Uber konusu ülkemizde oldukça tartışılan bir konu olmuştu.
Yeni gelen bilgilere göre, istinaf mahkemesinin kararı neticesinde, Uber Türkiye’deki faaliyetlerine devam edebilecek.
İstinaf mahkemesi, birinci derece mahkemenin vermiş olduğu faaliyeti durdurma kararını yanlış buldu. İstinaf mahkemesi Uber’e erişim engelini kaldırdı ve Uber’in sarı taksiler ile çalışmaya devam etmesine izin verdi.
Uber’den yapılan açıklamada İstanbul’da daha önce 14 bin 500 taksi sürücüsünün Uber kullandığı ifade edildi.
Temasa geçilen Uber Global sözcüsü açıklamasında “Türkiye’ye inanıyoruz ve bağlıyız. İstinaf mahkemesi Uber Taksi ile faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edebileceğimizi teyit ettiği için mutluyuz. Uygulamamızı İstanbul’daki tüm yolcu ve sarı taksi şoförlerine sunmaya devam edeceğiz.” dedi
1 Uber Nedir?
Uber temelde bir ulaşım uygulamasıdır. Amerika menşeili bu aplikasyon uygulaması, dünya üzerinde 58 ülkede ve 300 şehirde kullanılmaktadır. 2018 yılı itibari ile, 22.263 çalışanı vardır.
Genel anlamda gelecek vizyonu olarak otonom araçlar ile sürücüsüz şekilde yolcu taşıma planları yapan şirket, özellikle yolcu taşıma konusunda hizmet kalitesini artırmayı hedefliyor. Tekelleşmenin önüne geçerek, kaliteli bir yolculuk deneyimi yaşatmak isteyen şirket, aplikasyon üzerinden mobil bir şekilde sistemi yürütüyor.
Telefonunuz üzerinden bir Uber çağırabilir, yolculuk detayları ile ilgili pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Yolculuğunuzun ne kadar ücreti olduğu, sürücünün puanı ve bilgileri, aracın GPS sistemi üzerinden konumu ve size hangi süre içinde geleceği gibi pek çok bilgiye uygulama üzerinden erişmeniz mümkündür. Bu sayede çok daha şeffaf bir fiyatlandırma politikası sağlanarak müşteri memnuniyeti sağlanmıştır. Aynı zamanda hizmet kalitesi artmış ve puanlama sistemi ile Uber’in sürücüleri maksimum çaba ile hizmet etme hayretini sağlamıştır.
Ödemenizi kredi kartınız ile kolayca yapabilirsiniz. Araç seçimi ise daha konforlu olacak şekilde tercih ediliyor.
2 Türkiye Faaliyetleri
- 2014 Haziran ayında Türkiye’de 10 şoförle UberBLACK hizmetini başlattı.
- Emniyet Genel Müdürlüğü, Aralık 2016’da tüm illere gönderdiği talimatla Uber’e korsan taşımacılık suçundan ceza kesilmesini istedi.
- İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Eylül 2017’de Uber’e dava açtı.
- Eylül 2018’de e-fatura sistemine geçti.
- Türkiye’de 2 bini taksi olmak üzere 8 binden fazla aktif sürücü ve 4 milyon kullanıcıya ulaştı.
- İstanbul’daki XL faaliyetlerini 31 Mayıs 2019 itibarıyla durdurdu.
- Kayıtlı taksi sürücüsü 4 bini geçti. Uber, talebin artmasıyla ticari taksilerden Haziran 2019 itibarıyla %5 komisyon almaya başladı.
- 16 Ekim 2019 tarihinde İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, haksız rekabet oluştuğu gerekçesiyle Uber faaliyetlerinin durdurulmasına, mobil uygulamasına ve internet sitesine erişimin engellenmesine karar verdi.
- 24 Aralık 2020 tarihinde, mahkeme, uygulamaya erişim engeli kararını kaldırdı.
Bu şekilde gelişen bir olay örgüsünden sonra bugün için Uber tekrar hizmet vermeye başlayabilecek.