Volkswagen Emisyon Skandalının Faturasını Ödemeye Devam Ediyor!

0
4787

Alman savcılığı, Volkswagen’in eski CEO’suna şirketin emisyon suçu kapsamında dolandırıcılık, rekabet yasasınının ihlali ve güveni kötüye kullanma suçlamalarıyla dava açtı.

Geçen senelerde tüm otomobil camiasını sarsan bir haberle gündeme gelen Volswagen’in yakın zamanda rahata kavuşamayacağı görünüyor. Hala etkileri devam eden Volkswagen’in emisyon skandalı kapsamında bu defa da şirketin üst düzey yöneticilerinden 5 kişi hakkında dava açıldığı ortaya çıktı. Bunlardan biri de eski CEO Martin Winterkorn. Winterkorn’un 25 Mayıs 2014’ten sonra dizel araçlarda manipülasyon yapıldığını bildiği fakat bunun yetkililerden ve müşterilerden sakladığı söyleniyor. Güveni kötüye kullanmaktan şahsına ait ayrı şikayetler de mevcut.

Neydi bu emisyon skandalı?

ABD’nin Çevre Koruma Müdürlüğü (EPA) firmanın dizel motorlu araçlarının egzoz emisyon testlerinin hatalı olduğunu açıklamıştı. Raporda Alman otomobil üreticisi firmanın yarım milyon aracı piyasadan toplaması gerektiği yer alıyordu. Aslında bu geri çağırmalar otomobil firmaları için yeni bir durum değildi. Hava yastığı, fren sistemi, vites kutusu vb sebeplerden çağırmalar biliniyordu. Fakat bu rapordaki “kasıtlı” kelimesi her şeyi değiştiriyordu. Bu kasıt kelimesi Volswagen yöneticileri hakkında soruşturma başlatılması ve şirketin 18 milyar dolarlık daha önce hiç görülmedik cezalar alması anlamına geliyordu.

Otomotiv dünyasında benzer çok sayıda skandal yaşanmıştı. Bu konudaki haberimize de bakın!

Volkswagen bunu neden yaptı?

Araçların ABD’deki emisyon standartlarına uyumlu hale getirilmesi için gereken para Volswagen’in finans birimi yöneticilerine fazla geldi. Böylece maliyet düşürmek için emisyon değerini gerçekten düşürmek yerine düşük gösteren bir yazılım yaptılar. Böylece araçlar öyle olmamasına rağmen çevre dostu göründü. Bu sayede değerler değişti ve araçlar testten başarılı olarak geçti. Şirket bu suçlamaları kabul etmek zorunda kaldı.

 

Yorum Yap

Please enter your comment!
Please enter your name here