Ülkemizde özellikle Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı, yaz tatilleri, yıllık izinler ve iş seyahatleri ya da ailece çıkılan seyahatler toplumun büyük bir kısmının arabasıyla uzun yola çıktığı dönemler. Söz konusu uzun yola arabayla çıkma dönemlerinde trafik stresi, yol yorgunluğu oldukça zorlayıcı olabiliyor. Ancak yol boyunca konforunuzu arttıracak bazı ipuçları ile daha rahat bir yolculuk mümkün. Elbette uzun yolculuğa çıkarken sürücü ve yolcuların konforuna ek olarak güvenli sürüş için gereken kontrolleri yapmak da önemli. Uzun yola çıkmanın telaşından unutulan bazı detaylar, yol boyunca tadınızı kaçırabilir. Böyle zamanlarda “ah keşke bir yapılacaklar listesi hazırlasaydım da bunları yaşamasaydım” deriz. arabam.com olarak o listeyi sizin için yaptık:
Uzun Yola Çıkarken Arabanızda Kontrol Etmeniz Gerekenler Listesi
Arabanızla yola çıkmadan önce ilk olarak arabanızın sizi yarı yolda bırakmayacağından emin olun. Bu amaçla aşağıdaki kontrolleri yapın:
1Lastik kontrolü:
Lastik hava basıncını ve lastik yiv derinliğini kontrol edin.
2Sızdırma kontrolü
Aracın altına bakın ve yağ, su gibi sıvı sızdırması var mı bakın.
3Fren kontrolü
Fren hidrolik sıvısı mutlaka kontrol edilmeli.
4Motor yağı kontrolü
Motor yağı eksikse aracın uyarı ikaz lambası yanar.
5Motor hava filtresi kontrolü
Motor hava filtresinin kirli ya da tıkanık olmaması gerekir. Hava filtresi ortalama 10bin kilometrede bir değiştirilmelidir.
6Far kontrolü
Farlar çalışıyor mu diye kontrol edin. Çok kirliyse temizleyin. yanınıza yedek far ampulü alın.
7Silecek suyu kontrolü
Araba silecek suyunu mutlaka kontrol edin. Eğer silecek suyu azsa araç arıza göstergesinde uyarı işareti yanacaktır.
8Klima kontrolü
Klimanın randımanlı çalışması hem yaz yolculuklarında hem de kış yolculuklarında konfor için büyük önem taşır.
Arabayla Uzun Yola Çıkarken Yapmanız Gerekenler Listesi
- Arabanızı iç- dış yıkama yaptırarak ya da kendiniz yıkayarak iyice temizleyin. Böylece hem görüş açınız net olacağı için güvenli sürüş sağlayacak hem de araç içi temiz olacağı için konforlu yolculuk yapacaksınız.
- Yanınıza su almayı unutmayın. Hem yazın hem de kışın yapacağınız uzun yolculuklarda sıvı tüketimi sürücü ve yolcular için hayati önem taşır. Yol boyunca uzun süre su alabileceğiniz bir nokta bulamama ihtimaline karşı mutlaka yanınıza su alın.
- Aynı nedenlerle yanınıza az da olsa yiyecek bir şeyler de almanız önerilir. Bisküvi gibi kolay bozulmayacak, kokmayacak ve kolay tüketilebilecek yiyecekler tercih edebilirsiniz.
- Zaten taşımanız zorunlu olan ilk yardım kutusunda olması gereken yara bandı, gazlı bez gibi malzemelerin kontrolünü yapın.
- Yanınızda battaniye, küçük bir yastık, şal ya da hırka bulundurun.
- Yola çıkarken kimlik, ehliyet, ruhsat gibi önemli belgelerin yanınızda olduğundan emin olun.
- İnternete erişememe ihtimaline karşı arabanızda her zaman bir karayolları haritası olsun.
- Hangi mevsimde olursanız olun arabanızda el feneri, şemsiye ve yağmurluk bulundurun.
- Özellikle sıfır kilometre arabanızı uzun yolun asfalt lekesi ve çakıl taşlarından korumak için boya koruması da yaptırabilirsiniz.
- Eskiyen silecekleri yola çıkmadan önce yenileyin.
- Trafik Sigortası ve Kasko Sigortasını henüz yaptırmadıysanız mutlaka yaptırın.
- Yapacağınız uzun yolculuklarda sizi ve ailenizi rahat ettirecek yeni bir otomobil için arabam.com ilanlarını inceleyebilirsiniz.
Uykusuz yola çıkmayın, Alkollü araç ASLA Kullanmayın. Emniyet kemerinizi Kısa mesafede bile takın.
Kaliteli yakit katkisi kullanın. Depoyu doldurmadan bir şişeyi depoyu dökün, üstüne yakıt. Iyice karissin. Yoldaki kurallarina uyarak atada ayni hizi daha dusuk viteslerde gidin. Motor biraz bagirsin, temizlenir, acilir. Arac serilesir, yakiti düşer, egsoz manifold katalitik konvertor gibi parcalar yuksek isinin etkisiyle temizlenir.
Hem kendi hayatımız hem de başkalarının hayatı için dikkat ve tedbir çok önemli.