobil üretmekle sınırlı değil. Dünya üzerinde emisyonların ve çevre kirliliğinin artarak tehlikeli sınırlara ulaşıyor olması, bazı yeni teknolojileri zorunlu kılmaya başladı. Görünüşe göre sağlık konusunda da ele alınması gereken bir konu var. Lastik partikülü kirliliği. Lastikler kendileri emisyon oluşturmazlar, ancak yıprandıkça saçtıkları toz ve partiküller sağlıksız egzoz dışı emisyonlar oluşturur. Bunlar da ne gezegen için ne de ciğerlerimiz için iyi bir haber değil. Tyre Collective bu soruna bir çözüm üretmiş olabilir.
The Tyre Collective Geleceğin Lastiklerini mi Üretecek?
Birleşik Krallık’taki araştırmacılar, lastikler aşındıkça çevreye ve potansiyel olarak ciğerlerimize salınan lastik tozu miktarını önemli ölçüde azaltabileceğini söyledikleri bir cihaz buldular.
Imperial College London ve Royal College of Art’tan bir ekip tarafından yapılan James Dyson Ödüllü kazanmış ürün, sadece havaya değil, aynı zamanda su yollarına da giren mikroplastik kirlilik miktarını azaltma hareketinden esinleniyor.
Partikül seviyeleri konusundaki farkındalık, akciğer temelli bir salgın üzerindeki sağlık etkileri, evde kalma emirleri nedeniyle hava kirliliğindeki keskin dalgalanmalar ve dünya üzerindeki orman yangını dumanları nedeniyle yüksek.
Elektrikli araçlar egzoz emisyonu üretmemelerine ve genellikle ömürleri boyunca daha düşük emisyonlara yol açmalarına rağmen, genellikle daha ağır oldukları için daha fazla lastik emisyonu üretirler. Emissions Analytics’in bu yılın başlarında yaptığı bir araştırma, aslında lastik aşınmasından kaynaklanan partikül madde emisyonlarının egzoz borularından daha kötü olabileceğini iddia etti.
Lastiklerden Yılda Yaklaşık 550 Ton Havada Asılı Partikül
2017’de yapılan bir araştırmaya göre, lastiklerden yılda yaklaşık 550 ton havada asılı partikül üretiliyor. Ayrıca Temmuz ayında yayınlanan bir çalışma, lastikler ve fren balatalarının yıllık yaklaşık 550.000 ton okyanus mikroplastik emisyonun kaynağı olduğunu gösterdi.
Tyre Collective, ortalama bir arabanın günde yaklaşık 2 gram lastik tozu ürettiğini, otobüs rotalarının ise günde yüzlerce gram üretebileceğini söylüyor.
Tyre Collective, sundukları cihazın, bu cihazın aracın alternatöründen güçle çalıştığını hayal ediyor. Sürücünün girdileriyle lastiklere doğru hareket eder ve işleri daha temiz tutmak için dönen lastikten gelen hava akışını kullanır. Grup, bu aletin kirleticileri kaynağında yakaladığı için çözümün başka herhangi bir filtreden çok daha etkili olduğunu söylüyor.
Hanson Cheng, “Mikroplastikleri genel olarak inceleyen projeye başladık. Lastik aşınmasının tek kullanımlık plastikten sonra çevredeki en büyük ikinci mikroplastik kirletici olduğunu ve hava kirliliğinin başlıca kaynağı olduğunu keşfettiğimizde şok olduk,” dedi. Hanson Cheng, Siobhan Anderson, Deepak Mallya ve Hugo Richardson ile birlikte The Tyre Collective kurucularından.
Cheng, “Bu, genellikle egzoz borusu emisyonlarıyla ilişkilendirildiği için, araç kirliliğinin ne olduğu konusundaki algımıza meydan okudu. Hepimiz lastiklerin aşındığını biliyoruz, ancak her şeyin nereye gittiğini asla düşünmüyoruz. Bu mikro parçacıklar her yerdedir ve zar zor görülebilir,” diye ekledi.