Araba Alırken Dolambaçlı İşlere Girmeyin!
Araba sahibi olmak, insanı özgürleştiren, hayata değer katan, aileler için aile olduğunu, gençler için yetişkin olduğunu hissettiren çok güzel ve çok özel bir duygu. arabam.com ailesi olarak, yeni bir araba sahibi olmanın heyecanını kimsenin gölgelemesine izin vermek istemiyoruz.
Bu amaçla ilanlarımızı olabildiğince detaylandırıyor, ilan verenin doğru bilgi paylaşması için sistemsel optimizasyonu sağlamak üzere sürekli çalışıyoruz. Ancak bazı olaylar var ki, süreç sadece alıcı ile satıcı arasında gelişiyor. Bu noktada sıfır km ve ikinci el araç ilan platformu olarak teknik açıdan yapabileceklerimiz sınırlı kalıyor.
Biz de bu ihtiyaçtan yola çıkarak otomotiv sektöründe edindiğimiz tecrübelerle sizi ikinci el araba alım satımlarında yaşanan dolandırıcılık olayları konusunda bilgilendirmek üzere paylaşımlar yapmaya başladık. Detaylı araştırmalarla ikinci el araba alım satım piyasasında dönen dolapları bir bir deşifre edeceğiz.
İkinci el araba alırken dolandırılan kişilerin ortak özelliği beğendikleri bir arabayı değerinin altında bir rakama alabilecek olmalarının fikriyle deyim yerindeyse ‘hipnotize’ olmalarıdır. Peki, dolandırıcılar alıcıyı nasıl hipnotize ediyor?
1 Ucuza Araba Almanın Cazibesi Bazen Sihir Gibidir!
İkinci el araba alırken en çok yaşanan dolandırıcılık hikayelerinin temelinde hep ucuza araba almanın cazibesi yatar. ‘arabayı çok kelepir alıyorum, satıcının ihtiyacı var bu da bana denk geldi, çok şanslıyım‘ hissi tuzağa düşmeyi kolaylaştırıyor.
Peki dolandırıcılar nasıl bir tezgah kuruyor ya da nasıl bir hikaye ile karşınıza çıkıyor, işte detaylar…
Dolandırıcı önce örneğin fiyatı 100 bin TL bandından olan bir araç için detaylı ve güzel fotoğraflarla 91 bin TL ile ihtiyaçtan çok acil satılık ilanı veriyor. Bu ilanın cazibesine kapılan alıcı adayları satıcıyı aramaya başlıyor.
Yeterince kişi aradıktan sonra, onların telefon numaralarını kaydedip kendileri hakkında belki de sosyal medyadan biraz araştırma yapan satıcı gözüne kestirdiği alıcı ile yola devam etmek üzere ilanı yayından kaldırıyor. Suyu çok bulandırmak, daha önce ağına düşürdüğü kişilerin dikkatini çekmek istemiyor.
İkinci aşamada sizi arayıp, pazarlık yapıyor ve acil durumundan çaresizliğinden dolayı arabayı hemen satmak istediğini vurguluyor. Bir yandan da arabasını böyle değerinden ucuza verdiği için üzgün rolü yapıyor. Sizi arabayı değerinden ucuza alacağınıza, aracın bir sorunu olmadığına ikna ettikten sonrası çok kolay.
2 Dikkati Elden Bırakmayın!
Size acil bir kredi borcu olduğunu hemen bugün mesai bitimine kadar kapatması gerektiğini söylüyor. ‘Kredi borcum 45bin TL, borcu kapat, yarın notere gidelim‘ diyor. ‘Bugün gitmememin sebebi de mesai bitmek üzere‘ diye ekliyor.
yine ikna oldunuz çünkü 100bin TL’lik arabayı üstüne yaptığınız pazarlıkla 90bin TL’ye alacaksınız. Tam 10 bin TL kar edeceksiniz, az mı?
İkna olup satıcının kredi borcunu kapatmak üzere parayı verilen adrese yatırıyorsunuz. Sonra arabasına binip yarın noterde buluşmak üzere size veda ediyor. Tahmin edeceğiniz gibi kendisini ve arabayı bir daha görmeyeceksiniz.
Evet, dava açabilir hakkınızı arayabilir, belki de çok uzun bir yol ve meşakatten sonra paranızı da geri alabiliriz…
Benzer hikayenin bir de arabamda haciz var/ arabamda rehin var versiyonu var!
Şirket sahibi kişi SSK ödemelerini yapmadığı için gayet masumhane bir sebeple arabasına haciz konduğunu ifade ediyor.
Araştırdığınız da gerçekten de böyle bir durum olduğunu örneğin 10 bin TL devlete ödendiğinde haczin kalkacağını görüyorsunuz.
Nakite sıkışmış olan satıcı, gel on bin TL’yi birlikte ödeyelim oradan da notere gidelim diyor. Yine aracı değerinden ucuza verecek çünkü üstüne haciz olan arabayı zor satabilir vs…
Aracın bandrol borcunu ya da yüksek trafik cezalarını ödetip daha sonra noterde hesaptan düşmeyi teklif edenler de oluyor.
Sonuç olarak; çetrefilli satış işlerine girmeyin. Aracın fiyatı uygun diye dolanbaçlı yolları kabul etmeyin.
Tekerinize taş değmesin.